MedIQ

Érdekes lavinát indított el Dr. Val, aki megírta, hogyan járt túl ezernél is több orvosi blogger eszén egy egészségügyi portál. Történt ugyanis, hogy szinte minden orvosi bloggert, köztük engem is, megkeresett egy Wellsphere nevű site, hogy csatlakozzunk az ő bloghálózatukhoz. 

Azonnal nemet mondtam, mert nincs okom blogot váltani, de sokan elfogadták az ajánlatot annak fejében, hogy így könnyebben jutnak majd egy bloghálózat részeként olvasóhoz. A szerződés aláírásakor elfogadták, bloguk tartalma felett a Wellsphere fog rendelkezni.

Teltek a hónapok és 1700 körüli blogger csatlakozott hozzájuk. Közben viszont a Wellsphere random módon egészségügyi szakértőknek nevezti ki bloggereit, akik nagy többsége nem is orvos, hanem páciens volt. Sokan panaszkodtak, hogy komoly kérdéseket kapnak olvasóiktól, akik abban a hiszemben voltak, szakértőtől kérdezhetnek. Amikor a bloggerek kérték blogjuk eltávolítását az oldalról, nem kaptak választ a szerkesztőktől.

Ráadásul a napokban a HealthCentral megvette az egész portált dollármilliókért, melybe bele kell érteni a bloggerek által kreált tartalmat is. Persze a bloggerek nem kaptak egy fillért sem, mely elég nagy felháborodást keltett az orvosi blogoszférában.

Ennek a történetnek két oldala van, és több tanulsága is. Egyrészt a bloggerek többsége úgysem a pénzért csinálja, habár igazából az általuk létrehozott tartalommal és tartalom felett kereskedett a Wellsphere a tartalom gazdáinak megkérdezése nélkül, így ez felesleges felhajtás csak.

Másrészt, aki belemegy abba, hogy egy ilyen kétes site rendelkezzen a teljes tartalma felett, az mondhatnánk megérdemli. Mindenesetre ez remélem jó bizonyíték lesz azoknak, akik az orvosi blogok minőségi ellenőrzésének nem nagyon látják értelmét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr2913342

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok 2009.01.31. 11:11:57

Szia Berci!
Inditok egy netezőknek szóló rádióműsort, szeretném, ha bekacsolódnál valahogy!
Ha érdekel jelentkezz:
munkanaplo.blog.hu/2009/01/31/ebreszto_gondolat

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2009.01.31. 13:51:11

Köszönöm a lehetőséget, de jelenleg egyetlen újabb projektbe sem tudok bekapcsolódni, így is állandóan elhavazom magam.
süti beállítások módosítása