MedIQ

A Humán Genom Projekt befejezése óta a genomika nem tudott olyan ütemben fejlődni, amire számítottunk, viszont sokszor megmutatta, hogyan tudja megváltoztatni az életünket. Idén publikáltak egy tanulmányt arról, hogy lehet pusztán DNS alapján előállítani egy olyan arcot, ami nagyon hasonlít a DNS tulajdonosára. Ezzel természetesen az igazságügyi orvostan fog a legtöbbet kezdeni DNS minta alapján akár a tettes fizikai megjelenését is felvázolva.

Most az Oxford Egyetem kutatói hozták nyilvánosságra algoritmusukat, mellyel családi fotók alapján lehet ritka genetikai kórképek diagnózisát felállítani. Az arc meghatározott pontjait, jellegzetességeit és mintázatait kutatja a program egy hatalmas adatbázist használva a folyamat során. 

Nemsoká talán minden újszülött teljes genetikai bázissorrendje elérhető lesz és meg lehet majd mondani a szülőknek, milyen fontosabb kórképekkel kell majd számolni a gyermek élete során. A ritka genetikai betegségek diagnózisát pedig majd egy számítógép hozza meg, aminek csak a kamerájába kell nézni. Az algoritmus nem csinál többet, mint a ma dolgozó, nagy tapasztalattal bíró genetikusok. Ránéznek a gyerekre, megvizsgálják és próbálnak kutatni jellegzetes jegyek után a memóriájukban és genetikai könyvekben. Meggondolatlanság lenne azt mondani, hogy ezt nem tudja egy algoritmus jobban csinálni.

Genetic.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr426465211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása