MedIQ

Szó szerint több száz orvosi konferencián voltam már. Azzal a gondolattal mentem mindig, hogy egy vibráló szakmai megbeszélés vár rám, ahová mindenki a legjobb tartalmát viszi. A legritkább esetben történt így.

Felsorolással telített Powerpoint-ok, unalmas előadások és ugyanazok a kérdések eseményről eseményre. Ahogyan a páciensek igényei az egészségügyben változnak, úgy kellene változzanak a konferenciák is, de nem így történik.

Két nagyon pozitív tapasztalatomat (Stanford Medicine X és Doctors 2.0) alapul véve íme 4 trend, ami mégis formálni kezdte az orvosi események jövőjét.

1) E-pácienseket a konferenciákra

Az egészségügy legfontosabb szereplői, akikről szól az egész, nem vesznek részt a konferenciákon, ami róluk szól. Immáron azok az események, ahol van páciens a szervezőbizottságban vagy az előadók között, megkapja a Patients Included plecsnit. Egyre több orvos csak az ilyen plecsnivel rendelkező eseményekre fizet be. Gondoljuk el, milyen szürreális elképzelés ez itthon, pedig folyamatosan zajlik az átállás és végre az e-páciensek is hallatják hangjukat.

screen_shot_03-12-16.PNG

2) Gamifikálás

A hagyományos szervezés megbukott. A résztvevők nem motiváltak, hogy kommunikáljanak új emberekkel, csak a meglévő kapcsolataikat ápolják. Senki sem érdekelt abban, hogy az esemény tartalmi minősége és a beszélgetések gyakorisága növekedjen. A párizsi Doctors 2.0 minden évben mozgásra invitálja a résztvevőket. Viselhető eszközöket osztanak ki és nyereményeket kap, aki a legtöbb lépést teszi meg. Stanfordon M&M cukorkákat kaptunk, rajtuk arcképekkel, és meg kellett találnunk a saját arcképünkkel díszített cukorkákat másoknál. Ezáltal kénytelenek voltunk ismerkedni új emberekkel. Mobil alkalmazások segíthetnének hasonló ötleteket megvalósítaniés összekapcsolni a látogatókat.

202559_10150997125114219_680222686_o.jpg

3) Közösségi média

A modern konferenciák diszkussziói nem fejeződnek be az esemény végén, hanem online tovább folytatják őket. Twitteren és Facebook oldalakon beszélgetnek egész évben földrajzi és időbeli korlátok nélkül. Olyan ez, mintha ingyen szakmai kurzusokat kapnánk azáltal, hogy a tudományterületünk képviselőihez állandóan hozzáférünk. Tudunk kérdezni, anyagot kapni és készülni a következő eseményre. A #doctors20 és a #medx jó példák Twitteren.

screen-shot-02-16-16-at-07-28-pm.png

4) Virtuális valóság

A személyes jelenlét nagyon fontos, de utazni drága és időigényes. Egyre több esemény lesz, ahol a virtuális jelenlét is megteszi majd. Ezt nagyban előremozdítják az egyre másra megjelenő eszközök, mint az Oculus Rift vagy a Morpehuz. Ráadásul így azok is hozzáférnek majd az események tartalmához, akik vagy akiknek az intézményük nem engedheti meg magának az utazás költségeit. 

oculus-rift-rex.jpg

Az orvosi konferenciák változnak és lassan begyűrűzik ez hozzánk is. Ahogy az orvoslás mögötti technológia fejlődik és az e-páciensek térnyerése folytatódik, azon eseményekre fizetnek majd be többen, amik a megváltozott igényeknek felelnek meg. Vége a szöveggel teli diáknak és az egysikú előadásoknak? Alig várom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr728470394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása