MedIQ

Egy tanulmány összefüggést mutatott ki a mély hangokat tartalmazó, összességében szomorú megítélés alá eső himnuszok és az öngyilkossági ráták között. A tanulmány kiemeli, hogy Magyarországnak a legnagyobb az öngyilkossági rátája a világon és az egyik legszomorúbb is a himnusza.

The present study explored this idea further. The national anthems of 18 European nations were played for 30 American students enrolled in a course for statistical methods (6 men, 24 women; M age = 22.5 yr., SD = 4.7), and none recognized any of the anthems. The students were asked to rate each anthem for how gloomy and how sad it was, and median scores for these two dimensions were calculated. In addition, the proportion of low notes (below the five-line staff) was calculated. These scores were cor- related with male and female suicide rates for the year 2000 obtained from the World Health Organization.

A tanulmány kissé érthetetlen módon kiemeli, hogy a Szomorú Vasárnap című Seres Rezső dal is magyar.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=HAzJ_7CeWbc]

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr352954660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geeklány · http://geeklany.hu 2011.06.03. 23:31:05

Egy városi legenda kapcsán több százan (ezren) követtek el öngyilkosságot Seress Rezső: Szomorú vasárnap c. dalára.

A legenda szerint emiatt nem csak Magyarországon, de az Egyesült Államokban is betiltották a dalt (utóbbit nem értem, szerintem fele annyira se melankolikus az angol szöveg, mint a magyar :)).

Forrás: www.urbanlegends.hu/2009/03/szomoru-vasarnap-muller-peter-ongyilkos-legenda/
süti beállítások módosítása