MedIQ

A MedIQ rendszeres olvasói tudják, azon munkálkodom, hogy minél több kórházban, klinikán, minél több orvosnak beszélhessek a web 2.0 orvoslásban játszott szerepéről. Azt szeretném most bemutatni, mi a különbség a web és a web 2.0 között, és mindezt kórházak, klinikák honlapjaival demonstrálnám.

Az egészségügy, ha tetszik nekünk, ha nem, ma már szolgáltatás. Azt senki sem vitatja, hogy egy kórház honlapjának minősége és a kórház által nyújtott egészségügyi ellátás között nincs egyenes arányosság. De a leendő páciens annyi információt kap a kórházából, amennyit a honlapján keresztül kap. Így a kórházak, klinikák webes megjelenésének jelentőségét az USA-ban már felismerték.

A web és a web 2.0 közötti különbségeket két klinika netes lapjával szeretném érzékeltetni, az egyik a dote.hu (a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának honlapja), a másik a mayoclinic.com (a Mayo Klinika honlapja).

Dote.hu, avagy a web 1.0 mintaképe:



  1. Design: felesleges intro; szűk, kék hasábok, felhasználási feltételek sehol, apró képek, melyek nagyrészt az orvosokról szólnak
  2. Felépítés: nem értem a bal hasáb felépítését; számomra érthetetlen az almenük rendezése, például az Annual Reports mit fog mondani egy leendő páciensnek; semmitmondó elnevezések (informatika, linkek, szabályzatok). Nincsenek linkek a főoldalon, a klinika területébe tartozó egészségügyi központok honlapjai el vannak dugva. Keresés gombot nem találtam.
  3. Hírek: egy kis dobozban folynak a hírek, csak egy heti visszatekintésre van lehetőségünk, nem tudunk téma szerint böngészni a hírek között. Teniszversenytől kezdve minden játszik, míg ennek a boxnak arról kellene szólnia, milyen újításokkal, eredményekkel áll elő a klinika. A hírlevélre való feliratkozás lehetősége elbújtatva.
  4. RSS: fontos, hogy a pácienst érdekelje az, ami a klinikán folyik, és lehetősége legyen a klinika RSS-ére előfizetni, azaz a páciens így automatikusan és ingyenesen kapja az információkat a klinika fejlesztéseiről. Nincs látható lehetőség erre.
  5. Visszajelzés: ha megfeszülök sem találok e-mail címet, ahol jelezhetném a webmestereknek, hogy hol vannak hibák.
  6. Felhasználó szerepe: nulla. A felhasználó semmilyen formában sincs bevonva a klinika életébe. Legfeljebb használhatja a levelezési rendszert, ha van hozzáférése.
Mayo Clinics, avagy a web 2.0 élharcosa:



  1. Design: lágy színek, szélesebb környezet, tiszta fejléc. Nincsenek felesleges almenük, a menürendszer pedig teljesen érthető.
  2. Felépítés: a két felső fejlécben benne foglaltatik minden fontos információ, hatalmas gomb segítségével tudunk azonnal keresni betegségek vagy tünetek között. A site linkeli a speciális klinikákat.
  3. Hírek: legfelül tudunk máris feliratkozni a hírlevélre, másrészt a fontosabb orvosi hírek fent láthatók. A keresés gomb pedig segít a tájékozódásban.
  4. RSS: egyből látható az RSS gomb, mellette a hírlevél gombjával. A főlap többször is arra buzdítja a felhasználót, hogy kövesse figyelemmel a klinika munkáját.
  5. Visszajelzés: külön kapcsolat gomb van, ahonnan könnyen elérhetők a készítők.
  6. Felhasználó szerepe: kalkulátorok, kvízek, videók. Lehet kérdezni orvostól számtalan területen, könnyű tájékozódást jelent a sitemap.
Senki ne mondja nekem, hogy a financiális különbségek miatt van ez így. Egy a Mayo Clinic-éhez hasonló lap elkészítéséhez nem kell 50 informatikus. Elég néhány. A fenntartás meg csak munkát igényel, nem elképesztő hozzáértést. Nem az volt a célom, hogy lehúzzam a magyar klinikák, kórházak lapjait (már csak azért sem, mert vannak kivételek, várom is őket a kommentekben), hanem hogy rávilágítsak a különbségekre, hogy hova kell még fejlődni. Úgy érzem e területen nálunk az igény hiányzik, nem a hozzáértés...

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr4264578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hphp 2007.04.28. 22:21:37

még a web1.0 idejében írtam egy cikket a kórházi honlapokról, végeredményben ugyanerre a következtetésre jutva = nem a hozzáértés, hanem az igény hiányzik. a szakma egyik vezető lapja le is hozta - egy évvel azután, hogy kérték(!) tőlem és elküldtem nekik, az utolsó előtti oldalon. jó-jó, nem volt valami nagy szám az írás, meg rokonom sem volt a szerkesztőségben, de akkoris. valahol ez is jelzi azt, hol helyezkedik el manapság a kórházi weblapok kérdése az intézmények vezetőségének szemében. web2.0-ás kórházi lapokat az elkövetkező öt évre nem jósolok...

