MedIQ

Egy kedves MedIQ kommentelőnek megígértem, hogy magyarul is írok erről a kecsegtető eredményről. Azért nem merek bátrabban fogalmazni, mert túl szép ahhoz, hogy teljesen igaz legyen. Miről is van szó?

Több ezer genetikai betegséget ismerünk. Talán a legismertebbek a cisztikus fibrózis és a Duchenne-féle izomdisztrófia. Mindkettő súlyos, fiatalon halálhoz vezető elváltozás. Terápia nincs, legfeljebb a tüneteket lehet mérsékelni. A PTC124 egy ígéretes, szájon át bevehető szer, mely úgy tűnik, képes megállítani ezeket a súlyos betegségeket is. Hogyan?

Ezek az öröklődő rendellenességek a génhiba miatt hibás fehérje-termelést eredményeznek. A fehérjék a riboszómának nevezett sejtszervben képződnek. A génhiba miatt hibás fehérjék jönnek létre, melyek hibás működéshez vezetnek (a cisztás fibrózisban hibás ioncsatornához, a Duchenne-ben hibás izomfehérjéhez). Az ábrán látszik, hogy normális esetben az RNS-ről tökéletes fehérje képződik, viszont a génhiba esetén a fehérje is zavart szenved. A PTC124 újból megfelelő fehérje termeléséhez vezet.



A PTC124 tehát a riboszómához kötődik és megakadályozza a hiba létrejöttét. Viszont egy egész életen át kell szedni, hogy mindig kijavítsa azt a bizonyos hibát. Node mi a helyzet az eredményekkel, hiszen mindig a klinikai kísérletek döntenek:

  • Duchenne-féle izomdisztrófia: jól tolerálták a szert, növekedett az izomtömeg,  a páciensek jobban bírták a terheléses vizsgálatokat ÉS az izomfehérje, a disztrofin mennyisége is növekedett: (ez elképesztő eredmény, erre a placebo-hatás nem képes)


  • Cisztás fibrózis: az ioncsatornák mennyisége nőtt, a betegek pedig kevesebb köhögési ingerről számoltak be.
Én nagyon bízom benne, hogy nem bizonyul kacsának ez az eredmény, és tényleg beköszönt a genetikai betegségek bukásának kora.

További olvasmány és referencia:

A Scienceroll-ról:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr12105723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ónodi Éva 2007.06.26. 09:07:41

Jó napot kívánok!
Húúú... de jól hangzik.
Ez vajon segítség lehet a HANO-s (herediter angioneuroticus oedema)betegeknek is?
Vajon kb. mennyi idő míg forgalomba kerülhet? Milyen genetikus betegségeknél tesztelik? Mennyi idő a tesztelés?
Üdv. Ó.É.(egy laikus)

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.06.26. 10:50:29

Szia!

A HANO-ban is non-sense mutáció okozza a bajt, ezért a mechanizmus alapján ott is hasznos lehet a PTC124. De jelenleg ezen a területen nem tesztelnek.

Sztem a klinikai stádiumú tesztelés még vagy 2-4 évet igénybe vesz és onnan még ki tudja hány év, mire elkerül hozzánk is.

Hangsúlyozom, ha átesik a klinikai teszteken sikeresen és az FDA is elfogadja.

A tesztelés jelenleg a posztban is említett kettő betegségnél folyik + a Hurler szindróma (anyagcsere betegség) és a béta-talasszémia jött még szóba.

Zolus 2007.06.28. 07:06:01

Néha nem tudom eldöteni hogy az orvostudomány áldás vagy átok. Innentől értelmezze mindenki ahogy akarja.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.06.28. 07:15:06

Átok csak akkor lehet, ha dilettáns módon használják fel az eredményeket.

Egyértelmáen áldás.

Egyszer felvetettem, hogy nem minden gyógyszernek van megfelelő hatása. Erre azt mondták nekem, hogy akkor ne használjam egyiket se. :)

Na ez se működik. Tökéletes soha nem lesz az orvostudomány sem, de nem hiába dolgoznak rajta több százezren...
süti beállítások módosítása