MedIQ

Meglepő eredményt publikált ma a Wall Street Journal orvosi blogja. Az Archives of Surgery szaklap cikke szerint nincs hatással a betegek túlélésére, hogy a sebész most kezdte a szakmát vagy 40 éve van a pályán.

A szerző szerint vannak esetek, ahol nagyon sokat számít a sebész tapasztalata, de összességében, amikor több ezer esetet nézünk egyben, akkor nincs hatása a túlélésre. A szerző azt is megemlíti, hogy ők a John Hopkins Egyetemen reggel 7-kor átveszik az összes esetet a rezidensekkel, így mindenki élőben kap visszajelzést a munkáját illetően, illetve egyértelmű útmutatókat adtak ki a tapasztalatlan sebészeknek, amiket szigorúan követniük kell. Az egyik kommentelő szerint ez olyan, mintha egy hozzá teljesen nem értő embernek adnánk egy szakácskönyvszerűséget és abból dolgozna.

A publikáció absztraktja megemlíti, olyan betegek halálozását hasonlították össze, akiket vagy fiatal orvos vagy tapasztalt főorvos kezelt. A konklúzió szerint a szervezett trauma programok hatására lehet ilyen eredményhez jutni egy kórházban.

Az egy dolog, hogy a halálozást nem befolyásolja a tapasztalat, de az egyéb tényezőket, komplikációkat azért valószínűleg mégis.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr861354639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imeron 2009.09.02. 10:09:06

A túl nagy tapasztalat ugye egyenlő azzal, hogy idősebb az illető. Ilyenkor pedig kevésbé lesz precíz. Valószínűleg kevesebb időt tölt a saját fejlődésével (ez természetesen nehezebb is mint fiatalon). Sokkal inkább rutinból fog cselekedni. Szerintem a tapasztalatot a fiatalok kompenzálhatják a precizitással és az odafigyeléssel.

ragdoll 2009.09.04. 10:02:11

Nagyon fontos a tapasztalat! Én is szívesebben bízom magam már legalább 10 éves gyakorlattal rendelkező dokira magamat és a családomat, mint egy fiatalra. Eljön az idő, amikor majd ő is tapasztaltabb lesz, de valljuk be (ahogy mondani szokás): a rutin és az évek sokat segítenek. :)

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.09.04. 16:30:15

Az az igazság, hogy kell a tapasztalat. Nem a rutinbetegeségekhez és beavatkozásokhoz, hanem a ritka és nehéz esetek kiszimatolásához és megoldásához, a szűréshez.
De ugyanakkor bízni kell a fiatal orvosban is, abban, hogy az adott helyzetben felismeri a korlátait, és ha kell, segítséget fog kérni egy öregebbtől. Egyébként például egy mandulaműtétet ugyanolyan szépen és effektíven el tud végezni egy rezidens, mint egy főorvos. Sőt. Mivel a rezidensnek még újabb élmény egy mandulaműtét is, adott esetben jobban odafigyel rá, nagyobb türelemmel csinálja, mint egy öreg.
süti beállítások módosítása