MedIQ

Idén júliusban, amikor a Google központjában jártam konferencián, kaptam egy meghívót a Google Wave-hez, mely forradalmasítani fogja az online kommunikációt és melyről a Webisztánon olvashatunk részletesen. Lenyűgözött maga az eszköz, de meggyőződésem, hogy csak akkor fogjuk kezdeni kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket, ha tömeges méretekben kezdjük el használni és végleg felcseréljük a GMailt rá. Addig is érdemes azon tűnődni, milyen orvosi/tudományos területeken lesz vajon jelentősége.

Cameron Neylon kutató az alábbi videón a Wave általános jellemzőiről beszél és néhány kémiai vonatkozást mutat be. 

De ami ennél számomra sokkal érdekesebb, az a klinikai felhasználás. Tekintsünk el egy kicsit minden jogi problémától és vegyünk egy jövőbeli lehetőséget. A betegnek minden orvosi adata, papírja, eredménye fel van töltve a Google Health adatbázisába. Az orvosának pedig konzíliumra van szüksége viszont nem telefonálgatni kezd, hanem indít egy Google Wave-et a távol lakó kollégái számára. Itt egyrészt valós időben tudják, könnyen követhető diszkusszió keretein belül megvitatni a beteg esetét, ellenőrizni az eredményeit, radiológiai képeit, de a meglévő orvosi adatbázisok információit is felhasználhatják a BingyBot segítségével, mely egy robot, aminek kérdéseket lehet feltenni:

Pl. Volt-e már hasonló esetről publikáció? Mit írnak a legfrissebb tanulmányok erről a betegségről, ha ilyen és ilyen a laboreredménye a betegnek?

Emellett a beteg adataihoz is élőben írhatnak hozzáfűzéseket és az egészet persze archiválják későbbi konzultációk miatt. Egy másik példa arról, hogyan lehet gyógyszerallergiákat azonosítani a betegnél. Nem keresgélni kell, hanem kérdezni/utasítani a robotot. "Check allergies":

Nem állítom, hogy megváltoztatja majd az orvoslást, mert nem fogja, de biztosan lesz olyan orvos, akinek elege van a meglévő kommunikációs csatornákból és valami gyorsabbra, összetettebbre vágyik. És biztos lesz olyan beteg, akinek minden adata Google Health-ban lesz feltöltve és nem papírok tömkelegével fog orvosához szaladgálni. Meglátjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr581456448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaskala 2009.10.18. 12:31:37

Aki meggyógyult nem is volt beteg.

Szalay Művészeti Szalon · http://www.szalayszalon.hu 2009.10.18. 12:53:06

Nekem is vannak hasonló vízióim, ezzel kapcsolatban két negatív dolog jut eszembe csak:

mennyi lesz a dezinformáció és a spam/spambot?
Jelenleg ha egy számítástechnikai problémára keresnék választ a google segítségével, akkor kvázi a találati lista első oldalát simán figyelmen kívül hagyhatom, mert csak kulcsszavakat gyűjtő weblapok vannak a találati listában, akik nagyon jól értenek a SEO-hoz, és a reklámok megjelenítéséhez, ezen kívül a problémámra választ persze nem adnak. Már itt bukik a dolog. Rátalálok egy betegségre, és véletlenül egy sarlatán írása alapján kezdem el kezelni a beteget? Mi alapján lehetne megkülönböztetni az igazi szülész-nőgyógyászt egy gerébágnestől az interneten? Itt nem csak annyi múlik, hogy újratelepítem-e a rendszert, itt életekről van szó sok esetben (ha már az orvos magától se tudja, mi a baj, akkor az nem lehet egy egyszerű betegség)

másik gondom: az ilyen információk, amelyeket orvosi titoktartási kötelezettség véd (elvileg), felnyomni a netre és "közszemlére" tenni, hát hogy is mondjam... az amerikai titkosszolgálat egyik régi álma. :) Azt is látják majd, ha véreset vizelek... összekapcsolódnak majd az egészségbiztosítókkal, akik szépen megvonják a biztosítást ha látják, hogy a bölcsességfogunk még nincs kihúzva, mert túl nagy kockázatot jelentek nekik, a pénzüknek?

(Ugyanez a bajom a hazai egészségpénztárakkal és az általuk adott "bankkártyával". Minden fizetéskor látják, milyen gyógyszert vásárolok magamnak, vagy a családomnak. Majd ugyanaz a pénztár eladja szépen a kórtörténetemet másik bankoknak, és nem kapok hitelt, mert beteges vagyok?)

Bollista · http://bogacsinyaralo.fw.hu/ 2009.10.18. 13:02:04

Sajnos még nincs lehetőségem rá, de nagyon kipróbálnám már a wave-et. Ha jól értelmezem a technológia leírását, ezt nagyon jól fogom tudni használni a munkahelyen de otthon is.

Eddig nem sikerült találnom olyan alkalmazást, amiben az ötleteket, a személyes projekteket vagy munkahelyi fejlesztéseket kreatív módon vezetni, szerkeszteni tudnánk többen együtt.

A wave-től remélem, hogy sokkal koncentráltabban tudunk egy egy kérdéskörre odafigyelni, vagy egy jó ötletet dédelgetni.

De mondom, még nem láttam. Csak reménykedem, hogy erről (is) szól a dolog. :)

Art Mooney 2009.10.18. 15:32:36

a gondolat ott hasal el, h már a jelenlegi eszközökkel is meg lehetne jól fogni a problémát - a google wave _ehhez_ a problémához sokat nem tesz hozzá, csak kereteket ad(na) a megvalósításának.

ameddig a wave-ben nincs olyan feature, h begyepesedett emberek gondolkodni kezdjenek, a lefizetett döntéshozók ne szar, nem jövőálló és más programokkal nem együttműködő termékeket válasszanak, a felsővezetők pedig ne szarják le magasról az egész problémát, no addig nem lesz forradalmi az orvoslásban (kiváltképp Mo.on) a wave megjelenése.

Mária 2009.10.18. 15:48:46

Szállj le vissza a való világba, Berci fiam!

A gyógyítást, mint üzletágat, a maga intim, bizalmas természete miatt SOHA nem lehet oda juttatni, arra a pontra, amiről te fantáziálsz.

A magam részéről a leghatározottabban megtiltanám, hogy bármilyen, az egészségi állapotomat érintő információt feltöltsön egy ehhez hasonló szarságra.

Mások is így vannak ezzel.

Ha már most, mielőtt EGYÁLTALÁN belecsaptál volna a lecsóba, nem tekinted másnak a beteg embert, mint egy párszáz karakternyi adatnak, jobb, ha nem is töröd magad a diplomád miatt.

Vagy ha a diplomának nem tudsz ellenállni, tedd meg nekünk, potenciális betegeknek azt a szívességet, hogy soha ebben a büdös életben nem leszel gyakorló orvos.

Nem vagy rá alkalmas ugyanis, ez a posztod világosan bizonyítja.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2009.10.18. 16:02:10

Kedves Mária!

Ez esetben nem kell aggódnia, mert a diploma megszerzése után kutatóorvosnak adtam a fejem.

De valószínűleg sosem leszek képes úgy megírni egy ilyen posztot, hogy mindenki számára világos legyen, itt nem az orvoslásról általában vagy az összes betegről/orvosról beszélünk, hanem a betegek/orvosok egy csoportjáról. Merthogy bizony lesz erre igény. És ugye Mária sem akarja, hogy az egészségügy csak az ő igényeit elégítse ki és a többiekkel ne foglalkozzon?

Megjegyzem nemhogy lesz igény, de van is. A világ egyik legjobb klinikája, a Cleveland Clinic (USA 4.) kezdett bele egy projektbe 1600 beteggel karöltve, azt vizsgálják, az ilyen online rendszerek javítják-e a betegellátást (www.nytimes.com/2008/05/20/technology/20google.html?_r=1).

Akkor én is, ők is, mind alkalmatlanok vagyunk orvosnak.

Köszönöm az értékes hozzászólást.

Meskó Bertalan

heh 2009.10.18. 19:08:10

Azt hiszem Bercivel értek egyet. Biztos van rá igény, és tényleg gördülékenyebb a kommunikáció ezzel, illetve lesz pár év múlva, még ha nem is Google Wave-nek fogják hívni, hanem mondjuk Google Communications-nek :P

Másik részről ott vannak azok akik nem szeretnék, ha egészségügyi adataik harmadik fél kezébe kerüljenek.

Itt viszont el lehetne diskurálni egy olyan témáról ami nem csak az orvostudományban, gyógyításban vet fel bizonyos kérdéseket: ez pedig a Google "világuralomra törése". Na de nem akarok off-topicot indítani.

Az akadályt viszont abban látom, hogy az idősebb professzorok nem olyan 'innováció-pártiak', mint Berci. Úgyértem ők nem fognak megtanulni egy ilyen nekik bonyolultnak tűnő rendszert. Vagy ezt csak én gondolom így?

Mária viszont elég modortalan hangnemet ütött meg azt hiszem, nem volt semmi olyan a bejegyzésben, amiért ezt érdemelte volna a szerző.

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.10.18. 19:10:09

Úgy látom, ez a wave olyasmi lesz, mint a twitter. Értem ezalatt, hogy hosszasan kell előtanulmányozni, kóstolgatni, amíg az embernek egyszercsak bekattan, hogy mire lesz nagyon jó, miben tud segíteni, arra viszont nagy előrelépés lesz az eddigi platformokhoz képest. Legalábbis én a twitterrel így voltam, és ugyanaz a kellemes előérzetem van most a wave-vel kapcsolatban is :). Ötletem már van a rendelőre vonatkozóan, de még kell nézegetnem. Ja és úgy látom hozzá kell tegyem, hogy nem betegek adatait fogom felvinni a netre.

KindlerMedical · http://kindlermedical.blogspot.com/ 2009.10.19. 16:16:02

Nem értem, hogy egyes emberek miért asszociálnak rögtön arra, hogy a gyakroló/gyógyító szakember, azonnal megszegi az orvosi titoktartást???

Nem ez az első blog, ahol ilyen jellegű hozzászólással találkozom.

Most is vannak esettanulmányok. Természetesen, ezek név és egyéb más személyes adatok nélkül jelennek meg, vagy kerülnek megvitatásra. Tehát a beteg személyes jogai, ill. az orvosi titoktartás szabályai nem sérülnek.

Art Mooney 2009.10.19. 18:22:25

@KindlerMedical: a probléma az, h ha ezek az adatokat 1 (!!) helyre szedjük össze, akkor relatíve könnyen hozzá lehet férni jogosulatlanul + egy centralizált adatbázis létrejötte mézesmadzag az adatokra kíváncsi kapitalista szereplők számára. te szeretnéd, h a lakáshitel-igénylésedet elutasítsa a bank, látva a kórtörténetedet? te szeretnéd, ha a teljes kórtörténeteddel bűnözők kereskednének, ahogy most a lopott hitelkártyaszámokkal?

a legtutibb adatvédelem az, ha nem létezik az adat.

JonC 2009.10.19. 20:49:12

jelentem, nekem már volt szerencsém kipróbálni a Wave-t, itt összegeztem a tapasztalataimat: raktalicska.hu/2009/10/15/google-wave-sok-vizet-fog-zavarni/ ez persze egy elég felületes első benyomás, de amúgy tényleg akkor fogja az igazi arcát mutatni az egész, ha valóban beindul, és nem csak egy ilyen preview stádiumú valamit tesztelhetünk!

KindlerMedical · http://kindlermedical.blogspot.com/ 2009.10.20. 09:50:03

@Art Mooney: Néhány ismerősöm szerint, határozott üldözési mániám van. Mégsem érzem úgy, veszélyben lennének az adataim. Legalábbis nem jobban mint máskor.

Mo. kis ország. Gyorsan ki lehet deríteni mindent a másik emberről. Ez, nem kifejezetten internet kérdése. Jelenleg is kereskednek a személyes adatainkkal. Főleg addig, míg a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Hatósági és Felügyeleti Főosztályánál ezt le nem tiltatod.

Azt, továbbra is fentartom, hogy személyes adatok megadása nélkül, simán működhet és ma is működik az esetmegadás és annak megvitatása. Konzíliumot is egyszerűbb videokonferencia vagy telefonkonferencia keretei között megtartani. Hihetetlen pénz és idő, mire mindenkit egy helyre szervezünk.

Ja, és kötelező ún. kórtörténeti kartont vezetnünk és azt minimum 5 évre visszamenőleg megőrizni. Offline is. Szóval, ha valaki betör a rendelőbe, akkor nyugisan elolvashatja, hogy Julcsi néninek milyen lelki problémái vannak/voltak. Miközben a külön vincsin tárolt adatokhoz, jelszó hiányában nem fér(het) hozzá.

Art Mooney 2009.10.20. 14:48:57

@KindlerMedical: a jelenleg osszegyujtheto adatok sokkal nehezebben hozzaferhetok, mintha egy helyre (!), szemelyre szoloan (taj-szam) (!) strukturaltan (!) lennenek osszegyujtve.

"Mo. kis ország. Gyorsan ki lehet deríteni mindent a másik emberről. Ez, nem kifejezetten internet kérdése." - en nem az egyedi adatgyujtesre gondoltam, hanem a tomegesre; az erdeklodo szervezeteket is elsosorban ez erdekelheti. ha egy helyen megtalalhato sok ember osszegyujtott adata, az _teljesen_ mas mintha sok helyen van egyenkent keves ember nem strukturalt adata!

"Azt, továbbra is fentartom, hogy személyes adatok megadása nélkül, simán működhet és ma is működik az esetmegadás és annak megvitatása." - ezt nem teljesen ertem. a teljes korelozmenyre szukseg van, azt egy helyre kell gyujteni (ez onmagaban veszelyforras), az adatokhoz torteno hozzafereshez pedig valahogy azonositani kell a beteget, nem?

"Ja, és kötelező ún. kórtörténeti kartont vezetnünk és azt minimum 5 évre visszamenőleg megőrizni. Offline is. Szóval, ha valaki betör a rendelőbe, akkor nyugisan elolvashatja, hogy Julcsi néninek milyen lelki problémái vannak/voltak." - ez eklatans peldaja annak amit fent irtam. a rendeloben csak par tucat beteg adata van meg, strukturalatlanul, es nem is teljesen osszeszedve (a mas korhazban/varosban/kulfoldon tortent kezelesek gondolom hianyoznak).

"Miközben a külön vincsin tárolt adatokhoz, jelszó hiányában nem fér(het) hozzá." - sztem errol konzultalj egy szamitastechnikai szakemberrel. :)

alahuzom a lenyeget: a problemaforras az, h egy hihetetlenul erzekeny es ertekes adatbazis keletkezne, strukturalt, szemelyhez kotott adatokkal, amire sok, modszerekben nem tul valogatos szervezet is nagyon kivancsi lenne.

KindlerMedical · http://kindlermedical.blogspot.com/ 2009.10.21. 17:18:55

@Art Mooney: Természetesen, értem mire gondolsz. Ha valakiről pl. tudják, hogy hajlamos a rákra, mert már előfordult a betegség a családban, akkor azt elutasítja a biztosító, a bank, és lehet, állást sem kap.

Egy régi sci-fi jut erről eszembe, mikor ez már a genetika szintjén működött. Akinek volt pénze, az kijavíttathatta a genetikai bibit, akinek nem, annak konyec.

Szerintem, egyelőre ilyen jellegű adatkezelés nem lesz.

Mikor esetet adok meg, simán mehet anoním módon. Nem kell tudniuk a nevedet, az édesanyád nevét, a lakcímedet, a taj számodat stb.

Más helyen végzett vizsgálatok csak akkor hiányoznak, ha nincs rájuk szükség. Pl. egy pszichés meddőség esetén bizony a fizikális vizsgálatok diagnózisa ott figyel a kartonban. És van még számtalan másik, hasonló eset.

Szerintem, ha valakinek direkt adatszerzés a célja valami okból, akkor azt most is meg tudja tenni. Igaz, nehezebben, mert elszórva találhatóak meg itt-ott az adataink, de azért összegereblyézhetőek. Tehát, ilyen szempontból mindegy, hogy egy kattintás vagy három.

Egyébként, ha az következne be, amiről te beszélsz, hogy az orvosi adatok publikusak lennének/lesznek, akkor keményen meghasonulhat a szakma az orvosi titoktartás témakörében. Arról, már ne is beszéljünk, hogy az orvos-beteg jelenleg is kényes bizalmi egyensúlyának lőttek is.

bélabácsi2 2009.10.22. 15:05:20

@Art Mooney:
A kartonokban a háziorvosnál minden ott van, máshol történt kezelések, külföldi kezelések, ott fut össze nagyon sok minden a gyakorlatban. Ezeket a kartonokat vezetni kell, biztonságos tárolásukat ÁNTSZ ellenőrzi, a páciens halála után 50 évig megőrzendőek. Szóval minden ott van, amit a páciens nem akar vagy nem tud eltitkolni.
A biztosítók előszeretettel csesztetik ezért a háziorvosokat, szeretnék ezeket kicsalni. (ugyanakkor szakértői díjat nem akarnak fizetni, de ez most más kérdés)
A gyakorlatban tehát egy jól képzett háziorvos több mindenre rájöhet a betegséggel kapcsolatban, mint egy rendelői vagy klinikai specialista.
Családot is ismeri ráadásul, életkörülményeket is.
A Google Wave-nek is csak ennyi értelme lenne.

KindlerMedical · http://kindlermedical.blogspot.com/ 2009.10.26. 08:57:45

@bélabácsi2: Na igen. És a TB-nél is összefutnak az adatok. Ha jól emlékszem, akkor a személyes oldalunkon meg is tudjuk nézni, hogy adott évben hány db műtétünk volt például.

Tény, nem lehet elbújni:)
süti beállítások módosítása