MedIQ

Biztosan sokan látták a Patch Adams című filmet vagy tapasztalták más példákon keresztül, milyen sokat segíthet egy olyan orvos, aki kicsit más oldalról közelíti meg a gyermekek egészségi problémáit. Ezentúl az "orvosi bohóc" igazi karrierré válik, mivel az izraeli Haifa Egyetemen 3 éves akadémiai program indul, ahol szó szerint kiképezik a világ kórházainak szakavatott szórakoztatóit. 

A történet a Magi Foundationnel kezdődik, ahol a Dream Doctors keretein belül 70 bohócterapeuta dolgozik már 16 izraeli intézményben.

Több kép ezen a linken.

Hazánkban működik alapítvány, mely ezen a területen igyekszik segíteni. A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány térningje, melyet így lehet támogatni a következőképpen néz ki (és egy interjú):

Alapítványunk bohócdoktorai, a sajátos feladatra speciálisan felkészített, hivatásos előadóművészek. Van közöttük artista, táncos, pantomimes, színész. Amellett, hogy a saját szakterületükön folyamatosan képzik magukat, minden hónapban, az Alapítvány szervezésében, két napos tréningen vesznek részt, a művészeti vezető irányításával. Ekkor nyílik alkalom a „vizit” közben adódott esetleges problémák megbeszélésére, a tapasztalatcserére, művészi eszköztáruk bővítésére (improvizációs, és helyzetgyakorlatok, karakterábrázolás, ének, zsonglőr, bábmozgatás, pantomim- és beszédtechnika, stb.).  De a bohócdokiknak ezen felül ismerniük kell a kórházak, intézmények higiéniai és más szabályait, képezniük kell magukat a különböző betegségek kórlefolyását, és gyógymódjait illetően, bővíteniük kell pszichológiai ismereteiket, stb.

Tud valaki hasonló kezdeményezésről hazánkban?

Update: Hollósi Lászlónak köszönhetően íme a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány:

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány működését arra a meggyőződésre alapozza, hogy a jókedély és a nevetés nagymértékben hozzájárul a betegek gyógyulásához. A bohócdoktorok - akik hivatásukat tekintve professzionális előadóművészek - folyamatos művészeti és pszichológiai képzésekben részesülnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr961559125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.11.28. 22:32:29

Tényleg szép dolog, de én eddig azt hittem, hogy a bohócdokik eredetileg orvosok, akik tudnak bohóckodni, nem pedig bohócok, akik tudnak némiképp ,,orvosolni". De természetesen így is nagyon hasznos, hiszen a nevetés a legjobb gyógyszer. (Ha közhely, akkor is.)

ergerberger 2009.11.28. 22:41:24

"Orvosi bohóc program az egyetemen"

Sajnos engem egy ilyen műtött a legutóbb.

blöki.hu · http://www.bloki.hu 2009.11.28. 22:44:02

Jó ez... Amúgy is kéne egy kis optimizmust verni a fejekbe.

¿Qué tapas hay? 2009.11.28. 23:06:22

Az "academic program" magyarul felsőfokú képzés.

különvélemény 2009.11.29. 01:16:32

Nálunk inkább egy Dr. House képzés kellene.

Csak azért, hogy ne mindenre Kalmopyrint írjanak fel a rendkívül felkészült orvosok.

Természetesen tisztelet a kivételnek, aki folyamatosan továbbképzi magát, mivel a szakmáját nem kizárólag pénzkereseti lehetőségnek tekinti, hanem hivatásnak.

szbszig 2009.11.29. 03:45:24

@ergerberger: A cím alapján én azt hittem, hogy rossz orvosokról, vagy a rossz orvosképzésről lesz szó benne.

@Ms. Mazsola: Ez viszont meg se fordult a fejemben. Én mindig úgy gondoltam ezt a szakmát, ahogy a cikkben is szerepel.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2009.11.29. 07:29:09

Ez egy nagyon jó dolog. A kicsi beteg gyermekek legalább pár percre, pár órára elfeledkezhetnek a mindennapi betegségükről, a kicsi életük jelenlegi betegségéről. Személy szerint gratulálok az ilyen , és az ehhez hasonló kezdeményezésekhez. Illetve mindenki támogassa lehetőségeihez mérten a gyermekkórházakat. Én, vagyis mi a Madarász utcai gyermekkórházat támogatjuk. Nem kívánnak sokat a kicsik. Néha elég az is hogy játszol vele tíz percet, mert senki nem teszi meg velük. Tapasztalatból írom, hogy rengeteg szülőnek csak egy öröm van a gyermekében.

(Amikor megcsinálja)

danianyu 2009.11.29. 07:53:13

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány gyakorlatilag ugyan ezzel foglalkozik, elég rég óta.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.12.01. 16:55:55

Ez egy nagyon jó kezdeményezés, több ilyenre lenne szükség! Ha csak egy rövidke időre is, de mosolyt tudnak csalni a meggyötört, beteg gyerekek arcára!
süti beállítások módosítása