MedIQ

Nemrég beszámoltam arról, hogy előadást tartok a Second Life-ban a Nature Publishing Group által üzemeltetett szigeten az orvoslás és a web 2.0 kapcsolatáról (orvosi blogok, wiki, adatbázisok, keresők, virtuális orvosi projektek, stb.). Nem várt sikert arattunk, közel 40 látogató volt kíváncsi az előadássorozatra, melyből kivették a részüket a Tiromed.com és a Biowizard.com alapítói is. Az egy órás szemináriumnak kb. a fele jutott nekem.

Fantasztikus élmény volt a világ minden tájáról érkező kutatóknak előadni a témámban és megismerni gondolataikat.



Több kérdést is kaptam a prezentáció közben:

  • Vannak-e név nélkül bloggoló orvosok? Mennyiben lehet az ilyen bloggerek tartalmának hinni?
Válaszom az volt, hogy nem nagyon lehet, mivel azok az etikai alapkövetelmények, melyeknek egy orvosi témában író bloggernek meg kell felelnie, az akkreditáció első lépéseként kérik a blogger nevét és elérhetőségét. Van egy semleges szervezet, a HONcode, mely vállalja a felelősséget az általa elfogadott orvosi blogok tartalmáért, illetve van egy blogger közösség, mely komoly etikai követelményeket tűzött ki maga elé, és nem egyszerű megszerezni a bizalmát, ezáltal a közösség támogatását sem.

  • Mennyire hozzáférhető egy orvosi wiki és mire jó?
A legtöbb semennyire, azaz csak olvasható, de szerkeszteni csak úgy lehet, ha az ember elküldi az önéletrajzát, a munkahelyének címét és válaszol néhány kérdésre. A Wikipédia nem működhetne így, mivel laikusoknak gyárt információkat, viszont egy angiográfiás felvétel nem feltétlenül jelent információt egy laikusnak, annál inkább egy orvosnak. Tehát megéri nekik szerkeszteni az orvosi wikiket, mert saját maguknak hoznak létre egy megbízható és hasznos adatbázist a szakterületükről.

  • Honnan lehet tudni, hogy a Second Life-ban zajló oktatást valódi orvosok végzik?
Onnan, hogy egyrészt mindnyájan elérhetővé tették életrajzukat és legalább egy olyan honlapot, ahonnan kommunikálni lehet munkáltatóikkal, másrészt éppen most tervezik egy olyan rendszer bevezetését, amely a Second Life-os avatar (figura) és a valós személy közötti kapcsolatot átláthatóbbá fogja tenni.

  • Hallunk híreket arról, hogy össze fog omlani a Second Life. Mennyiben érintheti ez a mi projektünket?
Örömmel hallottam, hogy megszűnőben a kaszinók, bárok és szórakozóhelyek, mivel így hatalmas teret engednek át az oktatásnak. Míg az ilyen szórakozási lehetőségek hanyatlanak, az oktatás most kezd csak virágozni.



Utánam Max Sanel beszélt a Tiromed.com orvosi közösségéről, aminek már 2600 tagja van 70 országból és éppen nemrég csatlakozott a Magyar Orvostanhallgatók Országos Egyesületének debreceni bizottsága is. Majd Lauren Poissel mutatta be a Biowizard.com közösségi oldalát, ahol a Pubmed orvosi keresőt tehetjük kissé interaktívabbá.

Utoljára Jean-Claude Bradley (a szervezőtársam) ecsetelte a gyógyszertervezés web 2.0 nyújtotta lehetőségeit. Azaz milyen egyszerű kutatócsapatokat összefogni wikik, blogok, levelezőlisták és a Second Life segítségével.

A jövő keddi találkozó (18:00-kor) a tudományos videókat megosztó site-okról fog szólni. Nagy neveket tervezünk meghívni. Mindenkit szeretettel várunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr2151436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ediacara 2007.08.31. 04:32:19

Igen jó látni, hogy kezd a világháló olyan formákban is jeleskedni, amelyek valóban hasznosak és fontosak, s nem csupán filmletöltögetés és pletyka céljára hasznosul. Csak így tovább, szerintem biztos, hogy nagy dologok születhetnek még egy ilyen virtuális közösségben, ha mindenki komolyan veszi a feladatét benne!

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.08.31. 17:11:07

Köszönjük a bíztatást! A kulcsszó a komolyan volt. Mert a Second Life szólhat a kaszinókról, meg a bárokról is, de szólhat az oktatásról is. És sztem már az utóbbira helyeződik a hangsúly...
süti beállítások módosítása