MedIQ

Nagyjából 400 millió ember küzd a cukorbetegséggel világszerte. Ez egy olyan betegség, ami állandó odafigyelést igényel, eszközök használatát és orvosi kontrollt. Viszont az elmúlt évek technológiai fejlesztései több okot is adnak az optimizmusra. Íme néhány példa.

Digitális kontaktlencse

A Google szabadalma szerint hamarosan nem csak kontaktlencsén keresztül kapunk digitális információt a világról, de a lencse vércukorszint mérésére is képes lesz könnycseppből. A technológia még küzd néhány korláttal, de ha van egy cégnek kapacitása, hogy megoldja, akkor az a Google. Nem lesz több ujjbegyszúrkálás, inkább lehetővé válik az állandó és kényelmes mérés.

a.jpg

Gamifikáció

Nagyszerű okostelefon alkalmazások vannak, melyek abban segítenek, hogy a kezeléshez, odafigyeléshez szükséges motivációt fenntartsák a páciensben. Ilyen egy osztrák cég MySugr és MySugr Junior alkalmazása is. Utóbbit cukorbeteg gyermekeknek szánják, melyben a kezelés betartásával pontokat gyűjthet a gyermek és játékosan tanulhatja meg a kezelés sajátságait.

c.jpg

E-páciensek és big data

A Databetes projekt mutatja be legjobban, miért fontos a nagy adattömegekkel foglalkozni és elemezni azokat. Egy cukorbeteg hosszú időn át szó szerint mindent feljegyzett és mért magával kapcsolatban, amikből elképesztően hasznos következtetéseket tudott levonni a saját betegsége kezelése szempontjából. Azóta ez már alkalmazásként érhető el. Betegtársak szavaira is érdemes hallgatni (pl. Sixuntilme) és itthon az Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom a követendő példa. Ahogy a Sixuntilme világhíres cukorbeteg bloggere fogalmazott, az orvosa csak akkor értheti meg, min megy ő keresztül, ha neki is cukorbetegsége van. Ezért fontos betegtársakkal is beszélni.

screenshot6.jpg

A mesterséges hasnyálmirigy

Az lenne a cél, hogy a vércukorszint mérése folyamatos, biztonságos és kényelmes legyen, ami alapján mindig és folyamatosan a legpontosabb adag inzulint lehetne beadni. A bostoni egyetem kutatói pontosan ilyen rendszeren dolgoznak, azaz hogy digitálisan lehessen a hasnyálmirigy munkáját átvenni.

h.jpg

Ételszkennerek

Milyen nehéz betartani, hogy mikor mennyi szénhidrátot lehet bevinni a szervezetbe? Állandó számolgatás és tippelgetés. Mennyivel jobb lenne, ha egy eszközzel leszkennelnénk az ételt, ami megmondaná, abban pontosan mennyi kalória, nyomelem, szénhidrát van? A kanadai Tellspec cég ezzel a céllal jön piacra idén.

20130920171528-3-truffle_640x480.jpg

Zsebben hordott eszközök

A diabetes menedzseléséhez kész csomag szükséges mérőeszközökkel, strip-ekkel, ujjbegyszúró lándzsákkal. A Dario egy alkalmazással és kezben tartható eszközzel igyekszik a páciensek dolgát megkönnyíteni, amivel az okostelefonunk válik a vércukorszintet mérő eszközzé.

i.jpg

Vezeték nélküli mérőeszközök

Az Abbott cég ált elő tavaly a FreeStyle Libre rendszerrel, ami egy bőrön hordható eszköz és vezeték nélkül képes vércukorszintet mérni. Az Édes Szívem bloggere tesztelte is.

k.jpg

Digitális tetoválás

A viselhető eszközök forradalmának nem az lesz a vége, hogy tele leszünk "kütyükkel", hanem hogy meg tudjuk mérni az egészségügyi paramétereinket, amikor valóban szükségünk van rá, ráadásul kényelmesen. Cukorbetegek jól tudják, mennyi vesződéssel és kellemetlenséggel jár az ujj szúrkálása és a vércukorszint állandó mérése. Egy új feljesztés ezt hivatott megoldani, mivel bőrön keresztül tud vércukorszintet mérni. Az erről szóló tanulmányt most publikálták és ideje, hogy a kényelmes vércukorszintmérés korszaka jöjjön el a cukorbetegség kezelésében.

k0v6iwagrnwgdlvsyzb81.jpg

Folyamatosan fognak ezek beszivárogni a mindennapi betegségmenedzsmentbe elérhető áron, ezért is van okunk az optimizmusra. Cukorbetegek, kitartás!

Több részlet a fenti példákról angolul:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr827155971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ifjúsági Diabétesz Blog · idbhungary.hu 2015.02.09. 23:18:03

Köszönjük a mentiont, igérjük, kitartunk! :)

Measurer 2015.02.10. 22:23:07

A mesterséges hasnyálmirigy persze az itt leírtakkal ellentétben nem csak inzulint, hanem glukagont is adagol.

A magyar diabetológusok általában lebecsülik vagy elhallgatják a hipoglikémia jelenségét és jelentőségét. Sokan fel sem ismerik, pszichiátriai vagy kriminalisztikai következtetéseket vonnak le a tünetekből.

A hipóra érzékeny betegek viszont rettenetesen várják a kettős szabályozórendszer gyakorlati alkalmazását.
süti beállítások módosítása