MedIQ

Idén novemberben fog megjelenni egy érdekesnek tűnő könyv bizarr tudományos kísérletekről Elephants on Acid címmel (itt lehet megrendelni). A szerző több orvosi kísérletet is górcső alá vesz, ezeket említem meg most és toldom meg máshonnan ismeretes, néhol felháborító orvosi kísérletekkel. Miért érdemes beszélnünk ezekről? Hogy tudjuk, mit nem szabad soha többé elkövetni vagy kipróbálni embereken.

  • A Milgram-kísérlet: egy engedelmességet vizsgáló kísérlet, melynek során Milgram egy színész segítségével azt vizsgálta, önkéntesek hajlandóak-e áramütéssel büntetni, ha leveszik a vállukról a felelősséget. Szópárokat kellett megtanulnia a beavatott színésznek, és ha hibázott, az önkéntest arra utasították, hogy áramütéssel büntessen, melynek hatását a színész eljátszotta. A hibák ismétlődésével emelték az áramütés erősségét eljutva végül a halált okozó "adagig". A Wikipédia szerint:

 

A kísérlet elvégzése előtt Milgram megkérdezett más pszichológusokat, mit gondolnak, mi lesz a kísérlet eredménye. Egyöntetűen azt felelték, hogy szerintük csupán néhány szadista személy lesz hajlandó elmenni a legnagyobb feszültségig.

Milgram első kísérletsorozatában a kísérleti személyek 65%-a volt hajlandó kiadni a legnagyobb, 450 voltos áramütést, bár sokuk meglehetősen rossz érzéssel tette ezt meg. Egyetlen résztvevő sem állt meg 300 volt alatt.

 



A Stanfordi börtönkísérlet (vagy Zimbardo-féle börtönkísérlet) pszichológiai szempontból vizsgálta az emberek fogságban való viselkedését. A kísérletet 1971-ben végezték a Stanford Egyetemen, Philip Zimbardo vezetésével. A résztvevő önkéntes diákok foglyok és őrök szerepét játszották el egy, az egyetem alagsorában berendezett börtönben. A kísérletet azonban a befejezés tervezett ideje előtt – hat nap után – félbe kellett szakítani, mert az alanyok viselkedésükkel veszélyeztetni kezdték egymás testi és lelki épségét.


Íme egy videó a kísérletről:


  • A hányást ivó doktor: nehéz volt ennél rosszabb címet adni, de tényleg erről van szó. Stubbins Ffirth orvostanhallgató volt a XIX. század elején az Egyesült Államokban és a sárgaláz fertőzőképességét vizsgálta. Önmagát használta kísérleti alanyként, így fertőzött vért, vizeletet, izzadságot, hányást kent magára; hányást csepegtetett a szemébe, sőt meg is itta azt... Nem fertőződött meg, de csak azért, mert nem vizsgálta a fertőzés átvitelét moszkítók segítségével (mivel moszkítók viszik át a fertőzést emberről emberre).

  • Agymosás: Donald Ewen Cameron biztos volt benne, hogy megtalálta többek között a skizofrénia ellenszerét is. Gyógyszerek, elektrosokk segítségével kómát idézett elő pácienseinél (akár hónapokra) és adott mondatokat skandált nekik. Viszont olyanokat is a kísérletbe vont, akiknek közük sem volt a skizofréniához. Például aki rágta a körmét, annak azt mondogatta, "Koszos a körmöd. Koszos a körmöd." Még a CIA támogatását is sikerült elnyernie, mígnem ő maga is beismerte, 10 évig a rossz vágányon haladt kutatásával.



  • A halálraítélt: 1938. október 31-én John Deering önkéntesként vett részt egy kísérletben, melyben regisztrálták a szívverését, miközben mellkason lövik. Deering halálraítélt volt, aki így akart a tudomány szolgálatába állni. 4 lövést kapott és az első lövés után még 15.4 másodpercig vert a szíve (pontosabban görcsölt).

  • A Tuskegee-féle szifilisz kísérlet: az egyik leghosszabb valaha is végrehajtott emberi kísérlet, mely minden szempontból elveti az etika, az emberség alapelveit. 1932 és 1972 között az Alabama állambeli Tuskegee környékén élő 399 afrikai származású munkástól megtagadták a szifilisz elleni terápiát (1947-től lényegében a penicillint), hogy a szifilisz hosszútávú hatásait vizsgálhassák. A tanulmány végére 74-en maradtak életben, és időközben 19-en születtek meg veleszületett szifilisszel.



  • Project MKULTRA: A CIA kémiai, biológiai, radiológiai ágenseket alkalmazott CIA alkalmazottakan, katonákon, orvosokon, prostituáltakon, mentálisan beteg személyeken, hogy azt vizsgálja, mennyire lehet befolyásolni a tudatukat. Később már az LSD hatásaira koncentráltak. A projektet még a Kennedy-gyilkossággal is kapcsolatba hozták, mondván a gyilkos is ilyen hatások alatt állt.



  • Náci kísérletek: Azt hiszem, nem kell hosszasan ecsetelnem azokat a szörnyű kísérleteket, melyeket a náci uralom alatt végeztek el náci orvosok. Csak, hogy néhányat említsek: kísérletek fagyasztással, maláriával, tífusszal, mustárgázzal, tengervízzel, sterilizációval, mérgekkel, robbanóanyagokkal...



  • Stateville Penitentiary malária-tanulmány: Ez a tanulmány fontos szerepet játszott a bebörtönzötteken végzett vizsgálatok körüli szabályozások kialakításánál. Stateville Penitentiary egy Illinois állambeli börtön volt, melyben maláriával fertőztek meg börtönviselteket, hogy a malária hatásait és az ellenszer hatásosságát vizsgáhassák. Azért végeztek ilyen vizsgálatokat, mert a II. Világháború alatt a malária tizedelte a Csendes-óceán térségében állomásozó katonákat.

Ha bárki tud hasonló, tanulságos kísérletekről, jelezze azt és bővítem a listát.

Addig is:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr80166647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu 2007.09.16. 11:33:11

Bár az itt leírt kísérletek többsége valóban etikátlan és elfogadhatatlan, de azzal azért vitatkoznék, hogy a Milgram-féle kísérlethez vagy a stanfordi börtönkísérlethez hasonló kísérleteket soha többé nem szabadna lefolytatni. Ma már mindkettő tankönyvi alapanyag minden valamirevaló pszichológia és szociológia könyvben, és mélyreható ismeretekkel bővítették az emberi természetről és viselkedésről meglévő tudásunkat. A Milgram kísérlet például alig tizenpár évvel a nácizmus bukása után csattanós választ adott arra kérdésre, hogyan lehetséges egész országot belesodorni egy ilyen őrületbe.
Természetesen egy ilyen mélységű szociológiai kísérletnél különös gondossággal kell eljárni az önkéntesek kiválasztásában, és ilyen eredmény után szükség van akár az "utókezelésükre" is, de ez szerintem nem vonja kétségbe, hogy a kísérletben feltett kérdés jogos volt és megfelelő módszert választottak a megválaszolására. Mindkét esetben az eredmény volt az, ami igazán sokkolóvá tette a kísérletet. Egy kísérlet eredménye pedig olyasmi, amit pedig per defitionem nem tudunk előre.

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu 2007.09.16. 11:33:53

Ja, és hogy ajánljak is valamit helyette: lobotómia.

TLR4 2007.09.16. 11:44:49

Szerintem hallottál Werner Forssmannról. Ő volt az, aki saját magán próbálta ki először a szívkatétert. A saját szívéig hólyagkatétert juttatott el, és erről röntgenfelvételt készített. Nagyon leszidta a főnöke, az egészet cirkuszmutatványnak és hatalmas felelőtlenségnek értékelte.Később mindezt állatkísérleteken folytatta. Aztán 1956-ban megkapta érte a Nobel-díjat.

Ja, meg Ilja Iljics Mecsnyikov megfertőzte magát kolerával és így magán tanulmányozta a betegség lappangási idejét, a tüneteket és a fertőzőképességét. Azért ez sem volt egy veszélytelen kísérlet...

államcsőd · http://www.allamcsod.hu 2007.09.16. 12:00:15

A németek csináltak egy 'Kísérlet' című filmet a Stanfordi kísérlet mintájára. Nagyon durva.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.09.16. 12:55:09

Az első néhány kísérlet az említett könyvből való bizarr kísérletek listájából származik, a szifiliszes esettől mondanám kifejezetten etikátlannak a kísérleteket.

Köszönöm a kommenteket, nagyon jók az ajánlások!

Shepherd · http://www.hinta.hu 2007.09.16. 13:06:03

Rutin szűrés: Vastagbél daganat.
Szörnyű műtétek. Megírtam itt:
www.hinta.hu
Majd nyolc hónap kemoterápia.
Több nem lesz. Ebből kiszálltam.
Nincs kedvem ebből is könyvet csinálni.
Az a meggyőződésem, hogy emberkisérlet. Hihetetlen mi megy...

redriot77 2007.09.16. 15:26:26

Nácikról olvastam, hogy változtatható légnyomású kamrákba zártak embereket, és a "nagy magasságú repülés hatásait" kutatták rajtuk. A szerencsétlenek kínjukban véresre verték a fejüket a falba, és lekaparták a tíz körmüket.

Másik náci kísérlet: agyvba levegő befecskendezése. Hogy ezzel mit kutattak rejtély.

AP (törölt) 2007.09.16. 16:16:13

És amikor fűrésszel csináltak egy kis helyet a combon/karon, aztán odainjektáltak egy kis savat?
Kellemes lehetett..
Van is egy ilyen könyv, ami a náci orvosok kísérleteiről szól, kacérkodtam vele de ilyen szemétért azért mégse kéne pénzt adni..

KunEmber (törölt) · www.kunember.blog.hu 2007.09.16. 20:24:47

annyit azért nem írtatok meg, hogy bármennyire is szörnyűek voltak (és elitélendőek) a náci kísérletek, a mai orvostudomány nagyon nagyon sokat köszönhet nekik!

Bezmag 2007.09.17. 00:21:50

Mit köszönhet a náciknak az orvostudomány? Azt ugye nem tekintjük eredménynek, hogy egy orvos 10 embert tud megölni szívbe fecskendezett fenollal 1 perc alatt...? Én olvastam a könyvet, nagyon durva.

NoOne 2007.09.17. 09:44:55

Etikailag nem értek egyet az 'embertárgyú' kísérletekkel, de a nácik által végzetteknek tényleg van olyan oldala is, ami több embert mentett meg - azóta. Kísérletek folytattak az ember mentális és fizikális teherbírásáról, a környezeti változók (hőmérséklet, páratartalom, nyomás stb.) hatásairól ténylegesen a "teljes spektrumban". (Nem mellesleg az angolok is kacérkodtak hasonló, de önkéntesekkel végzendő kísérletek végrehajtásával...) Ezen utóbbi kísérletek egyes eredményei pl. a végzetes lehűlés, a kihűlés megakadályozását vagy késleltetését, kezelését tették lehetővé úgy, hogy az orvosok immár pontos élettani ismeretekkel rendelkeztek.

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.09.17. 10:29:13



Az egyik legismertebb önkísérletet kifelejtetted már a korábbi posztból is.

Barry Marshall öninfekcióját Helicobacter pylorival, mellyel kimutatta a H. pylori gastritisben játszott kóroki szerepét.

Tetsu 2007.09.17. 10:31:03

Az Egyesült Államokban is folytak sterizicációs kísérletek, még a nácik előtt, és később a hásorú befelyezése után is. Csak ez annyira nem publikus. Egy csomó értelmi fogyatékost sterizizáltak, és még a mai napig vannak túlélők.

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.09.17. 11:09:09


A brit katonai Porton Down labor embereken végzett kísérleteket harci gázokkal, főleg mustárgázzal.

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.09.17. 11:14:38


A Mandzsúriát megszálló japán hadsereg 731-es egysége rickettsiával fertőzött tetvekkel végzett kísérletet foglyokon.

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.09.17. 11:27:58


Elment az előző vajon?

A Mandzsúriát megszálló japán haderő 731-es egysége rickettsiával fertőzött tetvekkel kísérletezett foglyokon.

2007.09.17. 12:41:26

a Milgram-kísérlet azért nem ilyen egyszerű: nem tudjuk, hogy az alanyok mennyire hitték el, hogy a Yale pszichológiai kísérletek keretében tömeges kivégzéseket foganatosít :-))) talán nem alaptalan a feltételezés, hogy a kísérleti alanyok valamilyen szinten... ööö... legalábbis sejtették, hogy nem egészen erről van szó :-)
süti beállítások módosítása