MedIQ

Gyerekkoromtól Star Wars rajongó vagyok és az új rész is elvarázsolt. Viszont orvosként és méginkább orvosi jövőkutatóként végignéztem az összes epizódot újra és ilyen szemmel érdekes dolgokat találtam. Habár bolygó nagyságú űrhajóktól és fénykardoktól hemzsegnek a filmek, néhol simán tanulhatott volna a Star Wars társadalom a modern egészségügytől. Íme 11 olyan megoldás vagy orvosi technológia, ami ma már létezik, de a Star Wars világából valahogyan kimaradt.

1.jpeg

1) Lőtt sebek gyors ellátása

Az tűnik ki az epizódokból, hogy lézerfegyverrel lövöldözni nem nagy kunszt, de valamiért a gyors sebellátásról nem beszéltek. Pedig néhány hete mutattak be a valóságban egy olyan eszközt, amivel a lőtt sebek esetén 20 másodperc alatt el lehet állítani a vérzést.

2) Plasztikai sebészet

A második és harmadik epizód között Anakin Skywalker-nek lesz egy heg az arcán, aminek eredetéről nem tudunk meg semmit. Ha robotkart sikerült kapnia, egy heget nem bírt eltüntetni egy plasztikai sebész?

3) Fájdalomcsillapítás

A harmadik rész végén Anakin elveszíti végtagjait és meg is ég testének nagy részén. Robotsebészek dolgoznak rajta mialatt ő a fájdalomtól kiabál. Fájdalomcsillapítás vagy anesztézia? Hűsítő gél az égett területre? Ráadásul akkor kerül rá az ikonikus Darth Vader maszk, amikor még a bőre eleven és hajlamos fertőzésekre.

2_2.png

4) Ételszkennerek

Az első rész nyitójelenetében Qui-Gon Jinn Jedi mester és Obi-Wan Kenobi megisszák a droidtól kapott italt anélkül, hogy tudnák, mi van benne. 2016 elején jön piacra a Tellspec és Scio, két olyan szkenner, amik meghatározzák az étel vagy ital összetevőit, és hogy van-e benne toxikus anyag.

5) Biomarkerek

Az első részben fejti ki Qui-Gon Jinn, hogy a vérben élő mikroorganizmusok, a midikloriánok, azok, amik kommunikálnak az Erővel és az élő szövetekkel. Meg is nézi az ifjú Anakin vérszintjét egy készülékkel. Ha ez így van, sima biomarkerként lehetne a lakosságot szűrni, hogy kiből válhat Jedi tanítvány.

3.jpeg

6) Diagnosztikus eszközök

Amikor Anakin egy rendkívül gyors motorkerékpárszerű járművön megtalálja édesanyját, aki súlyos állapotban van, nem rohan vele orvosi segítségért, sőt semmilyen diagnosztikai eszköz sincs nála. Ma már van forgalomban a Star Trek trikorder eszközéhez hasonló diagnosztikai, otthon használatos műszer, amivel legalább alapparamétereket lehet gyorsan mérni.

7) Szuperszámítógépek

A negyedik epizódban azt mondja Han Solo, hogy több percet vesz igénybe, míg a "navicomputer" kiszámítja a koordinátákat. Pedig bemutatnak már korábban olyan robotokat, amiket mesterséges intelligencia vezérel (R2D2 vagy C-3PO). Egy IBM Watson ma pillanatok alatt elvégezné a számításokat, sőt onkológiai klinikákon is használják.

8) Okosruhák

A Birodalom Visszavág epizódban Luke majdnem halálra fagy a hideg Hoth bolygón. Lézerkard van, de egy okosruha nem védi Luke-ékat az extrém hidegtől? Ma a Hexoskin gyárt okos ruhákat, a Levi's pedig a Google-lal állt össze az okos textíliák érdekében.

4.jpeg

9) Bőrszövet a robotkaron

Az egy dolog, hogy Luke karja nem vérzett, amikor Darth Vader levágta azt. Nem, a lézerkard nem tudja kauterizálni a szöveteket annyira, hogy egyáltalán ne is vérezzenek. De a másik, hogy Luke robotkarja jóval modernebbnek tűnik a hatodik, mint Anakiné a második epizódban. Egy startup biztosan megreformálta az iparágat az epizódok közötti időben. Az Organovo cég pedig a L'Oréal-lal kezdett együttműködést, hogy szintetikus bőrt tudjanak nyomtatni 2016-ban.

10) Klónozás

A második epizódban derül ki, hogy a birodalmi rohamosztagosokat a fejvadász Jango Fett alapján klónozták. De ez nem jelenti azt, hogy felnőttként ugyanúgy kellene kinézniük. Több olyan tanulmány volt, ami megmutatta, hogy az egypetéjű ikrek sem ugyanúgy néznek ki (testmagasság, testtömeg, betegségek), hiába nevelkednek ugyanolyan körülmények között. A genetika tölti meg a fegyvert, az életmód húzza meg a ravaszt, ahogy a mondás tartja.

11) Felébredni a fagyasztásból

Amikor Han Solo felébred a fagyasztásból, kissé meggyötörtnek néz ki és átmenetileg elveszíti a látását. A valóságban ez valószínűleg sokkal komolyabb tünetekkel járna. Hányás, kiszáradás, fejfájás és sok más, akár maradandó károsodás.

5.jpeg

Vanna persze szuper ötletek is az epizódokban. Az elsőben Qui-Gon Jinn Jedi mester és Obi-Wan Kenobi egy eszközt viselnek a szájukon, amivel tudnak a víz alatt is lélegezni. Amikor pedig Padmé világra hozza Leia-t és Luke-ot, egy robot szülész segédkezik és mesterséges intelligenciával egyedül irányítja a folyamatot.

Ha újranézi valaki az epizódokat ezeket észben tartva, jobban látja majd, hogyan segíthetne a modern orvoslás Rey-nek és Finn-nek az új, hetedik részben. Nekem ezek a pontok azt erősítették meg, hogy a Star Wars nem science fiction, hanem elsősorban a fantasy kategóriájába tartozik, de talán még nagyobb rajongót csinált belőlem és alig várom, hogy újra megnézhessem mind a 7 epizódot.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr448193956
süti beállítások módosítása