MedIQ

Ha már így felkapták autós fórumok egy régebbi posztomat, melyben egy mentő átlagos, budapesti útját mutattam be, íme még néhány videó arról, hogy a világ más tájain hogyan viszonyulnak az autósok a mentőkhöz.



És még egy magyar videó:

Jöjjenek a világ mentősei, elsőként a izraeli Tel Avivból, ahol éppen egy szüléshez sietnek:

Ho Si Minh-város, Vietnám:

Egyesült Államok:

Az ország ugyanaz, a felszereltség bővebb:

Piros lámpákon át:

Erre is mentőt írnak, és valószínűleg belga, de tűzoltószirénát lehet hallani:

Ha bárki tud jobb videókat, jelezze kommentben és beillesztem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr67210802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lóbelt Letfold 2007.10.28. 15:21:32

a második videón a máltais sofőrbá' cigizik :)

mxplanet 2007.10.28. 15:23:43

" nem elég hangos bazdmeg a zanyádat?!?!?! " :DDDD

mxplanet 2007.10.28. 15:29:47

vietnámban kellett volna motorosboltot nyitnom nem idehaza :D

TFec 2007.10.28. 16:07:04

Ez most komoly, hogy Óbudáról meg a mentő Újbudára?? Ez csak vicc, ugye??

viktor134 2007.10.28. 16:13:40

azért az első videón a bazdmeganyázás erős volt.

nyilván a kezdő sofőr az stresszes egy ilyen helyzetben, szóval nem kellene parasztnak lenni.

vagy vágjátok meg a hangot.

mxplanet 2007.10.28. 16:25:48

látszik a mentőápoló intelligenciája benne...
lehet ugyan az az ápoló, aki két hónapja nekem esett a fiumei amb. előtt...

bodr · http://google.com/+ibodr 2007.10.28. 16:47:48

Létezik valami leírható szabályosság abban, hogy milyen egy mentő-, ill. tűzoltósziréna? Vagy ez valami implicit tudás? :)

Egyáltalán miért kell, hogy különbözzön a kettő? És a mentők miért téveszthetők össze tök könnyen a rendőrökkel?

Egyébként köszi a sok akciót, most ezt tartom legstresszesebb munkakörnek, legalábbis én szétkapartam a fejem a videók alatt, miközben rengeteg autósnak halkan leordibáltam a fejét.

Agent T 2007.10.28. 17:09:48

TFec: Máltai Szeretetszolgálatos mentő ment a 2. kerületből, a Batthyány tér mellől Újbudára (nem Óbudáról). Nem hiszem, hogy az OMSZ küldte ki őket oda, de ezt nem tudhatom, csak tippelek.

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.10.28. 17:15:47

Nekem is feltűnt, hogy a máltais sofőr kezében ott a cigi (tisztán: -6:03). Ejnye.

A magam részéről egyébként úgy vagyok vele, ha mentő, tűzoltó, rendőr jön mögöttem, a járdaszegélyre is felugratok, ha kell. Ha meg vmi köcsög politikus, akkor nem töröm magam nagyon, az tud várni, vagy induljon el hamarabb... (manapság egyébként örvendetesen csökken a szirénával rohangászó fontos emberek száma).

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.10.28. 17:26:11

RE: bodr · bodr.hu 2007.10.28. 16:47:48
Tűzoltósziréna bináris FM ("kéthangú"), mentők folyamatos FM sweep ("glisszandózó hang"). Általában :-).

Tűzoltós vonulásokról egyébként vannak fenn videók a langlovagok.hu-n, akit érdekel. A nagy batárokkal még érdekesebb közlekedni csúcsforgalomban. Bár eléjük kevesebben mernek bevágni...

Utálom a BKV figyelőt 2007.10.28. 17:43:30

És mivan akkor ha anyázik? Semmi. Ennyi barom arcú süketet akik nem hallják,látják hogy valami megkülönböztető hang és fényjelzővel ellátott valami jön,nem is csodálkozom. Anyázzon csak nyugodtan legalább tudjuk hogy miért szokott az édesanyánk csuklani.

intkom 2007.10.28. 18:25:01

ilyen stressztől ti is anyáznátok...

