MedIQ

Baby Emilio most 17 hónapos, nem lát, nem hall és mozogni sem tud. Néhány hónapja már lélegezni sem, géppel tartják életben.  Leigh-szindrómában szenved, egy ritka , neurometabolikus betegségben. Az izmai fokozatosan leépülnek, végül a légzőizmai is azért, mert a sejtek motorjának számító mitokondriumok DNS-ében zavar keletkezik. Jelenleg nincs rá gyógymód.



Egy texasi törvény szerint a kórháznak joga van megtagadni az ellátást, ha az orvosi szempontból teljesen hatástalan, azaz nem jelent nemhogy gyógyulást, de még javulást sem. Ezért a kórház le akarta állítani az ellátását, azaz le akarták kapcsolni a gépről, melynek következményeként valószínűleg percek vagy órák alatt meghalna.

Az édesanyja viszont a gyermek jogaira hivatkozva megakadályozta ezt és jelenleg is folyik az etikai kérdések tömkelegét felvető per, melynek során az anya olyan kórházat keres, ahol fenntartanák a gyermek ellátását. Elmondása szerint nem akarja, hogy fiát megöljék, azt szeretné, ha természetes halál vetne véget szenvedéseinek.

Miért írok erről? A MedIQ várja az olvasók véleményét: ki dönthet egy élet felett? Persze senki, de mi a helyzet ebben a specifikus esetben?

Mennyiben okoz több fájdalmat és szenvedést az, ha életben tartják Emiliot, hiszen nincs semmilyen terápia?

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr3564396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medb 2007.04.27. 19:09:36

milyen lenne az a termeszetes halal ebben az esetben?
szerintem le kene kapcsolni.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.04.27. 19:12:02

Lényegében megfulladna. Talán az egyik legdurvább (ha lehet ilyet mondani) természetes halál...

zslog 2007.04.27. 19:15:26

Azért nem könnyű a kérdés: a gyógyíthatatlan, lassan rosszabodó (progrediáló) betegség visszafordíthatatlanul a test teljes leépüléséhez vezet. De mi van a központi idegrendszerrel - vagyis a tudattal? Jelen esetben ez még csak egy nyíladozó tudat. Okoz-e ez az állapot pl. fájdalmat - szenvedést a betegnek? Erről nincs adat. Az a törvény, amelyikre hivatkozva az ellátást meg akarják szüntetni valószínűleg nem etikai, hanem gazdasági alapokon született. Nagyon nehéz lesz ellátó helyet keresni a gyermeknek: ugyancsak gazdasági okok miatt: a biztosítók nem kedvelik ezeket a kórképeket. Esetleg alapítvány segithet. Ezek szinte mindennapinak számító kérdések, csak ritkán kerülnek a nyilvánosság elé. Szerencsére. Vagy mégsem?

Engusz 2007.04.27. 20:57:35

Én nem szeretnék mondani semmit. Nagyon sokat szoktam gondolkodni ilyen dolgokról de az eredmény általában nem szép. A képen látható nő nagy valőszínűség szerint mexikói bevándorló úgyhogy inkább örüljön hogy Texas-ban élhet. (na ezért is kapni fogok) Nagyon soviniszta lettem az elmúlt hónapokban!

Sy 2007.04.27. 21:52:09

Irgalmatlan pénzek elmehetnek ennek a gyereknek nem nevezhető, szerintem inkább csak egy élő szervraktár vegetalizálására. Nem akarok demagóg lenni, de eszembe jut, hogy hány, amúgy sokkal egészségesebb, de valamilyen okból mégis beteg gyerek gyógyíttatására futná ebből a lóvéból...

