MedIQ

Idén is megrendezésre került a Kutatók Éjszakája, melyen Debrecenben a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetben a Mutasd meg genomod, megmondom, ki lehetsz programmal vártunk minden érdeklődőt. Gondoltam megosztok néhány képet és gondolatot a 2009-es rendezvény után is.

Voltak előadások a genomika orvosi vonatkozásairól:

Aztán a diákokat is bevontuk a mókába. DNS-t izoláltak májból bármely konyhában fellelhető eszköz és hozzávaló segítségével.

Utána pedig a kávézóban mutattuk be a diákok által beküldött nyálminták genetikai elemzésének eredményeit.

Szerintem az, hogy 60-70 diák eljön egy ilyen rendezvényre, sikeresnek mondható. Két megjegyzésem volt csak a szervezők felé.

1) A Kutatók Éjszakája online megjelenése hagy némi kívánnivalót maga után. Ezt a korosztályt nemcsak szórólapokkal, meg plakátokkal kellene elérni, hanem a web ingyenesen használható eszközeivel, kommunikációs csatornáival (Twitter, Facebook, stb.). Ezen a téren évek óta nulla az előrelépés, ráadásul még az Európai Uniós honlapra sem kerültek fel a magyar programok (Bulgária, Románia, stb. rajta volt...). A magyar honlapról nem is beszélve.

2) El kellene dönteni ennyi év után, hogy kutatók délutánja vagy éjszakája ez. Ha gimnazista diákokat szeretnénk kutatói pályára csábítani, akkor minden mehet változatlanul, csak hívjuk Kutatók délutánjának. Ha szeretnénk a tudományt az emberekhez általában közelebb hozni, akkor hűen a nevéhez, az esti órákban kellene tartani, mint a Múzeumok Éjszakáját és sokkal nyitottabbá tenni az eseményt. E tekintetben nem úgy tűnik, hogy valaha is született egyértelmű döntés.

Az nem kérdés, hogy van-e értelme időt és energiát (no meg pénzt) fektetni egy ilyen ismeretterjesztő eseménybe. Csak azt mondom, hogy néhány változtatással sokkal hatékonyabbá is tehetnénk az egészet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr951456675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása