MedIQ

Kissé lehangoló jelentést közöltek 8 európai országban végzett felmérésről, melyben azt próbálták megtudni, megérti-e a beteg, amit az orvos mond és általánosságban mennyi nehézséggel találkozik, amikor egészségügyi információkat kell megérteni. A videó rövid, de a hatások hosszútávúak, mivel új kezdeményezéseket indítottak el a jelentés kapcsán.

Beszélhetünk mi digitális íráskészségről, meg taníthatjuk is azt az orvosi egyetemeken, amíg a betegek közel fele az orvostól kapott információ feldolgozásával küzd. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr654873317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ccsvi · http://ccsvi.blog.hu 2012.10.30. 14:23:49

és vajon megérti -e az orvos, amit a másik orvos mond? van -e kellő nyitottság az új dolgokra? Össze tud -e fogni két külön szakterület, amikor egy új kutatást kell végigvinni?

És megérti -e az orvos, amit a betegek mondanak? Van -e kommunikáció az orvostársadalom és a betegtársadalom között?

A szklerózis multiplex egy lehetséges új kezelési módja a CCSVI vénatágítás. Neurológusoknak kellene összefogni intervenciós radiológusokkal...

Ennek tükrében vizsgálva a fenti kérdések mindegyikére határozott NEM a válasz.

csharles · http://gondoldujra.blog.hu 2012.10.30. 23:06:23

Véleményem szerint, mivel nem vagyunk gazdag ország, sokkal később jönnek be az országba azok a kezelési módszerek, gyógyszerek, lehetőségek, amik már most megvannak más országokban. Természetesen ennek vannak gazdasági okai is, de igaz, hogy a kollégák közötti kommunikáció, valamint a kollégák és a páciensek közötti kapcsolat nem éppen a legjobb. Ezek a dolgok egyénfüggők.
A mi generációnk egyik fontos feladata lesz az, hogy felkészüljön a felnövekvő generáció internet éhségére. Arra, hogy már ne érjen váratlanul az, hogy ha valaki interneten talált információval, kérdéssel áll elénk. Nyitottnak kell lennünk a legújabb kezelési eljárásokra, ismernünk kell a nálunk nem alkalmazott kezelési módszereket, protokollokat. Ebben nyújt segítséget a social media, a web 2.0.
Meg kell tanulnunk helyesen tájékoztatni, releváns és érthető orvosi információval kell előállnunk, amely az emberek segítségére van. Amit otthon is elérhetnek, amiből megismerhetik az alapvető kifejezéseket, összefüggéseket.
süti beállítások módosítása