MedIQ

Az evidence based medicina elve határozza meg az orvostudományt, azaz olyan kezeléseket alkalmazunk és úgy alkotunk diagnózist, hogy az az elérhető szakmai bizonyítékok alapján a lehető legmegfelelőbb legyen. Ez az elv a közösségi médiában is alkalmazandó.

Egy példa a múltból. A Google Flu Trends segítségével próbálták megjósolni, mikor lesz járvány az egyes amerikai államokban, ugyanis az emberek általában rákerestek betegségük tüneteire, ezzel mintegy összekötve az influenza kereséseket és magát a járványt. Egy washingtoni tanulmány viszont kimutatta, hogy nem hasznosabb a hagyományos népegészségügyi módszereknél, azaz színes, web 2.0-es, stb., de az orvoslásban haszontalan.

Egy új példa pedig az iPad-del kapcsolatos. Egy amerikai tanulmány szerint a radiológusoknak kétszer annyi időt vett igénybe a TBC diagnózisa, ha iPad2-t használtak a sima LCD monitorral szemben. Trendi és designos, de ilyen felhasználásra haszontalan.

Számos ilyen jellegű kutatásra számíthatunk a következő években.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr114204865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása