MedIQ

Egy tavalyi magyar törvény bevezetése kapcsán írtam a genetikai megkülönböztetés fontos kérdéséről és arról, hogy az USA-ban a GINA törvénycsomag megoldani látszik a problémát. Miről van szó? Munkáltató, biztosító ne kérhesse arra a munkavállalót, vagy az ügyfelet, hogy genetikai tesztet kelljen végeznie és az eredményt bárkivel megosztania. Ahhoz a bejegyzéshez Falus András Professzor is hozzászólt.

Azért regisztráltam, hogy eloszlassak egy óriási félreértést amit sajnos az MTV Hiradója produkált hétfőn este. Szó sincs arról, hogy a genetikai adatok ettől kezdve hozzáférhetőek lesznek pl. a biztosítók és a munkaadók számára! Épp ellenkezően, az eddigi ex-lex állapot szünik meg! A törvény egyértelműen rögziti, hogy a eredményt (pl. egy génteszt eredményét) kizárólag az (donor) kapja meg akinek a mintájáról szó van, illetve szükség esetén a kezelő orvos, akit köt az orvosi eskű.

A további hozzászólók azt hiányolták, hogy a magyar törvény nem tiltja meg a lehetőséget, hogy kérhessen ilyet a biztosító, munkáltató, stb. A GINA viszont igen.

Erre most látom az Eye on DNA posztját, miszerint az Ohio állambeli Akron University munkafelvételről szóló oldalán a következők állnak:

Applicants will be asked to submit fingerprints and at the discretion of The University of Akron may be asked to submit a DNA sample for the purpose of a federal criminal background check.

Azaz az egyetem a munkavállalóktól kérhet ujjlenyomatot és DNS mintát, hogy így ellenőrizhesse a jelentkezők múltját.

Vajon az ilyen jellegű kérésekkel mit kezd a a jog? Remélem, a JogIQ blog majd megmondja nekünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr631490772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása