MedIQ

Előfordult már az orvostudomány történetében, hogy orvosok saját magukon kísérleteztek, néha egészen félelmetes dolgokkal. A Babylab több orvosról is ír, akik önmagukat használták kísérleti egérként. Íme a szűk lista, bővebben a Babylab mesél.

  • John Hunter gonorrhea-val (népi nevén kankó) fertőzte meg magát, hogy a betegség terápiáját vizsgálhassa.
  • Lazzaro Spallanzani az emésztést vizsgálta és saját gyomorsavát gyűjtötte össze például hánytatással.
  • Barry Marshall azt bizonyította, hogy gastritist (a gyomornyálkahártya gyulladása) nemcsak a stressz, rossz étkezés okozhat, de a Helycobacter Pylori nevű baktérium is. Egy egész kultúrát nyelt le és gastritis alakult ki nála.
  • Max Joeseph von Pettenkofer azt akarta bizonyítani, hogy a kolera baktériuma önmagában nem okoz betegséget, ezért egy haldokló beteg mintájából ivott és végül nem alakult ki nála a kór.
  • Jesse Lazear sárgalázzal fertőzött moszkítókkal csíptette, illetve haraptatta meg magát, melynek eredményeként életét vesztette, de nagyban hozzájárult a betegség kutatásához.
  • William Harrington bizonyította be, hogy az idiopátiás trombocitopéniás purpúra  (melyben antitestek pusztítják el a vérlemezkéket és vérzésveszély alakul ki) megjelenéséért egy plazmafaktor felelős, mivel ITP-s beteg plazmáját adta be magának és súlyos tünetek alakultak ki nála.
  •  Werner Forssmann karján keresztül katétert vezetett a szívéig (65cm) és így a szívkatéterezés úttörőjének tekinthető. Tettéért kórházából kirúgták, 65-ben viszont Nobel-díjjal jutalmazták.

Én annyit tennék hozzá ehhez a nagyszerű listához, hogy Albert Hofmann önmagán próbálta ki az LSD hatásait. Minden bizonnyal a fentiek közül ő szenvedett a legkevesebbet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr61128040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diab 2007.07.30. 13:22:41

tegyuk hozza, hogy hofmann (eloszor) nem direkt csinalta :)

zslog · http://lata.blog.hu 2007.07.31. 13:27:56

Szűkebb szakmámhoz tartozik. Horace Wells angol fogorvos a kéjgáznak is nevezett nitrogén oxidul fájdalomcsillapító és altató hatását magán próbáltatta ki: foghúzáshoz alkalmazta az altatógázt.
Hiv: general-anaesthesia.com/images/wells-nitrous.html

blaze 2007.08.01. 15:59:57

Sigmund Freud saját magán (is) kipróbálta a kokain emésztésjavító és fáradtság csökkentő hatásait. Saját bevallása szeint a nagyob dózis okozta eufóriával nem kísérletezett. :)
süti beállítások módosítása