MedIQ

Bejárta a világhálót a hír, miszerint egy 52 éves kínai férfi hetek óta zöld színűt izzad. Természetesen a jelentések középpontjában az állt, hogy orvosai értetlenül állnak a jelenség előtt, hiszen még a vértesztek is negatívak lettek. Az is igaz, hogy a dolog nem először történt meg.



Hónom alá csaptam tehát két barátomat, a Google-t és a Pubmed-et, hogy lehetséges magyarázatokat találjak a jelenségre. Természetesen minden hozzászólást, ötletet örömmel veszek.

Előbb két esetet mutatok be. Az egyik szerint egy 28 éves nő azzal a panasszal fordult orvosához, hogy jobban izzad, mint korábban, illetve az állán lévő foltot megnyomva sötét színű izzadságot/váladékot tud kipréselni. Szövettani vizsgálattal kiderítették, hogy járulékos mirigyek jelentek meg bőrében, melyek sejtanyagában megnövekedett mennyiségű lipofuszcint találtak, mely egy, a nem osztódó sejtekben normálisan is jelenlévő pigment.

A chromhidrosis nevű kórképben viszont nagyobb mennyiségben és eltérő oxidációs állapotban található meg a lipofuszcin az apokrinnak nevezett mirigyekben. Ennek tudható be a színes (kék, zöld, fekete) váladék. Az elváltozás csak az arcon, hónaljban és a mell környékén jelentkezik.

Más magyarázat is létezhet. Egy 56 éves férfi sárgasággal, visszatérő lázzal és gyomor feletti fájdalommal jelentkezett orvosánál, akinek egyben meg is mutatta a kezén lévő zöld foltokat. Kiderítették, hogy a májbetegségekben oly gyakran előforduló megnövekedett bilirubin halmozódott fel a bőrének egy rétegében és az okozta az elváltozást.



Mi jöhet még szóba?

  • Pseudomonas aeruginosa köröm alatti fertőzése
  • rézlerakódás (inkább kék izzadsághoz vezet)
  • akut hasnyálmirigy-gyulladás
  • valamilyen (főleg) hasi vérző elváltozás
  • Corynebacterium fajok, gombák, festékek, kemikáliák is okozhatják

Mi a teendő?

Botox-szal próbálták a mirigyeket működésképtelenné tenni több-kevesebb sikerrel. A kapszaicin nevű, a csípős paprikában is megtalálható alkaloiddal kísérleteztek még (ha abbahagyták a kezelést, akkor visszatért a betegség).

Az orvosi keresők legjobb barátaink, de akár ellenségeink is lehetnek, ha rosszul használjuk őket. Én nem találtam olyan hírt az elmúlt héten a zölden izzadó úriemberről, melynek írója vette volna a fáradságot, hogy kicsit is utánajárjon a dolognak. Ha bárki talál ilyet, felfrissítem a posztot vele.
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr47262878

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Izzadás és Izzadásgátlás 2011.01.03. 01:00:45

Izzadás okai Az izzadás alapjában véve egy természetes folyamat ami a méreganyagok és hő leadására szolgál. Ez melett van egy olyan érdekes jelenség, hogy az emberek stressz helyzetben is izzadnak. Ennek is evolúciós háttere van. Amikor az ősembert str...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phrase 2007.12.13. 22:45:05

hoppá, ez érdekes!

nekem megterhelés következtében meginduló izzadás esetén az arcom jobb felén lévő mirigyekből(?) szokott folyni sötét színű, inkább szürkés mint zöld izzadság.
sosem tudtam mi ez vagy miért jön elő, de most kicsit megijedtem.
akkor most én is ufo vagyok? :]
süti beállítások módosítása