MedIQ

Íme a hét legérdekfeszítőbb eredményei és cikkei az orvosi web világából:

Elsőként a legnagyobb szenzációról. Csontvelői sejtekből spermiumot állítottak elő. Így női csontvelőből is elő lehet majd állítani, azaz női testből nyerünk majd ki spermiumot. Mielőtt még minden férfi a szívéhez kapna, hogy már nincs is ránk szükség, azért én még nem kongatnám a harangokat. A genetikai imprinting felborítása ugyanis igazi genetikai katasztrófaként fenyeget. Az imprinting lényege az, hogy az utódban egyes gének apai, más gének anyai változatai lesznek aktívak. Ha ezt bármilyen módon felborítjuk, az súlyos változásokhoz vezet (Angelman vagy Prader-Willi szindróma). Ezért kell óvatosan kezelni ezt az eredményt.



Megtalálták az elhízás génjét. Én mindig szkeptikusan fogadom az olyan híreket, hogy megvan a szellemesség génje, a gonoszságé, stb. Ezek, mivel multifaktoriális, azaz számos tényező által befolyásolt jegyek, nem csak egy gén meglététől függnek. A Science magazinban megjelent cikk szerint angol kutatók olyan génvariánst találtak, mely az európaiak felében megtalálható és szoros összefüggést mutat a testtömeg-index-szel. Valószínűleg a zsír felhasználásában játszik szerepet. Most ikervizsgálatokba kezdenek, hogy bizonyítsák a gén és az elhízás közötti összefüggést.

Kézben hordozható ultrahang-készülék. Na végre! Az új eszközt hatásosnak találták az echocardiográfiás vizsgálatokhoz képpest, így van rá esély, hogy hamarosan munkába állíthatják. Egyszerű ultrahangos készülékről van szó, mely egy kis táskában elfér és így könnyedén mozgatható. Hátha a jövő nőgyógyászainak már csak az övtáskájukban kell hordozniuk.



Reméljük, hogy kis hazánkban ilyenhez sosem kell majd medikusnak folyamodnia. Bob egy brit orvostanhallgató, akinek viszont nincs pénze az orvosi tanulmányok finanszírozásához, ezért olvasóit kéri, hogy adakozzanak. Cserébe orvosi kérdésekre adott válaszokat ígér, de igazából már akármire szívesen válaszol. 33.000 dollárra van szüksége, jelenleg pedig 11-nél jár, így aki megsajnálta sorsát, látogasson el oldalára.

És végül egy videó a Nucleus Medical Art honlapjáról, ahol számos más animációkat is találunk. Az animáció egy normál hüvelyi szülést mutat be.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr9258557

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Magyar Beteg 2007.12.28. 09:18:16

Kéretlen szemek nézik a hüvelynyílásodat... (kukkolás vagy tanoncképzés?)Kedves visszatérő olvasóm Dalma sztoryját közlöm most (vágás nélkül természetesen) ami egy újabb példa a mérhetetlenül kultúrálatlan egészségügyi ellátásra magyarországon. Ime: "Év…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dopaminer · http://dopaminer.wordpress.com 2007.04.16. 07:59:44

nagy ötlet ez Bobtól, de csak remélni merem, hogy tanácsokat nem fog osztogatni, csak az érdeklődők tudományos kíváncsiságát elégíti majd ki...

a születés animációja tényleg szenzációs, soha nem láttam még ilyen élethű és pontos megjelenítést!

süti beállítások módosítása