MedIQ

Hát nem ez a hónap legtrükkösebb kérdése, hiszen persze, hogy veszélyesek, pláne, ha egy nem kiforrott rendszert kezdenek el élesben használni. Történt ugyanis, hogy Dave deBronkart, egy veserákkal küzdő páciens, akitől a webes megoldások sem állnak távol, a Google Health rendszerébe vitte be, milyen betegségekkel, allergiákkal rendelkezik, milyen gyógyszereket szed.

Ahogy pedig a Google elektronikus orvosi rendszere lehetővé teszi, át akarta importálni papírjait kórházának rendszerébe. Az adatok átmentése után a kórház rendszere viszont olyat jelzett, hogy Dave-nek agyrákja, krónikus tüdőbetegsége is van, sőt vérnyomása azonnali beavatkozást igényel. Természetesen ezek nem voltak igazak.

A Boston.com oldal cikke feszegeti a témát, és kifejti, miért veszélyes ezen online rendszereket élesben használni.

Én nem is tudom, mit vártak. A Google Health-től azt várni, hogy forradalmasítja az egészségügyet olyan, mint a Wikipédiától azt várni, helyettesít minden valós enciklopédiát. Az online eszközök célja nem helyettesíteni, hanem kiegészíteni.

Aki pedig egy évnyi próbaüzem után élesben használja a Google Health ingyenes szolgáltatását, magára vessen, számonkérni meg pláne ne kérjen számon senkin semmit.

Arról meg beszélni sem kell, hazánkban mikor fog a rendelőkben felmerülni ez a probléma, olyan messze van.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr391071463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.17. 22:17:48

Miért, mennyi próbaüzem kellene, ha egy év nem elég?

Egy év alatt azért szerintem a user elvárhatja, hogy a veserákot ne vegye agyráknak a szoftver. Ez még nem jelent túl nagy naivságot a részéről.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2009.04.17. 23:15:42

3 dolog.

1: sajnos ma is vannak olyan orvosok, akik heveny influenzának néznek előrehaladott leukémiát. És ezek nem is egyévesek..

2: "Arról meg beszélni sem kell, hazánkban mikor fog a rendelőkben felmerülni ez a probléma, olyan messze van." Most akkor jó, hogy itt nincsenek olyan suttyók, akiknek még a mikróra is rá kell írni, hogy ne tedd be a macskát, vagy ne örüljünk, mert elmaradott szerencsétlenek vagyunk..?

3: a wikipedia sokmindenben leköröz már sok méregdrága enciklopédiát. Mikor elindult, kételkedtek abban, hogy mennyire lesz hiteles, ha mindenki beleírhat. Pont azért tud az lenni. Az anyag, pedig napról-napra bővül. Úgy érzem, hogy már most félig agyonverte a wiki az igazi enciklopédiákat.

midnight coder 2009.04.18. 08:33:58

Ezzel igazából nem ez a gond. A gáz az ebben, hogy az emberek az adataikat egyre gyakrabban szolgáltatják ki cégeknek. A gugli semmivel sem jobb mint a microsoft vagy az IBM vagy bármely más multi. Mégis, ha a windows küldene haza adatokat Redmondba arról hogy hány mp3 fájl van a gépeden világbotrány lenne. A hülyejúzer viszont birkamód bepötyögi bele hogy milyen bubók gyötrik - azaz pont a legérzékényebb személyes adatát, ráadásul önként és dalolva...

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2009.04.18. 09:19:53

1) Mint Wikipédia adminisztrátor, nem hiszem, hogy bárki jobban hinne a Wikipédia sikerében, mint én. De az, mint ahogy a Google Health is, csak egy munka közben lévő folyamat, idő kell még a végső sikerig. Ráadásul nem cél, hogy helyettesítsék az igazi lexikonokat, csak online kiegészítsék azokat.

2) Az eltérő betegség kódolások miatt fordulhatott elő az, ami most előfordult. Ezek rendezéséhez bizony kevés egy év, pláne úgy, ha csak X kórház vehet részt a munkában.

2009.04.18. 09:54:13

@midnight coder: Ott a pont.

Vegyük már észre emberek, hogy a gugli lassan többet tud rólunk, mint mi magunk....

2009.04.18. 09:55:29

Jahh... A megoldást a cikk nem idézi, pedig ott van:

"DeBronkart eventually discovered the problem: Some of the information in his Google Health record was drawn from billing records, which sometimes reflect imprecise information plugged into codes required by insurers."

Csak ez nem a Google Health hibája.

Hillary 2009.04.18. 10:44:22

Google Health egy jó kezdeményezés, ami előbb vagy utóbb, de sikerre van itélve. A magyar kórházi rendszerek adatvédelmi problémái miatt inkább lehet aggódni. És az a gyakorlat, h az orvos átadja az account-ját az asszisztensnek... Hát ez minden csak nem adatvédelem. A kormányzati, adózási ügyekre is alkalmazott ügyfélkapu "adatmegosztó" alkalmazása pedig igazán minősíti a magyar helyzetet.

midnight coder 2009.04.19. 08:43:06

A fene se tudja. Valahogy én kevésbé érzem veszélyesnek hogy kedvenc kórházamban 3 példányban szereplek a papír alapú kartotékrendszerben mint azt hogy egy olyan multinál van összegyűjtve sok-sok ember egészségügyi adata (ami szvsz talán a legélesebb személyes adat) aki amúgy nagy tömegű kevéssé strukturált adatok elemzésére szakosodott. Amúgy hasonló bajom van a gmaillel és a google docs-szal is. Nagy Testvéred figyel téged...

Hillary 2009.04.19. 11:16:08

@midnight coder:
Olyan már nincs, h csak papír doksi legyen rólad. A finanszírozási jelentések miatt mindenki informatikát használ. És adataidat (kedvezményes áron :) ) megkapja mindenki, akit érdekel, természetesen illegálisan. A korrupció a kiskapu az adatvédelem rendszerén. Jó hír viszont: egyelőre még nem a Te személyes adataid érdeklik őket (sem). Azért igazad van: a Nagy Testvér figyel (itthon is)
süti beállítások módosítása