MedIQ

Bryan Christie egy díjnyertes illusztrátor, a Bryan Christie Design vezetője, aki dolgozott már a Nature-nek, Newsweek-nek, de a The New York Times-nak is. Orvosi illusztrációi korunk legkiemelkedőbb minőségű munkái közé tartoznak. (Bárcsak ilyenekkel folyna az oktatás...) A nanotechnológiától a mikrobiológián át egészen az anatómiáig, számos területen alkot. Leginkább 3D modellező szoftvert használ. Íme néhány érdekesebb munkája:

Az első kép azt ábrázolja, ahogyan a rák terjed a tüdőben. A tüdőrák okozta halál tekintetében Magyarország világelső. Egyébként a Magyar Tüdőgyógyász Társaság 2007-et dohányzásellenes évnek nyilvánította.


A második képen az agyat látjuk hátulról olyan nézőpontból, ahonnan igen ritkán lehet csak látni: belülről. Kirajzolódik a bonyolult érrendszer is.



Ez pedig a blasztoméra állapot. Amit a képen látunk, az része a preimplantációs genetikai diagnosztikának (PGD). A PGD-t azoknál a pároknál alkalmazzák, akik nem akarják-tudják elfogadni a terhességmegszakítás gondolatát és esetleg előzetesen is ismert genetikai rendellenességgel született gyermekük van. Ilynekor eltávolítanak a hat-nyolcsejtes blasztoméra állapotban egy-két sejtet (az ébrény nem károdosik így), és megvizsgálják, hogy mely sejtek nem érintettek egy adott genetikai betegségben, és csak az egészségeseket juttatják vissza az anyaméhbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr543839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medikus 2007.03.07. 13:10:59

A circulus arteriosussal azert jol megszenvedhetett a masodik kepen BC, de fantasztikusan szepek a kepei. Lenyugozo.
süti beállítások módosítása