Vincent Vega 2007.10.28. 18:32:57

Nem az anyázás a durva, hanem inkább mikora Hősöknél a szembeforgalomban megy a felüljáró alatt...na az tényleg durva...

cilidoktornéni 2007.10.28. 19:33:59

Ez sajnos a szomorú valóság, ami az utakon folyik. És a veszélyességi pótlékunk havi bruttó 22 ezer forint.

viktor134 2007.10.28. 19:34:47

fazon:
azért, mert ha valaki nem áll félre, annak lehet oka van. van akit egy rohadt duda is úgy megilyeszthet, hogy kiugrik a keresztirányú forgalomba.

meg azért, mert fenn van a neten és nem igazán fest jó képet.

ha stresszes a melója, akkor keressen másikat, de ugyanmár ne anyázzon az, akit állami pénzből fizetnek. még akkor is ha szarul.

lollerke 2007.10.28. 19:35:05

Nem tudom a Magyar videókból melyik volt tényleges riasztásra elinduló majd megérkező mentő, én egy kicsit több komolyságot várnék el ha az életem függ tőlük. A parasztok akik a hangjelzés ellenére ami már szerintem kilóméterekről hallható nem tud felmenni a méregdrága autóját félve vélhetőleg nem fog majd örülni mikor neki lesz agyvérzése és érte megy a mentő hasonló akadályokkal.

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.10.28. 22:36:22

"egy kicsit több komolyságot várnék el ha az életem függ tőlük"

Ha jól és hatékonyan végzi a munkáját, akkor közben miért ne vicceskedjen? Nap mint nap halál komolyan csinálni egy ilyen stresszes melót valószínűleg nem is lehetne. Az átlagpolgár jó esetben egy életben max. néhány alkalommal lesz az ügyfelük (persze olyankor a helyzet az ő szemszögéből elég komoly). A mentősöknél viszont egyik eset jön a másik után, futószalagon.

Komolyságot az ember max. a temetkezési vállalkozóktól vár el, bár ott is tudja, hogy ez csak képmutató álegyüttérzés (lásd Sírhant Művek).

Amíg hat perc alatt ott tud lenni a mentő a Batyiról a Kosztolányi környékén nappal, dugóban, addig tőlem poénkodhatnak (sőt vezetés közben cigizhetnek) is.

OkoskaTo:rp 2007.10.29. 00:13:54

Most nem tudom, mit vagytok oda. Vietnámban sokkal gázabb a helyzet, ott lazán bekanyarodik mindenki robogóval a mentő elé. :-)

A többi ország meg kevéssé releváns. Töküres freewayen mindenki tud tépni. Valami jó kis dugós (nem olyan :-) belvárosból rakjatok ki videót!

A sok itthoni baromarcúnak meg miért nem tanítják meg, hogy sziréna esetén nem feltétlenül a padlófék az optimális megoldás? A felvételeken a buszsávon látható véglényeknek meg csak annyit kívánok, hogy hozzájuk hasonló csíra parkoljon be a mentő elé, amikor őket, vagy valamelyik hozzátartozójukat szállítja.

Szakmabeliek: Miért vannak olyan mentőautók is az utcákon, aminek csak akkor hallani meg a szirénáját, ha már közvetlenül mellém ért? Ne kérdezd, melyik mentőszolgálat, de már többször akadtam össze ilyen hangtompított verzióval.

Fornit · forniteszik.blog.hu 2007.10.29. 02:40:34

Komolyság? Ne anyázzunk? Ugyan kérem, uraim!... Lehet itt napokig okoskodni ám, de ha a te v. család életérőrl lenne szó, minden megengedhető, sőt, egyenesen elvárható! Igaz?! ;) Hümm-hümm.
A sok búcsúban lőtt jogsiról ne is beszéljünk. Megkülönböztető jelzés van, akkor tessék szépen és gyorsan lehúzódni, mert hátha legközelebb érted megyünk, aztán, ha késünk, lesz ám felelősségrevonás, igaz????

