MedIQ

Kezdem mindjárt azzal, hogy hatalmas megtiszteltetés ért, mivel bekerültem a Medgadget csapatába. Számos lista szerint a legnépszerűbb angol nyelvű orvosi blogról van szó. Ezentúl heti egyszer-kétszer beszámolok ott is a legújabb orvosi web 2.0-es alkalmazásokról. Ezen a linken érhető el az első posztom.



Most pedig néhány hír így ebédre:

  • Egy kenyai nőn múlhat az HIV-vakcina (Genetics and Health): Egy kenyai nőben a HIV olyan változatát fedezték fel, mely érzékeny volt az antitest-terápiára, mivel mutációt hordozott a vírus létfontosságú fehérjékben. A vírus elemzése reméljük hatásos AIDS elleni vakcinához vezet hamarosan.

"Nem fogok többé beszámolni egyetlen csodálatos, új gyógymódról sem, ha azt nem tesztelték nagy, randomizált, placebo-kontrollált, kettős vak klinikai próbák révén, melyeket tekintélyes, lektorált orvosi folyóiratokban közöltek"

Az MIT-ben olyan keresőprogramot fejlesztettek ki, amely az egyetemi előadások videofelvételeit szöveggé alakítja, és azokban kutatja fel a kulcsszavakat. Ha nem értenek valamit a diákok, nem kell az egész előadást végignézniük, csak a releváns részeket.

  • Betegtájékoztató könyvtár: Tényleg lehetne egy ilyen helység minden kórházban, váróteremben, ahol a páciens utánaolvashat egészségügyi dolgainak.
Frissítés: A debreceni Kenézy Könyvtárban van egy külön betegtájékoztató részleg, csak a rend kedvéért írom. X-nél kezdődik a cutterszáma.


  • Néhány napja fedeztem fel Bognár Gergely posztdoktori kutató (Harvard Egyetem) Bioetika blogját és ajánlom olvasásra mindenkinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr70283125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása