MedIQ

H1N1 vs TBC

Meskó Berci 2009.05.11.

A világ egyik legjobb statisztikusa, Hans Rosling, akinem TED előadása is emlékezetesre sikeredett, nagyon fontos videót közölt. Egy kiragadott adatsor:

 13 nap alatt

H1N1 Tuberkulózis (TBC)
Halálos áldozatok száma 31 63 066
Hírek száma 253 442 6 501

 

Azaz a médiának hatalmas szerepe van ebben az egész hisztériában. 

És a TED videó: 

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr91114279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.05.11. 21:15:13

Hát igen, a gyógyszer már egy ideje nagyobb biznisz a fegyvernél... Hans Roslingot pedig nem ismertem eddig, de óriási figura! :)

Statisztikák: annyi adat, hogy hányan haltak meg, és hányan fertőződtek meg, meg hol, az semmit nem jelent. Talán jó volna figyelembe venni az életkort, szociális helyzetet, immunszuprimáltak voltak-e (genetikailag vagy szerzett úton), mikor fordultak orvoshoz, mennyi idő alatt jutottak el a malacvírus fertőzés diagnózisig, mi volt a kezelés, stb.

Apropó: a spanyolnátha szerény becslések szerint 40.000.000 áldozatot szedett anno. Az is Influenza-A volt, egy shift mutációval. Kétségtelen, hogy a nagy részük megmenthető lett volna, mivel "banális" tüdőgyulladásban haltak meg.

Tamás

Raine 2009.05.12. 17:35:50

Szomorú, hogy végzősként te is leragadsz a számoknál. Pontosan tudnod kellene, hogy a TBC (bakteriális megbetegedés) és egy mutációra hajlamos vírustörzs megítélése teljesen eltérő kell legyen.

A baktérium és a vírusok fertőzési mechanizmusa merőben eltérő, ennek ecsetelésébe szerintem nem kell belemennem. Kétlem, hogy én, te vagy bárki hasból megmondhatná, mekkora veszély rejlik emögött.

Nagy valószínűséggel nem alakul ki komolyabb mutáció és/vagy világjárvány, de az emberekkel tudatni kell, mik a kockázatok.

Való igaz, hogy igen komoly gazdasági érdekek fűződnek a témához (vakcina, lásd csak a madárinfluenza esetét...), és a média mindig kiszolgálja ezeket.

Nem kívánok ennél komolyabb vitába szállni, mert úgy gondolom túl keveset tudok ahhoz, hogy ennél jobban megítéljem a helyzetet. Mindössze arra szerettem volna rávilágítani, hogy nem szabad sosem egyoldalúan látni a helyzetet (sem úgy, ahogy te, sem úgy, ahogy akik hirtelen pánikba estek).

Üdv:
Raine

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2009.05.12. 17:38:42

Az a szomorú, hogy nem olvasol el figyelmesen egy ilyen rövid posztot.

Megértem, amiket mondasz, de nem velem vitázol, hanem a világ egyik leghíresebb statisztikusával, Hans Roslinggal.

Raine 2009.05.12. 17:50:06

@Meskó Berci: Szerinted mennyi félnivalója van egy átlagembernek a TBC-től a modern világban?

Raine 2009.05.12. 18:32:21

@Meskó Berci: Mivel - mint mondtam - nem ismerem a vírust, és az abban rejlő malignus mutációs hajlamot, hadd tételezzek fel fantáziából valamit.

Tegyük fel, hogy létezik egy retrovírus. Ez a vírus szert tett a humán genom valamely dsRNS interferonjának inhibitorára. Netán tovább is fejlesztette azt. Ez a vírus szinte észrevétlenül megfertőz kisebb embercsoportokat a világon, majd évekkel később jelennek meg az első betegek. Miképp állítanád meg a fertőzést?

Ezzel szemben létezik egy baktérium, mely bár rendkívül veszélyes, mégis részleteiben is ismert, kezelésére rendelkezünk megfelelő szakmai tudással és eszközökkel. Mennyi a valószínűsége annak, hogy világméretű járvány alakul ki, mely komoly veszélyt hordoz.

Szót sem ejtettem arról, hogy a TBC veszélytelen, jelentéktelen, és hogy ne lenne alulértékelt a médiába. Arra akartam rámutatni, hogy a) helytelen a két betegség összehasonlítása b) halálozási adatok alapján megítélni egy betegségben rejlő veszélyeket legfeljebb egy laikus esetén elnézhető.

subabubba 2009.05.13. 12:47:30

Hát nem tudom, ez sztem komoly demagógia. Ha egy egészséges 30-as amerikai meghal, az nem azért ilyesztő, mert amerikai és 30-as, hanem mert akkor ez a vírus le fogja nyomni a TBC-s, maláriás, alultáplált, éhező afrikaiakat is. Egy szakember nem tudom, hogy hogy érvelhet egy fertőző betegség születésének hónapjában arról, hogy milyen az a vírus összehasonlítva a TBC-vel, ami már jól bejáratott fertőzés. Maláriával is láttam összehasonlítást, ugyanilyen demagógia. Ha ez a vírus tényleg olyan fertőző lesz és letális, mint amitől félnek, akkor lehet hogy pont a déli féltekén fog pusztítani a legjobban.

Szóval a TBC vajon hogy nézett ki az első hónapban?
süti beállítások módosítása