MedIQ

Az index techblogja technikai rovata megírta azt a cikket ma, amit már szombat reggel posztoltam (Mágneses rezonancia képek szex közben). Még a képek is ugyanazok (egy kivétellel). És nem arról van szó, hogy ez egy felkapott ÚJ hír volt, amiről mindenki ír úgyis, hanem egy, az angol blogvilág által felkapott régi hírről van szó, ami kis hazánkban először a MedIQ-en jelent meg.

Természetesen (mondom ezt a magyar mentalitás miatt) nem hivatkoznak a MedIQ-re, ami nem a link miatt vagy az olvasószám miatt érdekel, hanem az elvek miatt. Kellően bántják manapság a blogokat (nagyrészt hozzáértés nélkül). A blogok márpedig egymásra vannak utalva. Bármikor olyat írtam, ami máshol már megjelent, linkeltem, mert így illik (nincs itt semmiféle írott szabály). Csupán illem meg becsület.

Ha a techblog szerkesztője a medIQ-en látta először a hírt és így posztolt, akkor csak igazolja a magyar mentalitást. Ha viszont az angol blogvilágban látta a dolgot először, akkor végre egyre többen olvasnak angol orvosblog feedeket (vagy Boingboing-ot), aminek nálam jobban senki nem fog örülni.

Mindenesetre nem az a gondom, hogy ilyen megtörténhet, hanem hogy nem ez az első, és nemcsak az indexnél fordult ilyen elő. (Nem mutogatok ujjal, inkább posztot írok.) A web 2.0 világában megszűnt a hivatalos és a nem-hivataos közti különbség. Tarlami elsőbbség van. Aki ezt megsérti, elvi értékeket sért. Az pedig közösségbomlasztó hatású.

Amúgy meg szívből remélem, hogy utólag semmilyen linket nem tesznek a cikkükbe. Maradjon ez így, üzenetként a blogutókornak.

PS: ez egy jegyzet az utókornak, kommentelés és update lezárva. A következő, immáron orvostudományi cikkekre koncentrálok. Valószínűsítem, hogy ilyen jegyzetet többé nem kell írjak. Szép hétfőt mindenkinek!

Update: a másik fél is kifejtette véleményét és a British Medical Journalt magát használták forrásnak, nem látták a MedIQ cikkét. Ezennel lezárva a történet. Szívből kívánom, hogy az index techblogja használja ki az online ismeretterjesztésben az elmúlt hetek során szerzett dominanciáját. További jó munkát nekik!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr10053627
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása