MedIQ

Legalábbis a TIME magazin szerint:



  1. A körülmetéléssel megelőzhető a HIV fertőzés: afrikai országokban ennek fontos következménye lehet.
  2. Az áttétes mellrákok szűrése: erről hamarosan külön posztot írok.
  3. A madárinfluenza elleni első humán vakcina: szó sem esik hazánk szerepéről.
  4. Az Alli nevű súlycsökkentő szer, melyet még az amerikai FDA is engedélyeztetett.
  5. A cukorbetegség új génjei: számíthatunk rá, hogy még több éven át is fognak tartani az ilyen irányú kutatások.
  6. Lybrel az első olyan, az FDA által is engedélyezett, szer, mely fogamzásgátlóként a menstruációt teljes egészében eltünteti a nők életéből.
  7. A krónikus fáradtsággal, izomfájdalmakkal jellemzett fibromyalgia elleni szer, a Lyrica.
  8. A tüdőrák korai kiszűrése, felismerése.
  9. Őssejtek új forrása: nemrég bőrsejtekből állítottak elő őssejteket.
  10. A D-vitamin új hatásai: tanulmányok szerint véd a cukorbetegségtől és a sclerosis multiplextől is.
A lényeg, hogy az új eredmények birtokában, a genetikai tesztek, szűrések térnyerésével igen kecsegtetőnek ígérkező 2008-ba léphetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr84269949

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Vitaminok » Blog archívum » 2007-es ev Top10 orvosi attoresei kozott 2008.01.04. 16:53:13

[...]es a sclerosis multiplextol es meg lehet, hogy a raktol is. Napi 1000 IU. magyarul[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Búváranna 2007.12.20. 07:30:27

Szia Bertalan (remélem, nem haragszol, ha mint Nálad - sajnos!!! - jóval idősebb kollégaként tegezlek),
nagyon megörültem az oldalnak! csak most bukkantam rá; mentségemre szolgál, hogy amióta visszajöttem Ausztriából (hja, a kalandvágy...), azóta többnyire nyomás alatt vagyok. De tényleg: az egyetlen magyarországi terápiás hiperbár kamrában dolgozom.
Ezzel a terápiás formával szeretnélek megismertetni.

Irrrrrtó érdekes ága a tudománynak a hiperbár oxigénterápia (kéretik nem összetenni a Kaqun-víz-típusú gyógymódokkal /bár a vízivás az idős, hypohidrált pácienseknél tényleg csodát tesz már önmagában is/): alapja a Henry-féle gáztörvény - a gázok folyadékban való oldékonysága nyomásfüggő - , és a keszon-kamrás kezelés során a plazmába a "szokásosan" szállított O2-mennyiség mintegy 15-20-szorosa beoldható.

Ezzel mikrocirkulációs zavarok (cukorbetegek, irradiált területek, égettek nehezen gyógyuló sebei, stroke, ŐSSEJT-HOMING ELŐSEGÍTÉSE,..
A terápiát dokumentáltan 1662-ben kezdték; de mostanság mindenütt használják pl. a Karolinska Institutnak is ugyanaz a cég szállította a hbo-kamrát, mint nekünk. (Ugye, érezhető a szerény büszkeségem büszke szerénységgel ötvözve??)

Többet a hbo-ról: www.oxynet.org (= európai HBO-Társaság lapja), www.baromedical.hu (= a mienk - bár elég gyenge a mostani állapotát év végén javítani fogják), vagy pl. beírod a google-nemzetk.-be a kérdéses diagnózist és a hbo-szót: pl.: 'diabetic foot hbo' - és elég sok szakcikket találsz.

Hátha együtt tudunk dolgozni - az info-csere sohase hátrány.
Még egyszer gratulálok a munkádhoz és szeretettel kívánok szép Ünnepeket;
üdvözlettel:
Gőbl Anna
(Baromedical ZRt. orvos-igazgatója, hiperbár- és búvárorvos) 06-30-269-9436; gobl@baromedical.hu

cubalibre 2007.12.20. 08:40:56

Én csak az első cikket olvastam el, a körülmetéléses baromságot. Tudvalévő, hogy USÁ-ban újszülöttkorban elvégzik a műtétet, az ottani férfiak kb. 70%-a körülmetélt. Akkor mi a frásztól van ott annyi AIDS-es? Arányaiban JÓVAL TÖBB fertőzött, mint a "fitymás" Magyarországon. Az említett cikk dezinformáló, jelenlegi ismereteink szerint még mindig egyedül az óvszer csökkenti a HIV-fertőzés kockázatát. Ugyanez vonatkozik Afrikára is.

zebi 2007.12.20. 08:47:09

Egy ennyire szakmai komment után másodikként talán labdába sem rúghatok, de a lista harmadik helyezettje, vagyis maga a téma mindig szemöldökfelvonásra ösztönöz:
A madárinfluenza elleni első humán vakcina: szó sem esik hazánk szerepéről.

1. Madárinfluenza: mitől ilyen felkapott ez a betegség? Kinek az érdeke, hogy ekkora hírverése legyen, szinte hisztériává váljon? Van valami tudományos alapja annak, hogy különösen veszélyesnek tartják, vagy ez is csak marketing, hogy a gyógyszergyártóknak meg a hírügynökségeknek legyen miből élniük? Esetleg médiahekk? Azért kérdezem ezt, mert ezek magyarázata nélkül nem tudom megfejteni, hogy miért kell ekkora ügyet csinálni egy olyan betegségből, amivel évente maroknyi halálesetet hoznak kapcsolatba, olyan helyekről, ahol nyilvánvalóan csak a nem megfelelő orvosi ellátás miatt válik halálossá a tyúknátha. A sok évvel ezelőtt beharangozott időzített bombának nem kellett már fölrobbannia, ha valóban robbanékony lenne?

2. Vakcina: szabadjon megint üzleti érdekeket látnom a vakcinagyártás mögé (és ez összefügg a 3. ponttal), hiszen pusztán üzleti érdek nélkül nem kezdene senki országos méretű ellátásban gondolkodni egy olyan betegség esetében, ami egy hetesbusznyi embert érint.

3. Hazánk szerepe: ha nekem van igazam, akkor annak, akinek az üzleti érdekei megkívánják a hisztériát, és a vakcina tömegtermelését, nem hiszem hogy tetszene, ha egy európa-széli kis ország kezdené gyártani azt.

Hipósgriff 2007.12.20. 11:53:16

Üdv, csak pár szóban:
1. Ezek szerint nem megelőzhető, csökkenthető a szám.
2. Várom az írást. Ha már áttétes, szerintem nem igazán szűrésről van szó.
3. Kár.
4. Alli: itthon még nem láttam, érdekelt vagyok :)
5. Cukorbetegség: nagyon fontos terület, jó lenne valami igazi áttörés.
6. Librel: én elvi és gyakorlati okokból soha nem adnék a feleségemnek antikoncipienst, bármilyen csekély hormontartalmú. Vajon használható-e endometriosis (utó)kezelésére GNRH helyett?
7. Lyrica: jó lehet (volt herpes zoosterem), hátha nincs sok mellékhatása.
8. Tüdőrák: most adtak a prevenciónak: vizitdíjas-beutalóköteles szűrés. Egyre kevesebben mennek el.
9. Őssejtgyártás: még gyerekcipő. Kissé veszélyes, ha beületés után "valami" elkezd burjánzani...Azért nagyon szurkolok a sikerért.
10. D vitamin: maradt még egy kis Vigantol a gyereketől, megigyam:)

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.12.23. 16:23:13


Az óvszer jobban véd az AIDStől.

No meg a személyi higiénia.

És persez nem kell kurvákkal lefeküdni.

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.12.23. 16:24:17

Egyébként kellemes karácsonyt mindenkinek és egészséges új évet!

Jack__Bauer 2007.12.30. 11:05:51

1. - A körülmetéléses cikkben számomra a "kísérlet" és az abból következő "bizonyítás" volt erősen kérdőjeles.
"Kenyában 2784, Ugandában 4996 önkéntes vett részt a kísérletben"
A kísérlet arról szólt, hogy ezeket a férfiakat HIV fertőzött nőkkel "pároztatták"??? Mert ha nem (amit azért remélek), akkor a fertőzés expozíció gyakorlatilag meghatározhatatlan. Nem szólt a fáma a körülmetéltek:körülmetéletlenek a vizsgálati csoportokban képviselt arányáról sem.
"A kenyai csoportban 69-en fertőződtek meg, közülük 22-en voltak körülmetélve. 47-en pedig nem." Ha mondjuk például a kenyai 2784 önkéntes közül 300 volt körülmetélve, 2484 pedig nem, akkor ez az eredmény pont ellentétes következtetésre ad alapot...

A hangsúly egyébként (mint azt már dendrimer is írta) nem a körülmetélésen van, hanem a higiénén (ami körülmetéléssel talán könnyebben biztosítható, de annak semmiképp sem feltétele) van.
Ugyanemiatt hoztak ki hasonló eredményt a HPV okozta női méhnyakrák és a körülmetélés között.

2.- Hipósgriff: az áttétes rákot is szűrni kell (tercier prevenció). Például CT-vel...

3.- Ma már elég jól látszik, hogy a madárinfluenza körüli pánik(keltés) tudatos, gyógyszergyártási érdekeket szolgáló kampány volt. Így ez egy erősen mínuszos hír...

6.- Hm, mintha nekem az egyetemen anno azt tanították volna, hogy egyrészt a folyamatos hormonhatás kerülendő, másrészt a nőknek pszichésen szükséges az, hogy havi rendszerességgel mensesük legyen. Bár gondolom ez utóbbi egyéntől függ...
süti beállítások módosítása