MedIQ

Steve Wilder amerikai kamionsofőrt azért mutatom be most, mert szokatlan módon mentette  meg a saját életét. Éjjel arra ébredt, hogy nem tud lélegezni, ezért a konyhába szaladt és egy késsel felnyitotta a gégéjét, tracheotomiát (vagy tracheostomiát) végzett önmagán.  Ez egy olyan módszer, mely életet menthet, ha nincs más kiút.


(Nati Harnik/AP PHoto)

Steve Wilder gégerák miatt átesett már kezeléseken és besugárzáson is, de ezt a rosszullétet inkább az allergia számlájára írják orvosai.

Ha a tüdő légátáramlását nem lehet biztosítani a megszokott módon, akkor is utat kell nyitni a levegőnek és ezt a gégén ejtett bemetszés segítségével tehetjük meg. Egyesek még talán emlékeznek a Vészhelyzet Ross dokijára, aki egy koszos csatorna mentén nyitotta meg egy gyermek gégéjét és töltőtollával biztosította a légzését.

Amiért ezt leírtam: mit tehetünk, ha mellettünk kezd el valaki fuldokolni? Tegyük a szívünkre kezünket és mondjuk el, hány módszert tudunk, mellyel megmenthetjük embertársunk életét. Na éppen ezért íme néhány lehetőség:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr69498397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.06.02. 00:07:51

Hát azért ezen a sztorin van pár kérdés: mit csinált a vérzéssel, hogy hívott segítséget - közben elolvastam az eredetit, és kiderült, majdnem csak a bőrt kellett elvágni, és előzőleg is volt már ilyen, szóval a heg segített neki eligazodni a vágás előtt...

Azért nem mindennapi tett, az biztos! Az elsősegély nyújtásának fortélyait meg sokkal jobban kellene reklámozni/tanítani. Én a jogsi mellé félévente (ingyenesen, de) kötelezően vizsgáztatnám az úrvezetőket. A profikat 3havonta. Megérné.(?)

Leültem.

rothadó test csimota 2008.06.02. 00:08:48


gégét megnyitni: conicotomia
légcsövet megnyitni: tarcheotomia
(-tomia: bemetszés)
tracheostomia: szájadék/nyílás képzése hosszabb távra vagy végelegesen

nem vagyok egy ász, de ennyit már másodéven pusztán latintudás okán illik tudni

rothadó test csimota 2008.06.02. 00:16:31

bagós bácsi

középvonalban ejtett metszés lényegében nem vérzik, gőleg azon a területen, mivel a bőr alatt alig van érdúsabb szövet (izom), a bőr alatti kötőszövetes fasciák után rögtön a porc van illetve az azokat ööszekötő kötőszövetes lemezek, szalagok

tracheostomiát műtéti körülmények között készítünk T-alakú metszésben a légcsövön (rachea)

gégemetszést (conicotomia) szükség esetén műtőn kívül is végezhetünk a gége pajzs- és gyűrűporca közötti rövid vízszintes metszéssel

rothadó test csimota 2008.06.02. 00:51:12

szaknmai kérdésekben csak óvatosan hagyatkoznék

.com

végződésű oldalakra

ami "a tarchetomia képen" linken (nem) látható (mivel túl kicsi az ábra) az is conicotomia


gégerák miatt besugarazot embereknek általában már elev van tarcheostomájuk

a nagyon kemény bagósok aztán ezen a stomán keresztül bagóznak a sugárterápia előtt

:)

