MedIQ

Milyen régen vártak már erre sokan... Brit tudósok olyan pirulát alkottak, mely bekapcsolja a zsír égetéséért felelős gént (PPAR-delta).

Mindezt úgy bizonyították, hogy egerek kaptak a szerből és így magas zsírtartalmú diéta mellett sem híztak meg. (Kép)



Hiszik, hogy emberben is működni fog, de meg is jegyezték a kutatók, elsősorban olyanoknak szánják majd, akik az elhízással párhuzamosan más betegségekben is szenvednek, vagy legalábbis nagyobb kockázattal bírnak a felesleges kilók miatt (pl. cukorbetegség). Biztosan nem fognak ráharapni a cégek, ha ténylegesen működni fog, dehogy...

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr4665580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

opi 2007.05.01. 19:19:18

ebből elő is rendelek 1000 darabot...
kösz a cikket

Tilcsák Bea (törölt) 2007.05.02. 07:35:21

a merckformin nem valami ilyesmi?

dzseki 2007.05.02. 08:00:37

nem.
a merckformin nem a lipidanyagcserére hat, hanem a szénhidrátra.javítja a szervezet inzulin-érzékenységét és visszaállítja a cukorfelhasználás útját 2-es típusú diabetesben.
mellékhatásai között ugyan szerepelnek GI tünetek és étvágycsökkenés, de nem ez a szer fő csapásiránya.

noizewash (törölt) 2007.05.02. 10:50:06

A PPAR-delta receptor a PPAR-gamma receptor szintézisét segíti elő (induktor), a PPAR-gamma egfontosabb ligandjai a fibrátok és a tiazolidindionok (TZD) és elképesztően sokirányú funkcióját (pl. metabolikus, vérnyomás, sejtciklus, bizonyos malignus sejtek osztódásának gátlása etc.) hatását írták már le. Jelenleg Mo-n a rosiglitazon hatóanyagú gyógyszer érhető el (a TZD-k közül), a 2-es típusú diabetes terápiájában jöhetnek szóba.

Miért is nem vagyunk egerek? (utalás a Nature egy cikkére) :)

merilinmonroe 2007.05.03. 10:34:10

ez azt jelenti, hogy csökkenthető mellette az inzulinadag?
milyen hatása van az intenziv kezelést igénylő nem stabil vércukorszintre?

(szedhető nem diabeteszesnek is?)

noizewash (törölt) 2007.05.03. 21:08:35

Ugyebár a 2-es típusú cukorbetegségről van szó. Nos, ha valakinek ezen progresszív kórkép során már inzulinkezelést kell bevezetni,akkor az összes típusú orális antidiabetikumok elhagyhatók, kivéve a metformin, amelyet érdemes folytatni, ugyanis hatására mérséklődik az inzulinrezisztencia, így kevesebb a szükséges inzulin dózisa , no meg jobb anyagcserehelyzet érhető el (főképpen elhízott T2DM-ben).

A TZD és a különféle inzulin-készítmények együttadása elméletileg indokolt lehet nagyobb inzulinigényű, 2-es típusú cukorbetegek esetében, de ez a mai ajánlások szerint (a lehetséges vízretenció, testsúlynövekedés, oedemaképződés miatt) ellenjavallt (a rosiglitazon hazai alkalmazási előirata szerint a gyógyszer a NYHA I–IV szívelégtelenségi stádiumban nem adható).

merilinmonroe 2007.05.04. 09:40:22

most akkor tzm és tdm nélkül, egy laikusnak, kérlek.:)
1. gyermekem 1. tip diabeteszes, jókora túlsúllyal, nehezen beállitható inzulinszinttel, igy intenziv kezelésben részesül.
zaklassam az orvost merckformin miatt, vagy senem?
2. olvastam valakinél, hogy ezzel adott le néhány kilót, rám is rámférne, zaklassam a háziorvosomat emiatt, vagy nyugodjak a fenekemen?:)

noizewash (törölt) 2007.05.06. 18:41:06

Hello :)!

A T2DM (az a 2-es típusú cukorbetegség rövidítése (Type 2 Diabetes Mellitus)
a TZD pedig tiazolidindionoké, csak így hamarabb le lehet írni.

1. Az 1-es típusú cukorbetegekben (T1DM :)), akik elhízottak és nagy dózisban igényelnek inzulint javasolt lehet a metformin adása, úgyhogy zaklathatod a háziorvosod, bár ha ő esetleg nem diabetológus, akkor jobb lenne cukorbetegekkel foglalkozó centrumban beállítani ezeket ,esetleg az inzulinokat is módosítani.

