MedIQ

Egyre gyakrabban jelennek meg amerikai politikusok egészségéről szóló részletes jelentések. Két oldala van ennek: egyrészt érdekes, magyar közszereplőkről miért nem jelennek meg hasonlók; másrészt bármennyire is közszereplő valaki, ezek súlyosan személyes adatok.


Forrás

Vegyünk csak egy példát, biztosan sokan hallották Ted Kennedy amerikai szenátor rosszindulatú agytumoráról szóló híreket. Ezen hír után Steve Murphy genetikusban érdekes elmélet merült fel. Vessünk egy pillantást a Kennedy-családra:

  • Ted Kennedy: rosszindulatú agytumor
  • Ted Kennedy Junior ( a szenátor fia): osteosarcoma, egy rosszindulatú csonttumor
  • Patrick Kennedy (a másik fia): gerinctumor
  • Kara Kennedy Allen (a lánya): tüdőrák

Steve utal egy kórképre, melynek neve Li-Fraumeni szindróma. Ennek diagnosztikai kritériumai:

  • 45 éves kora előtt szarkóma diagnózisa (Ted Jr)
  • egy elsőfokú családtagban daganat diagnózisa 45 éves kor előtt (Ted Kennedy)
  • egy másodfokú rokonban daganat diagnózisa 45 éves kor előtt vagy szarkóma bármilyen életkorban (Kara)

Egy kezelőorvosukban sem merült fel a dolog kivizsgálása. Ráadásul nemrég hallgattam végig egy webcastet, ahol a Gossip Girl egyik írója, Jessica Queller beszélt mellrákjáról. Édesanyja is hasonló problémával küszködött, mégsem merült fel egy orvosában sem, hogy megnézesse a BRCA gének státuszát.

És ha már így kiveséztünk egy családot, most adták ki a jelentést, hogy Barack Obama, a demokrata jelöltség egyik várományosa, nagyszerű egészségnek örvend.


Forrás

Azért írtam le mindezt, hogy lássuk, milyen szerencsések vagyunk (mindkét oldalról), mert még nem kell közszereplők egészségügyi adataiban turkálnunk...

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr83495629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

garázdabillegető (törölt) 2008.06.01. 20:08:39

Hm. Durva, de mit lehet tenni ellene? Semmit. Azt nem hiszem, hogy ne lenne alaposan vizsgáló magánorvosuk. És szerintem az agytumor se olyan stádiumú, hogy végzetes lenne, vagy tévedek? És honnan lehet tudni, hogy nem vizsgálták meg a gént? Az egyértelmű egy orvostanhallgató számára is, ha halmozódik a rákos betegség egy családban, az már ganyús. De ha bedobják a köztudatba a Li-Fraumeni szindrómát, akkor meg ezzel jobban láthatóan megbélyegzik a családot... mint ahogy te is tetted ezt itt, Magyarországon :D
Ideje elvezeni őket Rákefellereknek, nem? :S

garázdabillegető (törölt) 2008.06.02. 22:45:29

Na jól van.

Független Hírügynökség
| 2008. június 2., hétfő 21:57
Sikeres agyműtétet hajtottak végre a rosszindulatú agydaganattal diagnosztizált Edward Kennedy amerikai szenátoron hétfőn - közölték a politikust kezelő, Észak-Karolina államban található Duke Egyetem orvosi központjának illetékesei. Doktora azt mondta, hogy a három és félórás "műtét sikeres volt és az orvosok elérték vele céljaikat." Hozzátette: Edward Kennedy végig ébren volt az operáció közben. Egy egyhetes pihenő után a Bostonban működő Massachusetts Közkórházban megkezdik a politikus sugárkezelését, majd kemoterápiát kap.
süti beállítások módosítása