MedIQ

A Watergate-botrányhoz hasonlítják a most napvilágra került csalást, melyet scrotumgate névvel is illetnek. Elaine Murphy doktornő és férje, John Murphy 1974-ben hamis cikket küldött be a híres British Medical Journal szerkesztőségébe, legalábbis ezt most vallották be.

Arról írtak akkor, hogy 3 gitárosnál gyulladt mellbimbót találtak ("guitar nipple"), mivel a gitár széle nyomta a mellkasukat. Ugyancsak az ő nevükhöz fűződik a "cselló here", mely akkor jön létre, amikor a hangszer megfelelő helyen nyomja a muzsikust. Természetesen mindez csak a pár képzeletében létezett és viccnek szánták a dolgot, de a BMJ elfogadta a cikkeket.

Néhány hónapja egy orvos írt a zenészek betegségeiről és idézte a "cselló here" esetét, melyre az eredeti szerző egy vallomással reagált olvasói levél formájában.

A dolog annyira nem vicces, mint amilyennek hangzik, ugyanis ha ilyen egyszerű bejutni a világ egyik legpatinásabb szaklapjába, akkor vajon hány hasonlóan kitalált történet, esetleírás, stb. látott napvilágot az elmúlt évtizedekben?

Régóta reformálásra vár az orvosi publikálás rendszere, melyre az open access jelenthet gyógyírt. Persze ennek is megvan a maga veszélye, de a PLoS Medicine és a BioMed Central elég jó irányban haladnak. Ha átláthatóbbá teszik a publikálást magát, talán nem történnek meg ilyen átverések.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr73914051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zughekker Zita · http://zughekker.blog.hu 2009.01.31. 15:13:02

Berci!

Nem akarom a szakmát túllicitálni, de megírom, hogy vannak, akik az orvosi szaklapok szerkesztőinél is hülyébbek. Nem találtam az index.hu azon cikkjét, sem azt a MIT-oldalt, ami néhány kulcsszó megadása után annyira tudományosnak tűnő cikket generál, hogy a téma szakértői sem merik kifogásolni, nem veszik észre, hogy az egész zagyvaság. A dolog egyébként nem lett volna ilyen borzalmasan ciki, ha pár évvel korábban egy néhány másodperc alatt generált absztrakttal nem került volna be pár hallgató egy nemzetközi mest. int. konferenciára.

HoNoLuLu Communications 2009.01.31. 15:50:24

es akkor meg nem is beszeltunk arrol, hogy a kamu cikkek alapjan gyogyszereket fejlesztenek, betegeket kezelnek, stb., stb.

szürke általános 2 2009.01.31. 17:00:59

Berci,

az open access miert lesz gyogyir?

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2009.01.31. 17:45:29

OFF

Ez jó, jót nyerítettem, de Berci, miért nem akolbólítod ki az olyat, aki még csak nem is sportszenvedélyből jár elsőzni? :)

leezsombi (törölt) 2009.02.02. 11:29:36

A "guitar nipple"-el kapcsolatban: lehet, hogy hihetetlen, de nekem személyesen volt ilyen. Jobb mellbimbóban kis csomó keletkezett, érintésre nagyon érzékeny volt és növekedett. El lett távolítva műtéti beavatkozással. Utólag jöttem rá, hogy a klasszikus gitár pereme pont ott nyomta a mellbimbót, folytonosan, gitározás közben.
süti beállítások módosítása