Balázs 2007.04.29. 00:22:03

Vessük össze, azokat a számadatokat, hogy mely korosztály jár a legtöbbet orvoshoz, és hogy ez a korosztály mennyit internetezik. Így már szerintem nem olyan meglepő, hogy nincsenek web2ős honlapok, mert minek.

Másrészt nem is olcsó mulatság, mert tegyük fel 3 programozó 1 hónap alatt megcsinálja, alsó hangon kerül 300.000 Ft-ba, fenntartani is több, aktualizálni stb. és a kórházreformoknak hála nem hiszem hogy van erre.

Másrészt, a Mayo klinika ősibb mint a DE-OEC és nem állami, hanem magánklinika.

Szerintem nem objektív az összehasonlítás.

Engusz 2007.04.29. 03:45:16

Cak nehogy kapjál az itt felsoroltakért az Egyetemedtől (persze feltéve ha tudnak a magánéleted rejtett dolgairól)

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.04.29. 08:33:08

Továbbra is az igényt hiányolom. Írtam, hogy nem financiális kérdés ez, a clevelandiek maguk hozták össze a lapjukat.

A lényeg nem az, hogy a Dote lapja mennyivel rosszabb, minta Mayo klinikáé, hanem hogy mennyivel közelebb áll a webhez, mint a web 2.0-höz.

Én továbbra is hiszem, hogy szükség lenne közeledniük a kórházaknak a web 2.0-höz. Megállíthatatlan folyamat ez, és aki hamarabb eszmél, előrébb fog jutni.

szucsitg 2007.04.29. 09:32:48

balázs: nem is értem, h mi a bajod... berci nem azért a debreceniek oldalát húzta le, mert ez neki jó hecc, hanem mert megakarta mutatni, h mi a külömbség. nekem az a véleményem, h a web2 a web1hez képest jelentősen megkönnyíti életünket.

DE: ettől még egy web1es lap is lehetne átlátható, jól strukturált, és érdemleges információt tartalmazó, nem? pl egy kereső mező mennyivel használhatóbbá tenné... és mennyi idő/pénz/tudás kell hozzá? mondjuk be kell dobni, egy goggle-ös boxot, azt ennyi.
én egyet értek bercivel, egyszerűen igény nincs rá. illetve valószínűleg arról sincs fogalmuk, h merre lehetne/kellene változtatni.

nita · http://freeyourmind.blog.hu 2007.04.29. 16:35:23

szerintem nem az igénnyel van baj,csak az hazai egészségügyi rendszer nem látja még az ebben rejlő lehetőségeket.Pár év múlva talán majd változik vmi.
Végignéztem a többi egyetem honlapját,hát nem szívesen mondom,de talán a dote lapja a leggyengébb,a szegedi viszont egész jó,áttekinthető és színes.

nita · http://freeyourmind.blog.hu 2007.04.29. 17:03:45

Visszaszívom,nem a rendszerrel van a baj,mert a magánklinikák próbálnak lépést tartani fejlődéssel,olyan csili-vili lapok vannak../a citymed kezdőlapján van egy jó nagy wikipédiás logó!!,egy másikon a doki szóban végigvezet a klinikán/
igaz a web2 még gyerekcipőben jár itthon,de ez már haladás,nem?

exodus 2007.05.02. 18:12:05

En megneztem azt a cleavlandi oldalt es jo hogy web2-es de NEM VALID meg ez a blog sem szepen ...........
NE IRJON WEBOLDALT AKI csak feluletesen ert hozza

Sly 2007.05.02. 19:10:46

exodus: "klinikai genetikusnak készülök", de ne is zavarjon. NCurse biztos nem venné zokon, ha segítenél neki valid-á tenni az oldalát.
Ha valid-ságban mérjük csak az oldalt, akkor a google-es fiuk is inkább menjenek más munkát keresni, mert biztos csak felületesen értenek hozzá. Az oldalakat egyébként sem technikai, hanem felhasználó szemszögéből nézte.

NCurse: Jó kis olvasmány volt, köszönöm.

Tgr 2007.05.03. 22:24:21

A DOTE (végtelenített!) intrója magában megér egy kézlevágást.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.05.03. 23:35:06

Exodus: nem vagyok informatikus, sose leszek, én csak egy tipikus felhasználó vagyok. Ha te viszont ehhez jobban értesz, szívesen veszem a segítséged.

Sly: köszönöm a védelmet! :)

Tgr: ugye, milyen durva? :)
süti beállítások módosítása