Virág elvtárs 2007.10.29. 03:11:19

Stressz ide vagy oda, azért ez olyan szakma szerintem, ahol el lehetne várni egy kis komolyságot. Nem arra godolok, hogy nem lehet közben (esetleg) vihogni valamin, cigizni, hanem arra, hogy nem kellene (a 2. videó) úgy viselkedni, mint aki a vidéki rokonának (aki először jár a fővárosban) akarja megmutatni, hogy milyen "magasra vitte is ő ám a jóisten", amióta eljött a falujából. Hiszen olyan állásban van, ahol félreállnak az autók, hogyha ő jön.
Különben meg, - ugyancsak a második videóban - én nem éreztem, hogy annyira sietnének, mivel a vidéki rokon viszonylag sok időt eltölt azzal, hogy magát a mentőt, az otthoniak számára kívűlről megörökítse. Abban viszont biztos vagyok, hogy a "kurvaistenbasszamegazanyádat", nem a stresszes életből fakad, hanem a primitívségből. Ja, - és tényleg - ha valaki ennyire nem bírja a munkájából fakadóan rá nehezedő nyomást, akkor váltani kell. Mondjuk mit szóltok a birkapásztorkodáshoz? Az elég nyugis lehet... Főhőseinknek szerintem ez igazán testhez álló hivatás lenne. De ha valaki másképp gondolja, az is jó.

Virág elvtárs 2007.10.29. 03:39:45

Illetve még a komolysághoz... Szerintem kevés az olyan szakma (pl. ilyen a mentőzés), ahol az embernek az a feladata, hogy egy (valószínüleg) súlyos állapotban lévő embertársának a segítségére kelljen sietnie. Nem is értem, hogy csak azért, mert a az autósok olyan amilyenek (némelyik esetleg barom), a mentősöknek is le kell süllyedni az ilyenek szintjére. Senki nem találhat felmentést abban, hogy "a másik is olyan, akkor én miért legyek jobb?". Még az is előfordulhat, hogy a "bizonyos mentősök" egyszer csak ott találják magukat a hímtag másik oldalán, türelmetlenül várva egy mentőautóra.

Warthog 2007.10.29. 07:59:32

Azok, akik követelik a több komolyságot, valószínűleg közelében sem voltak hasonló munkakörnek.
A komolyságot azért számonkérni, mert súlyos állapotú embereknek segítenek, meg jó nagy álszentség: ha tényleg ennyire fontosnak tartanák a mentősök munkáját, akkor nem felejtették volna el a fikázás mellett megköszönni nekik a fáradozásukat. Az új munkakört ajánlók meg talán ne felejtsék el, hogy a Máltai Szeretetszolgálat autóin önkéntesek szoktak szolgálatot teljesíteni.

ddq (törölt) · http://inda.hu 2007.10.29. 08:04:55

A maltas sofor mar sokszor es sok helyen hamut szort a fejere a cigi miat, megbantata tettet.

Tschöppy oket is az OMSZ kuldi ki.

Agent T 2007.10.29. 10:26:46

@sargazsiguli Ha így van, akkor elnézést. Nem vagyok képben mentőfronton, csak tippeltem.

bodr · http://google.com/+ibodr 2007.10.29. 12:10:37

Köszi, dark future, de ezt nem annyira értettem. :) Mit jelent az, hogy "glisszandózó hang"? Nekem úgy tűnik, hogy mindketten két hangon szirénáznak, csak a tűzoltó valahogy mélyebb és harsányabb. És akkor még nem beszéltünk a szirénaváltásokról, mert ugye van a lassú meg gyors vijü-vijü meg a nínós, szóval katyvasz. :)
süti beállítások módosítása