MedIQ

Pontosabban betegségekre való hajlamát. A napokban kezdett bele blogjába (talán az első milliárdos, aki blogot ír) és részleteiben taglalta, miért gondolja, hogy Parkinson-kórja lesz. Sergey Brin azt írta, édesanyjánál évekkel ezelőtt diagnosztizálták a Parkinson-kórt a tünetek alapján, ezért ő szkeptikus volt, egy genetikai teszt ki tud-e ilyet mutatni.

 

Mivel a felesége Anne Wojcicki, a 23andMe genetikai cég alapítója, nem volt kérdés, hogy Sergey is beküldte elemzésre köpetét. Kiderült, ugyanazt a variánsát hordozza az LRRK2 nevű génnek, mint édesanyja, így elemzése szerint 20-80% az esélye arra, hogy élete folyamán kialakul nála is a Parkinson-kór.

 

Az egyik legismertebb klinikai genetikus, Steve Murphy, szerint ez bizony nem így van, sőt a New York Times riportere is hibásan értelmezte az adatokat. Az életreszóló rizikó, hogy kifejlődik bárkinél a betegség 2-5 %, melyet Brinnél a genetikai adottság egy 1.2-2.1-es szorzóval megerősített, ami még így is csak 5-10%-ot jelentene, az említett 80% helyett. Ráadásul az LRRK2 nem is a legjobb teszt e tekintetben.

Persze Sergey kiemeli végül, szerencsésnek érzi magát, hogy erre fény derült, így edzésekkel küzdhet a betegség ellen (kutatások erre világították rá), illetve támogathat kutatásokat is e területen. Mondhatnám, hogy bátor dolog volt ilyen mélységű egészségügyi információt kiadni a kezéből, de nem valószínű, hogy valaha is meg kell majd jelennie állásinterjún, ahol ez esetleg hátrányt jelenthetne.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr90673909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MP33PORTAL · http://downlinkz.com 2008.09.21. 15:57:08

Hogy a gazdagoknak mire nincs ideje. :S (?) Már én is eltökéltem megyek a Google-hoz dolgozni,

M a r c e l 2008.09.21. 16:14:33

Tipikus reakció, hogy ha matematikában (és az üzletben) jó, akkor mindenben az. Hát nem az. Lehet tök hülye az ember egy másik területen és ez az erőlködés, hogy okosnak mutassa magát minden szinten, eléggé szánalmas. Amúgy Obamával való "beszélgetése" is olyan volt, mint amikor Vágó István sütöget el kínos vicceket az IQ vetélkedőn.

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2008.09.21. 18:25:30

Szerintem inkább csak a felesége cégét akarta reklámozni. Milliárdokból nem nehéz céget csinálni, meg könnyen tudnak elég nagy reklámot is csinálni neki. Google kereséseiben első hely? ;)

subabubba 2008.09.21. 19:00:49

Ez nem egy marketinglépés, amivel kisegíti a felesége cégét? Ha azt közli, hogy 5% az esélye, akkor az természetesen nem egy nagy hír. Ráadásul a helyesbítéskor egy párbeszédbe vonja az olvasókat, tematizálja a híreket, ahogyan azt ügyes politikusok is teszik.

robina 2008.09.23. 13:27:33

erről nincs kedved írni egy tudományosabb hangvételű cikket?
dreamingmiserable.blogspot.com/2008/09/nanem-rovat.html

bár nem genetika, de mindenképpen érdekes dolog.
süti beállítások módosítása