MedIQ

A tudomány és még inkább a tudományos publikálás nagy változások elé néz. Habár több évtizedes hagyományt kell megszakítani, de véleményem szerint nagyon jó irányban haladnak a dolgok. 3 példát szeretnék erre felhozni.

1) A kutatókat nem lehet kilóra mérni

Egy kutatót sokak szerint az határoz meg, hogy mennyi impakt faktora van. Amikor valaki publikál egy tudományos munkát, a publikáló szaklap impakt faktorát is magáévá teheti. Minél többet publikál egy kutató minél rangosabb szaklapokban, annál több impakt faktora lesz. Azt viszont úgy határozzák meg, hogy az elmúlt két évben a lapban megjelenő cikkeket mennyire idézték más cikkek. Azaz a kutatókat nem saját munkájuk, hanem a publikáló szaklapok alapján értékelik.

Ezen igyekszik változtatni a PLoS One nevű nyitott hozzáférésű szaklap. Ők a cikkek egyedi értékét mérik a bejövő citációk, linkek, megjelenések alapján. Forradalmi koncepció, mely rengeteg vitát fog kiváltani. Egy példa az ilyen típusú értékelésre:

plos metric

2) Szaklapkereső

Nagyon nehéz kitalálni, melyik szaklapban érdemes egy munkát publikálni. A ResearchGATE nevű kutatói közösségi site viszont kifejlesztette a Journal Findert. Beírjuk munkánk kulcsszavait vagy az összefoglalását és tippeket ad, hol lenne érdemes publikálni. 

journal finder

3) Újrastruktúrált információ

A The Cell nevű rangos lap újszerű struktúrával kísérletezik, amiben a szerzők audió-videó interjúkat is közölhetnek, melyben elmagyarázzák munkájuk lényegét; interaktív képeket lehet beilleszteni; élőben elemezhetjük a referenciákat, külön kezeli az ábrákat. Egyszerűen zseniális megoldás, mely a tudományos munkák átláthatóságát nagy mértékben növeli, egyszerűbbé teszi a megértésüket.

 

cell future article

Meglátjuk, a tudományos társadalom hogyan reagál majd...

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr191266829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AttoFemto · http://nanotechnologia.blog.hu/ 2009.07.25. 00:32:16

Berci, azért a tudományos teljesítmény mérése diszciplínánként más és más. Fizikában már régóta nem az impakt faktorokat adogatják össze, hanem az összesített hivatkozásszám a mérvadó egy-egy kutató teljesítményének értékelésénél. Ezt ma már pl. a web of science portálon egy kattintással megkaphatod. Elterjedőben van még az ún. Hirsch- vagy h-index is, ami figyelembe veszi a produktivítást is.

Magyarországon még ennél is kacifántosabb mérőszámot találtak ki: az ún. független hivatkozások számát, amit extra munka kiszámítani egy pályázat benyújtásánál, mert ezt így egyetlen nagy szolgáltató sem tartja nyilván. Persze a kóklereket így sem sikerül kiszűrni. Ha pedig valaki egy tisztes, tétlenségben megőszült kolléga hivatkozásszáma felől érdeklődik, hát könnyen rásütik, hogy hivatkozásszám-fetisiszta. Szóval ezt a "kilóra nem mérhető" dolgot eddig csak olyan fizikus szájából hallottam, akit valóban nem lehet így mérni - mert mérhetetlenül keveset tett hozzá az általa művelt területhez.

Egyébként pont az orvosi folyóiratok impakt faktora szokott nagyon impozáns lenni - gondolom, az átlagos hivatkozásszám is ennek megfelelően nagyon magas. Vagy nem így van?

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.07.29. 18:08:49

Az orvosi/biológiai kutatásban még mindig az impakt faktor számít. Vagyis inkább úgy mondanám, hogy megkerülhetetlen, és az bizonyos értelemben tényleg független a kutatótól, mert nem az ő munkáját méri, hanem a lap teljesítményét. Azért ezzel együtt szerintem nem olyan rossz dolog az impakt faktor, mert valószínüleg annak a lapnak a cikkeit idézik leginkább, ahol a legjobb cikkek vannak. De kétségtelen, hogy PLoS One -féle mérés még objektívebb.

Egyébként a klinikai orvostudományban nincsenek nagy impakt faktoros újságok (tisztelet a kivételnek). Az sokmindent elárul, hogy mikor annak idején elkezdtem PhD-zni, a fül- orr- gégészetben 1 azaz egy db impakt faktort kellett összegyűjteni. Amik elég jó IF-t adnak, azok a molekuláris biológiai újságok.

A Cell-es történetet meg nagyon jó olvasni! Mintha a web2.0 irányába történne elmozdulás?? Következő az lehetne, hogy blogot indítanak, és az abban közölt cikkeket is elfogadja a világ? :)

Amúgy Berci gratulálok az előkelő Goldenblog helyezéshez! :)
süti beállítások módosítása