MedIQ

A TIME magazin idén is kiadta az 50 legjobb találmány listáját, és mi más vezeti a sort, mint a 23andMe genetikai elemzése, mellyel mindenki megtudhatja, a tudomány mai állása szerint milyen genetikai kockázatot hordoz bizonyos betegségekre nézve.

Ez nem meglepő, hiszen a TIME-nak a leghypoltabb termékeket kellett kiválasztania, viszont a Medgadget orvosblognak volt ehhez néhány keresetlen szava. A direct-to-consumer (azaz a páciens által orvosi ajánlás nélkül megvásárolható) genetikai tesztek sok vitát váltanak ki manapság.

Szabad-e engedni, hogy bárki ilyen terméket vásároljon? Mondhatná bárki, persze, hogy szabad.

De szabad-e engedni, hogy ez alapján bárki orvosi döntést hozzon? Nem, a jó válasz ezúttal. A Medgadget így vélekedik erről:

We say, TIME was probably sucking up to people whose lives have become a never ending effort to hype things onto the common man. You see, whether you take 23andme's Anne Wojcicki and her husband Sergei Brin (co-founder of a website Google.com, an advertising agency with no customer service), or 23andme's investor movie mogul Harvey Weinstein, or Navigenic's venture capitalist John Doerr, they feel that they are changing the world. But really, considering the hype, aren't they more interested in making money and elevating themselves to the level of revolutionaries, than furthering medicine and its technology? Doing a genetic test is not like listening to an iPod, or watching Pulp Fiction.

A 23andme.com csomagja

Abban szinte mindenki egyetért, genetikai teszt elemzéséhez genetikus kell; orvosi döntés meghozásához pedig orvos. Ilyen elven Röntgen-felvételeket is kérhetnénk házi használatra. De minek?

Habár elkerülhetetlen a 23andMe-hez hasonló cégek térhódítása, és nem is rossz ez minden szempontból; de a pácienseket (vevőket) komolyan figyelmeztetni kell. Ez alapján ne hozzanak orvosi döntést, hiszen ahhoz nem árt egy orvos véleménye sem, ráadásul amit az ilyen genetikai elemzések mutatnak, az ebben a pillanatban korántsem olyan megbízható...

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr39747268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zslog 2008.11.03. 14:57:04

Tudnál írni egy bejegyzést az u.n. "feltölthető kromoszómáról" (remélem, jól emlékszem a kifejezésre. Kösz.
süti beállítások módosítása