MedIQ

Szívhangot könnyű hallgatni fonendoszkóp vagy sztetoszkóp segítségével, de azt meghallani, ha valami rendellenesség van, kész művészet és több év tapasztalata, több ezer beteg meghallgatása szükséges hozzá. Az alább bemutatott sztetoszkópba mikrofont építettek, amit bluetooth-on keresztül a laptopra installált szoftverhez juttatja a szívhangokat, melyeket aztán a szoftver elemez az emberi fül teljesítményénél sokkal jobb minőségben.  

Best of What's New 2009: 3M/Littman Electronic Stethoscope 3200, With Zargis Cardioscan from PopSci.com on Vimeo.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr651776464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűcslaci 2010.02.21. 19:41:16

A berendezés annyira új, hogy nekem is van, egy Hm 3200-as. Igaz, ez csak USB-s, nem bluetoth-os. Egyrészt valóban segít a diagnózis felállításában, másrészt úgy is segítség, hogy e-mail útján el lehet küldeni a rögzített adatokat az ún. telemedic service-be, ahol segítenek a vitás esetekben. Nálunk természetesen ilyen nincs - vagy legalábbis nem tudok róla. De egy specialista kollega bárkinek lehet. Egyébként nem kell hozzá vetkőzni, ruhán keresztül is hatásos.

Savanyúcukor 2010.02.21. 19:44:50

Nálam volt egy ilyen kipróbáláson és az alap klinikumban nagyon bosszantó tulajdonságai vannak... csak akkor kapcsol ki, amikor életfontosságú lenne, hogy halld és persze, be lehet kapcsolni újra, de ahhoz kell megint az egyik kezed és perceknek tűnhet az a pár pillanat, míg kikapcsol, felfogod, hogy azért nem hallod, lenyúlsz, bekapcsolod, újra hallasz. Nekem gondok voltak a hangerővel, pont nálam kifogyott az elem..., csúszkált a nyakamban, mert valahogy furán volt a súlyeloszlása... és pár nap után igen bosszantó volt... :))))).

Oké, profi kardiomókusoknak gyártották, nem az akut ellátásra :))).

EGyébként minden tulajdonsága nagyon szuper, való igaz. Oktatásra is kiváló.

Ami kérdés bennem felmerül: az ultrahang és a cardio PET CT korában tényleg kell-e ennyire szofisztikált eszközt gyártani? Persze beszélek úgy, hogy számomra elérhetőek a fenti vizsgálatok, nyilván különböző dimenziók vannak e téren.

Gratula a Scienceroll-hoz!

órarugógerincű felpattanó 2010.02.21. 21:06:35

@Savanyúcukor: Azért az ezzel végezhető vizsgálat árban nem ugyanaz, mint egy ct gondolom. Ez az eszköz szvsz alapvetően általános/körzeti orvosnak jó, nem?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2010.02.21. 21:11:26

Én azt tudom elképzelni, hogy ebben a perektől gazdag világban az elektronikus sztetoszkóp által generált diagnózistipp jobban visszaellenőrizhető, mint az orvos által hallott szívhangok leírása. Így talán az új orvosgenerációknak lehet ínyére egy ilyen eszköz.

Avatalján 2010.02.21. 21:44:12

Nekem 3000-m van. Ergonómiailag kifogástalan: könnyebb a fejrésze, mint a Classicnak, pláne mint a Cardiologynak, nem csúszik le az ember nyakából, megfelelő hosszúságú. Kevésbé, mint a hagyományos stetoscopok, de a surlódási hangot ennek is vezeti a csöve. Nem kapcsol ki hallgatózás közben soha, legfeljebb, ha az elem merül le benne. Csak ha nem érzékel hangot, akkor kapcsol ki bizonyos idő elteltével. Pont kardiológusoknak nem való, mert a beépitett szűrő-erősitő torzitja a hangokat. Viszont hangos környezetben, mint egy SBO vagy intenziv osztály, műtő, ambulancia, esetleg terepen kiváló a szabályozható hangerő és a külső zajokat kiszűrő erősitő miatt.

he 2010.02.22. 01:13:36

Szia!
Nem szakmai elismerés ugyan, de szívből jön: nekem a te blogod a kreatív! Köszi!
csox.blog.hu/2010/02/22/kreativ_65
süti beállítások módosítása