MedIQ

Két éve ez a téma már megjárta a magyar sajtót, de a napokban kaptam 3 ilyen jellegű levelet, így gondoltam érdemes pár szóban újra beszélni róla. A körlevél azt állítja, hogy erőteljes és hosszas köhögéssel túlélhető a szívinfarktus.

A hoax alapja az, hogy az emberek általában nem tudnak különbséget tenni a szívinfarktus és a szívleállás, illetve szívritmuszavarok között. Utóbbiaknál jön szóba a vagus manőver, melyet pl. erőteljes köhögéssel lehet kiváltani, de ez is csak akkor lenne hatásos, ha az ember érezné, hogy mindjárt szívleállása lesz, ami ugye nem valószínű. 

A szívritmuszavar fellépésekor, ha az orvos az EKG-n, vagy a monitor képernyőjén észleli az eltérést, valóban érdemes azonnal felszólítani a beteget, hogy köhögjön, ugyanis a mellkas ütemes, köhögéssel kiváltott összerándulásai olykor képesek az éppen megálló szívnek mechanikus ingert adni és spontán kontrakciót, összehúzódást generálni. Tudni kell azonban, hogy ezt a módszert csak és kizárólag orvosi utasításra, a monitoron észlelt szívmegállás idején szabad alkalmazni, otthon csak ártunk vele. Mint a közlemény rámutat, az infarktus túlélhető, azonban nem ezzel a módszerrel. Mellkasi fájdalom esetén haladéktalanul kérjünk orvosi segítséget, mivel az igazán eredményes módszer szívinfarktus esetén az éppen elzáródó koszorúér azonnali szívkatéteres megnyitása. Ha közterületen történik a szívhalál, szívmegállás, akkor a közintézményekben, pályaudvarokon, repülőtereken egyre gyakrabban található automata elektromos defibrillátor alkalmazása mentheti meg a beteg életét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr122323924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása