MedIQ

A CNN idén is nyilvánosságra hozta az év 10 legjobb orvosi innovációit. Nézzük a listát:

  1. H1N1 vakcina: Mindössze 5 hónap telt el az első eset és a vakcina első befejezett klinikai vizsgálata (Kína) között.
  2. Elektronikus szem: Nem ad teljes látásélességet, de arcokat, árnyékokat fel lehet vele ismerni (képen lent).
  3. Lyric hallókészülék: Műtét nélkül lehet elhelyezni, napi 24 órán át lehet viselni, évente 3-4-szer kell cserélni, méghozzá mágnes segítségével távolítják el.
  4. Facsont: Olasz tudósok szerint a vörös tölgy szivacsos belső szerkezete hasonlít a csontéra, így akár helyettesíthető is vele, jelenleg állatkísérleteknél járnak.
  5. TMS kezelés: Azoknál próbálták ki a transcraniális mágneses terápiát, akik depresszióval küzdenek, de a gyógyszerek nem segítettek. A kezelés a betegek harmadánál teljesen megszüntette a tüneteket, és sokan általános javulásról számoltak be.
  6. Anti-virális biomaszk: Hong-kongi találmány, mely semlegesíti a levegőből a maszkra került fertőző ágenseket és kémiai anyagokat.
  7. Antimikrobiális festék: Egy festékhez adható molekula elvileg elöli a baktériumokat, így biztosítva védettséged akár egy kórház falán vagy a kórházi ruházaton.
  8. Elektronikus sztetoszkóp: Miközben az orvos a beteg szívét, tüdejét hallgatja, a hanganyag Bluetooth-on keresztül a számítógépbe is bekerül, ahol további, részletes elemzéseket lehet végezni.
  9. JaipurKnee: Olyan művégtagot fejlesztettek ki, mely csak 20 dollárba kerül szemben a több tíz- és százerez dolláros titánium művégtagokkal.
  10. Szervperfúziós eszköz: Szervátültetés előtt felhasználható állapotban kell tartani a szerveket fagyasztással, viszont a több órányi hideg roncsolja a szöveteket. Ez a készülék mintegy "életben" azaz keringésben tartja a szervet és az akár 12 órán át is várhat mielőtt felhasználják.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr401610352

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Digitális hallókészülék 2010.01.21. 16:27:07

A Lyrichez hasonló hallókészülékeket láttam ezen az oldalon.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.20. 17:36:26

A H1N1-re már létezett ugye vakcina (nyilván azóta persze mutálódott) a harmincas években is? Akkor meg mi ebben a különösen nagy szám?

Na jó, suszter maradjon a kaptafánál :)

Irkutszk 2009.12.20. 17:49:19

Kedves Krajcs!
A harmincas évek végén az antibiotikumot, mint hatalmas újdonságot (szulfonamidok), kezdték el tesztelgetni állatokon. A penicillint, mint anyagot, 1928-ban fedezték fel (Fleming volt a szerencsés). Ezekből az ismereteimből én arra következtetnék, hogy nem, a harmincas években még nem volt semmilyen vakcina.

Waikiki Boy · http://sexy.motherfucker.blog.hu 2009.12.20. 17:50:56

Azert a TMS kihagytam volna. Placebo. En is hasznaltam a cuccot kutatashoz es amit erdemes tudni, hogy nem lehet ugy "sham" stimulalni, hogy a beteg ne vegye eszre, hogy az "sham", ugyhogy ne fuzzunk hazza vermes remenyeket.

The clearance comes nearly two years after a January 2007 FDA advisory panel said clinical trials failed to establish that the device was clinically effective. Although TMS-treated patients were twice as likely as sham-treated patients to show clinical benefit, some panel members said this effect was "small," "borderline," "marginal," and "of questionable clinical significance."

forras: www.webmd.com/depression/news/20081008/fda-oks-tms-depression-device

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.20. 19:13:07

@Irkutszk: Akkor valaki más írt hülyeséget. Minden esetre eddig senki sem tiltakozott másutt, úgyhogy nem csak én vagyok hülye ;P

Pivoblog · http://pivo.blog.hu/ 2009.12.20. 19:44:30

facsont? az eléggé fura már. Azonkívül viszont mennyi jó dolog..

Thresher 2009.12.20. 19:45:27

Hát nekem ez a facsont így a józan paraszti eszemmel is hülyeségnek tűnik...Mert az oké hogy az élő fának olyan a szerkezete mint a csonté, de aki rakott életében tüzet, az tudja hogy a száraz fa kicsit sem úgy vislekedik mint az élő...Dacára annak, hogy később a facsont nedves közegben lesz, a halott farész az halott.

Vagy netán nem-e de?
süti beállítások módosítása