MedIQ

Lucia de Berk holland ápolónő, aki gyermekosztályon dolgozott, arról lett ismert, hogy 2004-ben 7 gyilkosság és 3 gyilkossági kísérlet miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Nagyon sok vád érte az ítéletet, amit nem szemtanúk alapján hoztak meg, hanem statisztikai kimutatások miatt. Valójában az történt, hogy de Berk rosszkor volt rossz helyen. De mint a naplójából és a boncolásokból kiderült, mindegyik beteg természetes halállal halt meg, vagy rossz kezelés az ok, de semmiképpen sem de Berk keze, így 2010 áprilisában szabadon engedték, mondván nem bűnös.

A téma úgy merült fel, hogy publikáltak egy kalkulátort, mely azt mutatja, milyen szerepet játszik a szerencse (szerencsétlenség) egy kórház teljesítményében. Azaz a kórházamban meghalnak betegek és a kérdés az, mi az a halálszám, ahonnan már a kórház valószínűsíthető az e mögött álló okként. Furcsán hangzik, de azt az eredményt mutatják az ismételt számolások (ki lehet próbálni a fenti linken), hogy lényegében ugyanolyan teljesítményű kórház, ugyanolyan rizikóval rendelkező betegekkel is produkálhat más-más teljesítményt (lehet kiemelkedően jól teljesítő, vagy elfogadhatatlan is).

A módszer gyakorlati alkalmazása kérdéses, azt írják, érdemes ezen elgondolkoznia a törvényhozóknak, hogy milyen határtól tekintenek egy kórházat/orvost "gyilkosnak" vagy éppen kiemelkedően sikeresnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr612174795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása