MedIQ

Néhány napja írtam azokról a programokról, melyekkel tünetek alapján betegségekre tudunk rákeresni. A Dr. Diag rendszere is ezen az elven működik. Beírjuk tüneteinket vesszővel elválasztva és kapunk egy listát a legvalószínűbb, szóbajövő kórképekről.



A módszer veszélye az, hogy sohasem helyettesítheti a talált eredmény egy orvos diagnózisát. Az előnye pedig, hogy segít, gyakran meglepően pontosan, szűkíteni a kört. De nézzünk inkább egy példát. Az agyhártyagyulladás (meningitis) fő tünetei a tarkókötöttség, láz, fejfájás, hányinger. Írjuk be hát ezeket és nézzük, mit kapunk:



Elég meggyőző, sőt a lázat még pontosítanunk is kellene, hogy még megbízhatóbb eredményhez jussunk. Node vajon hányan ismerik a tarkókötöttség kifejezést azok közül, akik még sosem találkoztak vele? Éppen ezért beírtam ugyanezeket a tarkókötöttség nélkül. Be kell látni, különbözik a lista, ami bizonyítja, hogy a kereséshez nem árt a szakkifejezések ismerete.



Egyébként több mint 5000 gyógyszer, 10000 betegség, ráadásul BNO-kereső is van a site-on. Sőt készítettek egy diagnosztikai programat haladóknak, ahová beírhatjuk leleteinket; panaszainkat vagy a vizsgálati eredményeket.

A gyógyszerkeresőben aszerint tudunk gyógyszer után kutatni, hogy milyen tüneteink vannak vagy milyen betegségben szenvedünk.



Immáron túl az egy millió keresésen, a Dr. Diag, néhány apróságtól eltekintve, széleskörű, nagy hátszéllel rendelkező szolgáltatásnak tűnik, egyben előrejelzi a szemantikus web térhódítását is az orvoslásban.

További olvasmány:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr92360741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.03.01. 20:50:43

Én nagy híve vagyok a szakértői rendszereknek, csak létezik valami, amit a mérnöki gyakorlatban G.I.Joe-elvnek hívunk.
Garbage In, Garbage Out, azaz pontatlan mérésből, pontatlan érték származik.
Ha a beteg diagnosztizálja a tüneteket, akkor elég kétséges a diagnózis...
Egyébként tetszik, tényleg jónak tünik.

nita · http://freeyourmind.blog.hu 2008.03.01. 21:11:17

Fantasztikusan jó oldal,és nagyon impozáns a szakmai háttere,gondolok itt azokra,akik a nevüket adták hozzá!
Kipróbáltam,hogy mit dob ki egy egyszerű hasfájásra...,és meglepően jó differenciál-diagnózist ad!:)

Bár azért felmerül bennem,hogy jó-e az az orvosnak,ha a betege ekkora tudásanyaghoz jut,még vizsgálat előtt,és,hogy az öndiagnózis által képes-e a beteg az eredményeket az általa hitt betegség irányába befolyásolni,megnehezítve ezáltal a valódi diagnosztizálást?!

Jack__Bauer 2008.03.01. 21:24:09

Jó kis program a Dr.Diag. Volt szerencsém résztvenni a tesztelésben ~2 évvel ezelőtt.
Egy nagy hibája van, mégpedig az, hogy érdemi használata regisztrációhoz és előfizetéshez kötött.
Egyébként a gyógyszerkereső csak vény nélküli készítményekre keres.
Korábban a betegségkereső se ment reg. nélkül, úgy látszik az már megy.

blügy-blügy 2008.03.02. 08:14:03

Ez nem a jövőbeli betegbiztosítóknak készült titokban? :D Regisztrálsz, kipróbálod, diagnosztika: Tüdőrák ..oszt azt veszed észre, hogy egy biztosítónak se kellessz! Ehe...ehe...!

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.03.05. 03:39:24

Hát azért nem tökéletes. Pl. a pervazív fejlődési zavaroknál sikerült mindenhova bemásolni, hogy "az esetek kétharmadában a tünetekhez mentális retardáció is társul", amikor van olyan is közülük, ahol ez kizáró kritérium. (Sőt van, amelyiknél a szövegtörzsben ez később aztán szerepel, úgyhogy kicsit ellentmondásos a dolog. Ezt valaki észrevehette volna, mert elég feltűnő.)

De így is baromi hasznos, csak én szeretek mindenbe belekötni :D Még "Olcsóbb gyógyszer" keresője is van! (És nekem nem csak vény nélküliekre keres, ez hogy van akkor?)

nita:

"Bár azért felmerül bennem,hogy jó-e az az orvosnak,ha a betege ekkora tudásanyaghoz jut,még vizsgálat előtt"

Szerintem egy egyszerű Google keresés is 'csodákra' képes, úgyhogy ez az aggodalmad már elkésett... Így legalább pontosabb információkhoz jut a beteg (ha ugyan).
süti beállítások módosítása