MedIQ

Kedvenc témája a MedIQ-nek a web 2.0 szerepének latolgatása az orvostudomány jövőjében. Senki sem állítja, hogy az Interneten kell gyógyítani, de azt már igenis állítom, hogy számtalan eszköz van a neten, amit orvosoknak készítettek orvosok azért, hogy:

  • időt spóroljanak
  • a vélemény- és tudáscserét könnyebben végezhessék
  • és egyszerűbben maradhassanak naprakészek szakterületükön.

Bemutatok néhány magyar példát, olyan orvosokat, akik készek voltak szembenézni a kor újításaival.

Dr. Keszthelyi Gyula avagy Giulio blogját én csak a magyar Orvosblognak hívom. Ő képviseli azt, amit az angol orvosblogok világában Kevin, MD (az infógyűjtő); Gruntdoc (a megmondó) vagy az NHS Blog Doctor (az egészségügyi politika kritikusa). Már két éve blogol, naprakész és aktív tagja a magyar blogoszférának. Messze nem azt mondom, hogy minden orvosnak blogolnia kellene, de kellenek szószólók, akik kifejtik véleményüket. És minél több helyről hallana, minél több álláspontból kifejtett orvosi blogvéleményt, annál tájékozottabb lehetne az olvasó is.

A Billroth-III, avagy a Magyar Sebészeti Journal Club a legjobb példa a magyar szakmai orvosblogra. A blogszerző szavaival élve:

A legtöbb szakterületen elindult egy (cégek által szponzorált) Journal Watch, azaz egy havonkénti válogatás az adott szakirodalomból. Mi, sebészek, valahogy kimaradtunk ebből. Ezidáig.


Miért csak angol nyelvű orvosblogokról lehessen újításokról, szakmai hírekről hallani? Egy területhez elég lenne 2-3 orvosblogger. Nincs ennyi érdeklődő orvos kis hazánkban? Vagy a gyerekcipő a probléma?

A harmadik példa képviselőjét, Papp Zoltán Professzor Urat, a budapesti I. sz. Női Klinikai igazgatóját az orvosi videocast megvalósítása miatt emelném ki. A videocast olyan videófelvétel, melyet a neten keresztül lehet elérni, és a blogbejegyzést is helyettesítheti akár. Közvetítést jelent (nem szöveg, hanem videó közvetítését). A papp-szuleszet.hu oldalon találjuk meg mindezt és nem mellékes, hogy havonta 1 alkalommal még interaktív konzultációt is tart.

Ha ismertek még olyan orvosokat, akik kész voltak felülni a web 2.0 vonatára, ne habozzatok kommentelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr3954084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása