MedIQ

A Toxoplasma gondii nem új parazita, a toxoplazmózis, azaz a Toxoplasma fertőzése pedig nem egy új betegség. Viszont e kórokozóval kapcsolatban új, igen meglepő eredményt közölt a Discover magazin. Egy kutatás szerint a patkányokban élő parazita megváltoztatja az agy kémiai jelátvivő útvonalait és így a patkány kevésbé fél a macskától, azaz a parazita könnyebben kerül egy macskába, ahol már jó hatásfokkal tud szaporodni.

(Toxoplasma gondii ciszta)



Felvetődött, hogy ez a parazita, a Toxoplasma gondii, 60 millió tünetmentes amerikaiban is megtalálható. Kevin Lafferty magas Toxoplasma fertőzési rátát talált 39 olyan országban, ahol a neurotikus panaszok is gyakoribbak voltak (lassabb reflexek, a biztonság érzetének hiánya). Azaz még a kulturális jegyek kialakulásában is szerepe lehet.

(A képen Toxoplasma gondii ciszta az agyban)



Jaroslav Flegr parazitológus pedig még messzebb ment: szerinte a parazita az emberek nemi arányait is megváltoztatja. 1996 és 2004 között 1600 újszülöttet vizsgált meg. Normális esetben 104 fiúgyermekre 100 lány jut. Viszont azoknak az anyáknak az esetében, akikben a parazita ellenes antitest szintje magasabb volt, 260 fiú jutott 100 lányra.

És még van tovább. Flegr egyik tanulmányában azt találta, hogy a Toxoplasma fertőzöttek 2.65-ször nagyobb eséllyel szenvednek el közúti balesetet, aminek okát a parazitáknak az agyi folyamatokat megváltoztató képességében látják.

A legnevesebb orvosi folyóiratok nem hajlandók publikálni eredményeiket. Szerintük azért, mert az emberek félnek a gondolattól, hogy egy parazita irányítja őket; a folyóiratok szerint meg azért, mert nem eléggé megalapozottak a kutatások.

Források, referenciák:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr6445060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ediacara · http://ediacara.freeblog.hu 2007.03.11. 10:16:27

Csakhogy nem a macskát kell felelőssé tenni. Először is nem minden macska hordozza a toxoplasma gondii-t, másodszor pedig ha az állat és környezete tisztán vagyon tartva, egészen kicsi eséllyel kapja el az ember. Kijáró macskáknál persze nagyobb az esély.
Ezt is érdemes elolvasni, mielőtt bősz boszorkányüldözés kezdődik a macskák ellen. Salátától, epertől, egyéb földes növényektől ugyanúgy beszerezhető a fertőzés.

Egyébként nem ez volna az első parazita, amely irányítani képes a gazdaszervezetet.
www.oek.hu/oek.web?nid=314&pid=1&to=3

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.03.11. 10:39:14

Ebben a posztban például egyetlen negatív szó sem esik a macskákról. :)

Ez a forrás (fabcats.org/toxo.html) is azt mondja, nem jelentős a macskáról való átvitel esélye.

A macska a patkányos példa miatt került a cikkbe.

Fanyuvo 2007.03.11. 17:55:56

Lattam az errol szolo musort a Discovery-n es eleg meggyozo volt. Patkanyokkal es halakkal kiserleteztek. A fertozott patkany a sok luk kozul oda ment be ahol macskaszagot erzett. A hal pedig a madar elol valo menekules helyett minel kozelebb probalt hozza jutni. Mikor megemlitettek, hogy mennyi emberben van meg ez a virus az azert eleg felelmetesen hatott.

Detran 2007.03.11. 18:41:06

Már a címből beugrott nekem David Brin: Az adakozó pestis novellája (Galaktika 2007. február).
Ebben is egy parazitáról van szó, ami befolyásolja az emberi viselkedést, jóféle gondolatébresztő.

Vince 2007.03.11. 19:03:46

Szia!

Ha még nem mondta senki, ez a bejegyzésed perpill az index.hu címlapján a vezető hír, uh kommentáradat várható, a látogatók számáról nem is beszélve :)

Remélem a te rezidensképzésedet fizeti az állam...

Vince

Charles 2007.03.11. 19:20:42

A hipochondereknek lesz egy kellemes nyugis éjszakájuk az olvasottak után!:)

isolde 2007.03.11. 19:48:18

hát ezt mondjuk én se közölném le, ha szaklapom lenne, de tényleg jó sci-fi-novella-anyag :-)

Rigor 2007.03.11. 20:31:06

Áhhá, szóval többek közt ennek köszönhető hogy a 17-30 éves korosztályban Budapesten nagyságrendekkel több a férfi mint a nő.

Rigor 2007.03.11. 20:32:44

Áhhá, szóval többek közt ennek köszönhető hogy a 17-30 éves korosztályban Budapesten nagyságrendekkel több a férfi mint a nő.

Psylocyber 2007.03.11. 20:44:26

Lol...

Korcsmancs 2007.03.11. 21:43:18

Ivadék édesem, akkor hogy kapta el a cicus a kórt? Jó, hogy a mindentől elzárt steril szobacica fertőz. Tényleg. Valamit adtatok akkor neki, ami nem volt megfelelő tisztaságú. És ezek után ő a hibás. Na szép...

Lehet, hogy az orvos a zárójelentésbe azt írta. És akkor mi van? Az emberek egy része macskaellenes. Ha meghallja, hogy macskát tartasz, mindjárt ráfogja a dédnagyapád genetikai rendellenességeit is. Komoly.

Ákos 2007.03.11. 21:46:53

Ha én különös ellenszenvet viseltetek a macskák iránt, akkor még van esély arra, hogy nincs bennem Toxoplasma gondii?

rigormortis 2007.03.11. 21:56:54

Ákos! Nincs, mert már küldtem neked!:)

b 2007.03.11. 22:22:06

Nem tudom mennyire megbizhato adat, a 60 millios tunetmentes amerikai fertozott. De ha igaz kivancsi lennek miota el vele egyutt az emberiseg. Meg arra is hogyan oszlik el az aranya a kulonbozo kulturakban, tarsadalmi osztalyokban :)
A kommentek megjeleniteset meg opcionalissa tennem a cikk oldalan.

tacskó 2007.03.12. 00:29:43

Ha a feleségem terhes lesz, tuti hogy likvidálom a nyomorult macskáját, mert a magzatra is nagyon veszélyesek az allergiámértfelelős nyávogó kis szőrös dög parazitái.

Ediacara · http://ediacara.freeblog.hu 2007.03.12. 05:32:19

ivadék, azt hiszem a helyesírási készséget mindenképp beflyásolja e parazita...

tacskó: a csecsemő, meglátod majd, sokkal többet fog nyávogni, ráadásul ne feledd, hogy a Föld rémesen túlnépesedett... Az allergiádért meg elsősorban a környezetszennyezés a felelős, az, hogy Te pont a macskaszőrre lettél allergiás, azért van, mert méges gázok és porok tömegét szívod be hála az autóknak meg az iparnak. Tudod, az az érdekes, hogy a parlagfűallergia is sokkal gyakoribb a városi lakosság körében, holott a vidék az, ahol sokszorosa a pollen mennyisége a levegőben. Érdekes, hogy miért volt "úri huncutság" a szénanátha párszáz éve még? Hát pont a szennyezés miatt.

Az a "nyávogó kis szőrös dög" tett arról, hogy párezer éve mi mamutüldöző-bogyószedő nyomoroncokból földműves, letelepedett emberekké lehettünk. Ha ők nem állnak neki patkányt meg egeret irtani a gabonáink körül, sehol se lennénk.
Egyszerűen annyi a helyzet, hogy megint könnyebb külső felelőst keresni, hogy úgy mondjam, bűnbakot, mint magunkba nézni, s elgondolkodni, hogy mi mit nem csinálunk jól.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.03.12. 07:52:04

Ediacara küldött egy linket, csak túl hosszú volt, itt a rövidebb: w3t.org/u/26be

Ezt írta: Eszerint nincs összefüggés a macskatartók s a macskát nem tartók fertőzöttsége között, hanem a városi gyerekek s a vidéki gyerekek fertőzöttsége különböző, a vidékieknél nagyobb az arány.

Iglói János 2007.03.12. 08:00:09

Sigmund Freud a Toxoplasma gondii-ról még nem is tudott akkor, amikor a fiú- és leánygyermek születések arányából – vizsgálata alapján – megállapította, hogy összefüggés van a nagyságrenddel nagyobb számú fiúgyermek születése és a háború között. Tehát, a vizsgált idõszakban sokkal több fiú született, ennek következménye a háború volt.
Tõlem: Meg nem erõsített hírek szerint Napóleon, már a kadettképzõben a téli hónapokban hógolyókba rejtett kövekkel harcolt társai ellen, tavasztól õszig pedig macskákat tenyésztett és buzgón osztogatta honfitársai körében. A Toxoplasma gondii-gazda macskák megtették hatásukat. Így ment ez éveken, évtizedeken keresztül. Sikert sikerre halmozott hadjáratai során. Érthetõ, mert sok katonája volt. Aztán nehezebb idõszak is volt, amikor Kutuzov marsallal volt hosszabb nézeteltérése. Nem ért rá gondoskodni a macskatenyészetével, vissza is kellett fordulnia, mert üdülõcsekkje volt Korzikára, meg a Lipcsei Népek mítingre.
Hát, ezek után még fantáziámban se forduljon elõ, hogy valaha kiirtják a Toxoplasma gondii-t, megfordul a nemek szerinti születési arány, a Váci utcában, kirakatban kitömött férfit láthatnak a sóvár hölgyek, emlékezve a régi szép idõkre.

ediacara · http://ediacara.freeblog.hu 2007.03.12. 08:50:29

Kedves Iglói úr, amit Freud írt, azt nem olvastam, a fordított összefüggésről azonban több helyen is. Miszerint a háborúk _után_ született több fiúgyermek (ezt konkrétan az első és a második VH esetében tudták kimutatni).
Másik dolog ezzel kapcsolatban, hogy a megfogant magzatok nagyon nagy százaléka fiú magzat, azonban ők sokkal nagyobb arányban halnak el korai fejlődési szakaszban, így alakul ki a születés időpontjára a nagyjából 1:1 arány a nemek közt. A fiúk közt több a koraszülött is, és a csecsemőkori halandóság is jobban sújtja őket.
Aztán: a Hepatitis B-vel fertőzött anyák viszont jóval nagyobb arányban szülnek fiúgyermeket. -> href.hu/x/2f0c
Olyan tanulmány is van, amelyben bebizonyítható, hogy több lány magzat jön világra, ha az apát a munkanélküliség fenyegeti. Vagy Japánban a hírhedt Minimata higanyszennyezés idején sokkal kevesebb fiú született. Ugyanígy befolyásol a dioxin is. Stb.

dopaminer · http://dopaminer.wordpress.com 2007.03.12. 09:07:03

valóban nem szabad egyértelműen a család kis kedvencére "fogni" a fertőzést, azonban a T. gondii fejlődésmenetében elvitathatatlan jelentősége van a macskák szervezetének, hiszen az ő belükben kifejlődött peték szóródnak szét székletükkel a játszótéren, a szomszéd kertjében, a mi kertünkben, a gyümölcsfák környékén; aki szívesen kertészkedik nagy eséllyel találkozhat észrevétlenül a kórokozóval...hallottatok arról, hogy a gyerekek előszeretettel esznek földet?talán tapasztaltátok is.(felmenők szerint én is ettem, mon dieu!:)
persze egy egészséges immunrendszerű emberben nem okoz tüneteket, a szervezet ellenanyagot termel, így nagyon kicsi az esélye az újrafertőződésnek is.(az országos epidemiológiai központ szerint hazánkban minden 2. ember már átesett a fertőzésen)
nem is gondolnánk mennyi ponton találkozhatunk gondiival.egyszóval gumikesztyű a kertben, kézmosás a játszótéren után, gyümölcs és zöldségmosás fogyasztás előtt, gondos távolságtartás a macska almától, fenekétől és kerüljük az alig átsütött húsételeket (utóbbit nem csupán a gondii miatt).
UI.:unokahúgom 3 és fél éves, édesanyja gondiival fertőződött még a terhessége legelején.tüneteket nem okozott.nála.a kislány csaknem vakon született, a toxoplasmosist teszik felelőssé ezért.tartottak macskát,nem a lakásban.sosem tudjuk meg vajon ő okozta-e a bajt avagy az emberi felelőtlenség, mindenesetre már nincs cicájuk.

Tristania 2007.03.12. 10:33:55

"Egyébként nem ez volna az első parazita, amely irányítani képes a gazdaszervezetet."

számtalan példa van erre ugye
www.youtube.com/watch?v=EWB_COSUXMw
video.google.com/videoplay?docid=7226661303929118618

Dawkins Hódító génjében foglalkozik velük rendesen.

Naenia 2007.03.13. 03:43:46

NAGY köszönöm Meskó Bertalannak a cikkért! Drukkolok, hogy társakat is találjon a munkásságához, mert csak így tudja megmozgatni azt az állóvizet(mit vizet, POCSOLYÁT), ami hazai téren elterül.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.03.13. 07:22:51

Naenia: köszönöm a jókívánságot, próbálkozom. Ha találni nem is fogok, de én nem fogom egy könnyen hagyni magam...

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.03.13. 15:02:25

Soobrosa a newfocus.hu-tól linket ajánlott ide, de túl hosszú volt (sajnos a hosszú link egyelőre meggyilkolja az IE nézetet).

Íme: tinyurl.com/ywwmdk

teodora 2007.04.07. 20:18:10

off: a blogod megjelenitésének (sablonjának) szerkesztésénél a css szerkesztésénél a kommentek részénél a div.comment résznél a zárójelek közé írd még be, hogy overflow:hidden; és akkor az levágja a hosszú dolgokat.

dodo88 2008.09.09. 12:58:40

sajnos nekem ilyen betegsegem van!!!Toxoplasma Gondii,amit ugy vettem eszre hogy a jobb szememmel foltokat lattam!a foltokat a parazita okozta!
süti beállítások módosítása