MedIQ

Rengeteg cukorbetegnek jelent megterhelést a napi többszöri vércukorszintmérés és az ezzel járó szúrkálás. Az MIT kutatói nagy fejlesztéssel álltak elő. Olyan polimerbe ágyazott szén nanocsöveket dolgoztak ki, melyek érzékenyek a glükóz koncentrációjára és azzal arányosan fluoreszkálnak, melyet megfelelő fénnyel és eszközzel detektálni, mérni is lehet. 

Az a tervük, hogy ezt a megoldást tinta formájában a bőr alá juttatják, így az akár fél éven át is tudná mérni, jelezni a vércukorszintet. A beteg viselne egy apró szerkezetet, mely az infravörös hullámhosszához közeli fénnyel váltaná ki a fluoreszcenciát és olvasná le a vércukorszintet. Ez egy olyan érzékelő, mely nem rontaná a leolvasás minőségét.

Az egész ötlet azon alapszik, hogy egy 2008-as tanulmány kimutatta, azon cukorbetegek, akik folyamatosan mérik a vércukorszintjüket, jobban tudják beállítani a megfelelő szintet.

Most a szerkezet tesztelése folyik, közel olyan jónak kell ugyanis bizonyulnia, mint a laboratóriumi méréseknek. Évek telhetnek még el az emberi kipróbálásig.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr192058227

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vércukorszintmérés tetoválással 2010.07.01. 13:24:33

A glükóz koncentrációra érzékeny és azzal arányosan fluoreszkáló anyaggal akár fél évig is mérhető a vércukorszint...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása