MedIQ

Tegyék fel a kezüket, akik el szokták olvasni a gyógyszerek mellé helyezett tájékoztatókat, amik telis tele vannak írva mellékhatásokkal. Nade mi a helyzet akkor, ha több gyógyszert kell szednem egyszerre és valamilyen mellékhatás jelentkezik? Honnan tudhatom meg, hogy a szedett gyógyszereim okozhatták-e az új tünetet vagy valamilyen más oka van.

Ebből a célból alkották meg a PharmaSurveyort, a mellékhatás-keresőt. Előbb megadjuk, milyen gyógyszereket szedünk, természetesen a PharmaSurveyor hathatós segítségével.



A fenti képen azt látjuk, egy bizonyos gyógyszer milyen valószínűséggel okoz mellékhatásokat és azok a mellékhatások mennyire veszélyesek az egészségre. Sőt, ha több gyógyszert is szedünk, azok milyen módon hatnak egymásra.

Mellékhatások szerint is kereshetünk vagy megtudhatjuk, Heath Ledger milyen gyógyszereket szedett be. Ez utóbbi funkciót nem értem, miért kellett a szolgáltatásba tenni. Egyelőre béta tesztelés folyik, de hamarosan elérhetővé teszik mindenki számára.

Ha bárki tud hasonlót magyar nyelven, örömmel belinkelném.

Forrás: Scienceroll

Íme magyarul a DrInfo oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr26401920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Letícica 2008.03.29. 21:00:09

Szerintem ez egy jó dolog.

viktor134 2008.03.29. 21:28:44

nem rossz, de akkor már lehetne hatás és tájékoztató kereső is. sőt az orvosok is használhatnák. :)

Hettie · http://www.hettie.nolblog.hu 2008.03.29. 22:43:53

en mindig elolvasom. Mar egesz nagyra nott a gyogyszerfobiam :)

nyari mikulas (törölt) 2008.03.29. 23:19:35

Az index sajnalatos modon igy konferalja be ezt a blogbejegyzest.
"Egy pár kattintás, és megtudhatjuk, milyen gyógyszer, hogyan teszi tönkre a szervezetünket."

Igy kijelentomodban. Tonkreteszi.

A PharmaSurveyor egyelore kiserleti uzemben megy, csak meghivas alapjan lehet hozzaferni.

Az idezett magyar weblapon sokkal alaposabb a tajekoztatas. Erdemes peldaul a Cataflam-ot megnezni ott is.

A felsorolt lehetseges mellekhatasok egy resze 100-bol 1-10 embert, mas reszuk 1000-bol 1-10 embert, illetve 10 000-bol kevesebb, mit egy embert erintenek.

Marvin (törölt) 2008.03.30. 08:10:07

tamas55:

Igen, ez nekem sem tetszett.
Nagyon sokan bele vannak hulyulve az E szamokba, illetve a sok "rossz es folosleges" gyogyszerbe. Aztan meg ha az orvos nem ad antibiotikumot, akkor meg o a hulye. Ugyan ez vonatkozik az E szamokra. Az avval elpocsekolt ido helyett lehetne kicsit tobbet mozogni, eljarni a korhoz ajanlott orvosi kontroll vizsgalatokra es mindjart jobb volna az elet.

hadrianus 2008.03.30. 09:02:13

Úgy gondolom, a mellékhatás kereső soha
nem fogja a kívánt teret meghódítani..
A pénzéhes gyógyszergyáraknak egy érdeke van,hogy szedd a gyógyszert óvodás korodtól halálod napjáig és nem az, hogy egészségesen élj!! A gyógyszerek bizonyos részét már a mellék
hatásokra szeded és viszonylag kevés közöttük az olyan,amelyiknek a negyvene
dik mellékhatása a hirtelen halál, (bár van ilyen)ezért egész életedben tömöd a
zsebüket.Az orvosodtól sem kapsz tiszta
képet, mert a gyógyszergyárak "lefektették" őket meg
felelő anyagi ráhatással, már egyetemi tanulmányaikból száműzték a term gyógymódokat pl. Pedig, mint tudjuk, a
betegségek 90%-a egyszerű vitamin hiányra vezethető vissza!

alte trottel 2008.03.30. 10:09:12

Letícica, valóban morvajó és még annál is hasznosabb! Mint a lácfűrész is. Csak hát ehhez is kéne némi alapismeret. Mondjuk az általános iskola 5-6-odikos biológiai alapismeretei.
Tamas 55, Marvin: Egyetértek! Fő a blikkfang!
Hadrianus! Isteni felség, inkább foglalkozz a faladdal, és kerüld a dokikat (rút, kártékony férgek mindahány)! Oszt' ha meggyűlt a kapanyél sebe a fejeden, menj el Mári nénéhez, ő majd tesz rá pókhálót, a szögtől felhasított vádlidat meg bekötözi tehénhúgyos lapulevéllel.

Tomee60 2013.02.27. 22:48:35

@alte trottel: Hadrianusnak igaza van, a legtöbb gyógyszer, még több gyógyszer szedését váltja ki! továbbá Ő betegségről beszélt és nem sérülésről (kétlem hogy betegség okoz felhasított vádlit)
süti beállítások módosítása