M. Gábor 2007.04.28. 09:10:59

Gyereknek nem nevezhető??? Hogy jövünk ahhoz, hogy így vélekedjünk róla, amikor még az abortuszról, a magzat megöléséről is viták zajlanak...
Más kérdés, hogy nagy valószínűséggel egy érett felnőtt ember ilyen esetben saját maga kérné, hogy kapcsolják le a gépről. Szerintem mérlegelni kellene, hogy mennyire szenvedés a halála akkor, ha lekapcsolják, és akkor, ha "kivárnak".
Mexikói kérdésről nem nagyon szeretnék nyilatkozni, ne csináljunk belőle etnikai kérdést...

saco · http://saco.freeblog.hu 2007.04.28. 09:31:58

Szerintem le kéne kapcsolni, semmi értelme az életben tartásának.

nita · http://freeyourmind.blog.hu 2007.04.28. 12:28:03

Az anya is biztos tudja,hogy az lenne a legjobb,ha lekapcsolnák,csak még nincs készen,hogy elfogadja,el kell engednie a gyermekét.
Miért számít a lekapcsolás eutanáziának?Hiszen képtelen önálló légzésre,szerintem inkább számítana humánusabb halálnak ez,mintha végül minden szerve felmondaná a szolgálatot és sokkal rosszabb körülmények között halna meg.
De ugyanakkor ott a másik oldal,ő is élő,és meg kéne kapnia az ellátást,hiszen joga van az élethez bármilyen is.
Hmm,nehéz kérdés..

Balázs 2007.04.28. 17:13:30

Sajnos a csecsemő egy életképtelen utód, aminek a természet törvényei szerint meg kell halnia. Az orvosokat bírálják, hogy ne játszanak istent, de nem a természet megsértése az, ha mindenképp erőltetik az életben maradását?

A másik baj, hogy ha valakinek beteg gyermeke születik, az egész élete keserűség és bú. Minnél tovább neveli, annál jobban elmélyül a fájdalom.

Szerintem engedélyezni kéne a kegyes halált a csecsemők esetében, ha beteg (súlyosan fogyatékos, gyógyíthatatlan) és a szülő is úgy dönt, mert a SZÜLŐNEK szerintem van joga erről dönteni, az övé.

Egy újabb születendő egészséges baba viszont feledtetne minden fájdalmat...

Engusz meg egy nagy pofont érdemelne a rasszizmusa miatt :/

Engusz 2007.04.29. 03:47:43

Balázs tudom minden ember egyenlő stb stb. Nem vallom magam rasszistának csupán néha a gondolataimat nem kontrolálom és ilyenkor gonosz ember vagyok. De már kezelnek:)

zslog 2007.04.29. 13:03:19

Az indexen egy magyar vonatkozást is lehet olvasni. Az igazságtartalmát nem ismerem. Mucopolysacharidosis okozta anyagcsereberegség gyógyszeres kezeléséről és annak elutasításáról (nem finanszírozza a biztosító) van benne szó. Nem is kell a tengerentúlra utazni.

Balázs 2007.04.29. 15:46:01

Aha, róla én is hallottam, a Napló is foglalkozott vele. Évi 80 millióba kerülne a kezelése, élete végéig. Megpróbálom megkeresni az Indexen, ott hátha írják mi kerül ennyibe.

Móni · http://keszegecske.b13.hu/ 2007.04.29. 23:29:13

Szerintem le kellene kapcsolni..ez így nem élet...persze ezt nehéz megérteni...

mildi 2007.05.01. 17:56:48

mi a természetes halál?
ha gépekkel fenntartott mesterséges vegetálást elnyújtjuk a végsőkig, az természetes?
persze az édesanyját meg tom érteni, az ő helyében én se szeretném elengedni...
az anyagi vonzata...huhh, mondhatnánk, hogy itt nem pénzről van szó elsősorban, ,de lehet, hogy a kezelés kts-gén meg tudnának menteni 3 másikat, akiknek van esélyük a teljes életre
zslog, ajánlott irodalom: Az Esőcsináló/Grisham, durva

AlekSeJ 2007.05.03. 23:01:43

Hát nem tudom mennyire természetes az ha gépen tartják..a természet a halálát akarja már..akkor mire vár a szülő? neki mi lesz természetes? majd 70 éves korára ugy dönt, hogy akkor most elmehet? sztem vmi gyors beavatkozással fájdalommentesíteni kellen az "életét"..

Festő. 2007.05.08. 23:22:21

Tényleg tudják mit érez?Vajon megtudhatjuk valaha?Soha!Bízzák a természetre és istenre.Kapcsolják le a gépről.
süti beállítások módosítása