2. Igen, valóban lehet fogyni tőle pár kilót.Viszont (!!) ,mivel az elhízás is betegség, ezért azt ki kell vizsgálni, fel kell mérni a táplálkozási szokásokat, az életvitelt, van-e egyéb betegség mögötte stb. A metformint a T2DM terápiás palettájában van benne, önmagában elhízásra orvosilag nem javallt.Létezik két hatóanyag az elhízás kezelésére, az orlistat (a bélben meggátolja a gyomor- és a hasnyálmirigylipázt abban, hogy lebontsák az összetett zsírokat zsírsavakra. Az emésztetlen összetett zsírok nem tudnak felszívódni, és a széklettel távoznak), valamint a sibutramin ( A központi idegrendszerben hat. Jóllakottságérzetet okoz, emellett fokozza a hőtermelést. Mindkét hatása révén a testsúly csökkenéséhez vezet.)

Van egy új készítmény (talán nemsokára már kapható lesz Mo-n is): rimonabant hatóanyagú, gyári nevet nem írok... Az alkalmazási javaslatában ez szerepel :"A diéta és a testmozgás kiegészítéseként elhízott betegek (BMI ≥ 30 kg/m²) vagy olyan túlsúlyos
betegek (BMI > 27 kg/m²) kezelésére, akiknél társult rizikófaktorok vannak jelen, úgymint a 2-es
típusú diabetes vagy a dyslipidaemia"

Sajnos ezen gyógyszerek mentesülnek a támogatás alól, így (meg amúgy is) nagyon drágák, csodát meg tőlük sem kell várni. A legolcsóbb így a diéta és a testmozgás, amelyek számtalan előnnyel bírnak a fentiekhez képest is.

merilinmonroe 2007.05.07. 19:57:53

1. köszönöm, diabetesz centrumba jár, nagyon jó orvosokhoz. ,ajd megemlitem nekik.

2. a baj gyökere bennem van. a munka mellett nincs erőm és kitartásom sportolni. pedig valaha versenyszerűen csináltam. és most le kéne adni azt, amit az antidepresszáns miatt szedtem fel.
az agyban hatóaktól azért félek. egyszer próbáltam egy anyagcsere-gyorsitót (azért nem éhségcsökkentőt, mert enni amúgy nem sokat eszem, az éhséget jól birom, ha arról van szó, de nem akartam nullkalóriást, nincs szükségem semmi járulékos betegségre-reductin névre emlékszem, de nem találok ilyet a neten, úgyhogy lehet, hogy tévedek). a lényeg, hogy olyan energikus voltam, mint soha, de egy dekát sem fogytam tőle, és istentelen sokba került:))

és köszönöm, hogy ilyen kedvesen válaszolsz.
:)

noizewash 2007.05.07. 20:32:38

Nagyon szívesen.
Amúgy valószínüleg Reductilnak hívták amit szedtél és sibutramin volt a hatóanyaga.
Igen, marha könnyű mondani, hogy másszuk meg a Csomolungmát :), vagy fussunk szupermaratonit, de ha már naponta 30 perc séta belefér, hosszabb távon az is előnyös. Újabban a haskörfogat fontosságát helyezik előtérbe, ugyanis ez a hasfalban és a belek körül elhelyezkedő zsírszövet mennyiségére utalnak. Ez a zsírszövet endokrin funkcióval is rendelkezik. Nőknél 80 cm, férfiaknál 94 cm felett soknak számít, amely gyakran jár együtt szív- és érrendszeri kockázatokkal. A zsíreloszlás (az alma típus a legrosszabb) talán fontosabb, mint az elhizás mértéke (testtömegindex).

merilinmonroe 2007.05.07. 23:42:48

ez igaz lehet, én körte vagyok, amit szeretek, de az utóbbi hónapokban hasamra felszedett háj nagyon zavarja a közérzetemet...(meg a refluxomat is..)

merilinmonroe 2007.05.08. 08:14:22

..

merilinmonroe 2007.05.08. 08:16:50

nem tudom beírni a kérdésemet, "a hozzászólás tartalma érvénytelen"...:(

merilinmonroe 2007.05.08. 09:12:28

még valami: szerinted melyik lehet a fentiek közül hatásos annak a páciensnek, aki le akar adni néhány kilót, keveset eszik, az éhséget jól bírja, kivéve azokat az éhségrohamokat, amik hasonlítanak a hipoglikémiásra (bár nem diabeteszes), csak hétvégén mozog, de akkor szívesen, amúgy refluxa van, és még egy ideig antidepresszánst szed?
süti beállítások módosítása