MedIQ

A University of Florida kutatói olyan újítással álltak elő, mely egy csapásra megoldhatja a klinikai kísérletek és úgy általában a betegek gyógyszerbevételének ellenőrzését. Az, hogy a beteg a felírt gyógyszert beszedi-e vagy sem, ismert probléma, a cikk által citált tanulmány szerint a krónikus betegek felírt gyógyszereik közel felét nem szedik be. A képen látható kapszula jeladót tartalmaz, így az orvos vagy a kísérlet végzője információt kaphat a be- vagy be nem tartott orvosi utasításokról.

A pirula tartalmaz egy ezüst nanorészecskékből álló antennát és egy apró chip-et is. A kutatók úgy gondolják, ezek semmilyen mellékhatást nem fognak okozni a beszedőjüknek. Jelenleg a mikroszerkezet egy a páciens által viselt szerkezettel kommunikál, de tervben van, hogy laptopra vagy mobilra küldjön üzenetet.

Egyébként a gyomorsav lebontja végül a szerkezetet, de csak azután, hogy a jel küldése megtörtént. Nem igényel elemet, és a szervezetben maradt ezüst mennyisége is minimális.

Biztos én vagyok figyelmetlen, de egy szó sem esett arról, honnan tudja a kapszula, hogy a páciens nyelte le és nem máshogy került savas környezetbe vagy melegbe, stb. Ha bárki talál részleteket, ne habozzon.

(Sajtóközlemény)

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr521887146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

678452329346 (törölt) 2010.04.01. 19:24:57

khm... kérdezem csak:
akkor a gyógyszerek mellékhatásai miatt -mivel felét szedik be-, duplájára fog nőni az emiatt kórházi kezelésre szorulók száma? :)

és mit tegyen az, aki nem tud tablettát lenyelni, kapszulát végképp nem, és akinek ilyenkor azt tanácsolja az orvos, öntse ki a kapszulát, és kevéske mézzel elkeverve vegye be? Vagy ez a chip nem a kapszula "falába" van beépítve?

egyik kérdést sem viccnek szántam!

HoldenCaulfield · http://kaizen.freeblog.hu 2010.04.04. 11:32:43

hm. és mi lenne, ha a gyógyszertárban, a kiadáskor leolvasnánk egy vonalkódot (persze, hogy mobilunkkal), és az tartalmazná a szedésre vonatkozó utasításokat. A leolvasáskor létrejönne egy figyelmeztető üzenet a mobil naptár-alkalmazásában.

persze ez sem tökéletes ötlet, mert nem mindenkinek van (még) erre alkalmas mobilja. de legalább nem kellene semmit lenyelni.
süti beállítások módosítása