MedIQ

Valószínűleg az elmúlt időszak legfontosabb orvosi bejelentését tették a Sao Paulo-i Egyetem kutató: egy terápiás eljárással I.-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél elérték, hogy hónapokra, sőt évekre megszabaduljanak a szükséges inzulinadagolástól.

Na magyarázkodjunk. A cukorbetegségnek két típusa van. Az I.-es típusra az jellemző, hogy az inzulint termelő hasnyálmirigysejteket mintegy megtámadja a szervezet immunrendszere, így inzulin nem termelődik, amit viszont precízen pótolni kell. A kutatók a jelenlegi kísérletben az immunrendszert legyengítő szerekkel elérték, hogy az alany védekezése teljesen legyengüljön, ezután pedig a saját őssejtjeivel transzfundálták, mintegy újraindították az immunrednszerét. Ennek eredményeképpen egy időre (egyeseknél 35 ! hónapra, másoknál néhány hónapra) az immunsejtek nem támadták meg a hasnyálmirigyet, így nem volt szükség inzulinadagolásra sem.



Azonban hangsúlyozandó, hgy ez egy előtanulmány (kevés alany vett részt a kísérletben), ebből az eredményből messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni, viszont mindenképpen kecsegtető megoldás lenne a jövőre nézve. (Kép: Wikimedia Commons)

A cukorbetegség a MedIQ-en:
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr2357388

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: More Material 2018.04.04. 11:02:42

Nők, az egyéjszakás kalandokról - Online Szexshop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tilcsák Bea (törölt) 2007.04.11. 22:32:32

"az inzulint termelő hasnyálmirigysejteket mintegy megtámadja a szervezet immunrendszere, így inzulin nem termelődik"

csak leállnak? nem pusztulnak el a bétasejtek?
süti beállítások módosítása