és még mondják azt hogy a bagó nem drog

az ilyennek a bagójából kéne teát főzni és azzal megkínálni kezelésképpen

(2 szál cigarettából főzött pohár tea alkalmas öngyilkosság elköüvetésére)

rothadó test csimota 2008.06.02. 00:58:17

bónusz:

légúti idegentest következtében fellépő fullasdásveszély esetén amennyiben az idegen testet nem tudjuk eltávolítani 1-2 percen belül és a beteg egyáltalán nem tud lélegezni, a beteg kisujjánál nem vastagab tompa végű hosszú tárggyal , akár félbehajlított dróttal az idegn testet letolhatjuk az egyik tüdőbe vezető főhörgőbe, így a másik tüdőbe vezető út szabaddá válik, ami elégséges gázcserét tud biztosítani az itézeti ellátásig

proteus · http://taxismundi.blog.hu 2008.06.02. 01:30:18

"Tegyük a szívünkre kezünket"
helyett: tegyük az ádámcsutkánkra/pajzsporcunk kiemelkedő részére az ujjunkat, :) aztán csúsztassuk lejjebb, ott találunk egy puhább/rugalmasabb kb. ujjhegynyi területet aztán csúsztassuk lejjebb az ujjunkat, ott egy keményebb rész, az lesz a gyűrűsporc. most vissza: a kis, ujjhegynyi terület lesz a gyűrű-pajzsporci szalag, ahol a gégemetszést végzik.
tubusként, ultima ratio, kibelezett golyóstoll megteszi. ki lehet próbálni (mármint, gégemetszés nélkül, de csak nagyon körültekintően, nehogy valamit tüdőre szipkázzunk az üresnek vélt golyóstollból), bár elég furcsán hangzik, hogy tényleg elég, igaz, azt mondják, Búvár Kundnak is megtette egy nádszál.

azért inkább a többi, viszonylag egyszerű, életmentő beavatkozást érdemes és kell gyakorolni.
jó, hogy írtál erről is Berci. fontos.

a gégemetszést oktatják az elsősegélynyújtás keretein belül?
gondolom, nem.

proteus · http://taxismundi.blog.hu 2008.06.02. 01:38:39

csimota:
és mi van, ha a carinán kettétörik és jut ide is, oda is?
rémálom.

garázdabillegető (törölt) 2008.06.02. 02:07:31

"I did what I did the first time. I took a knife and opened it up," Wilder said, in his high-pitched, broken voice."

Hm, a high-pitched, broken voice már gyanús... nondjuk a besugarazás miatt talán nem szükségszerű a tracheostoma, de....

"But Wilder may have had an easier time with a self-tracheotomy... His thyroid was already out of the way from previous tracheotomies, and because of the radiation treatments, there was nothing but skin and some subcutaneous tissue to cut through to get to the trachea. He also had a scar from previous tracheotomies as a guide."

Hja, így könnyű! :)
Mindenesetre ügyes volt, hogy gyorsan reagált.

nita · http://freeyourmind.blog.hu 2008.06.04. 16:43:26

A tollas módszer olyan, mint halottnak a csók. Beszűkül a szára, és csak nagyon kevés levegő jut át rajta, akkor már inkább szívószál.

Vagy ha van kéznél egy pár szérum 1-es tű (1/10),igaz kicsit sünis,de teljesen jó.

rothadó test csimota 2008.06.04. 18:18:33


azért a szérum1es jóval szűkebb egy toll száránál

ehh

garázdabillegető (törölt) 2008.06.04. 18:25:06

A tű titka az, hogy nem egyet, hanem többet kell benyomni, addig, míg olyan nem lesz, mint a sündisznó. Ja, látom, nita is ezt mondta, sorry, de csimotának nem esett le. :)

rothadó test csimota 2008.06.04. 19:45:09

végülis ultimum refugiumként a semminél ez is jobb

ha nincs kellő gyakorlat szurkálni nyilván egyszerűbb is mint egy apró metszést ejteni a szikével, de azért csak félteném a beteget attól, hogy nehogy jobban beszaladjon az a tű a kelleténél

egy tollszár vége azért mégsen hegyes-éles

rothadó test csimota 2008.06.04. 19:49:58


nyilván a tollszár sem ideális,
de ahol van egy csomagnyi szérum1es
ott van azért a közelben egy műanyag gégekanül is vagy egy tubus

süti beállítások módosítása