MedIQ

Szerdán volt szerencsém Sipos Júlia meghívására a Kossuth Rádió Digitális című műsorában beszélgetni az orvosi blogokról, illetve az orvoslás és a web 2.0 kapcsolatáról. Zhaoman oldalán találtam rá a meghallgatható formátumra.






Ha már témánál vagyunk, akkor ne hagyjátok ki a Szonda műsorát ma 14:04 perctől, mivel a következő érdekes témákkal készülnek:

  • A fényszennyezés kioltja az égbolt csillagait, s mára már kiderült, hogy ez a díszkivilágítás nem csak sok pénzbe kerül – az elektromos energia 19 százalékát világításra használjuk – de egyre több biológiai zavart is okoz.
  • A lézer, a holográfia megjelenésével együtt megjelentek a holografikus agymodellek, az integrált áramkörök az agy moduláris felépítésének elméletét hozták. Korunk anyaga, a szilícium is megihlette az agykutatókat, akik most szilícium agymodelleken dolgoznak. 
  • A dinoszauruszok bélműködése és a globális felmelegedés. Válogatás a tudomány legújabb híreiből.
  • A Műszaki Egyetem fennállásának 225. évfordulója alkalmából kiállítást rendeztek  „Oktató nők a Műegyetemen” címmel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr5147771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoka · http://dopaminer.wordpress.com 2007.03.18. 11:18:28

múltkor nem tudtam meghallgatni a rádióműsort, így jól jött, hogy belinkelted az online verziót.
összeszedett, szimpatikus voltál és a szerkesztő is partner volt, nagyon tetszett.
gratulálok!

b3ck · http://b3ck.net/ 2007.03.18. 12:39:55

Nagyon korrekt vagy, most először hallottalak, csak így tovább. :)

Balázs 2007.03.18. 16:36:49

Régóta fúrja már az oldalamat egy gondolatkör és leszögezem, hogy nem bántó akarok lenni!

Viszont ha annyira érdekel a kutatás, a tudomány, mint ahogy sok helyen írod, akkor hogy-hogy nem vagy a tagja az egyetemi TDK-nak?

Sokan kutatnak és érnek el eredményeket a legnagyobb "csendben". Te viszont kezdesz amolyan médiasztárrá válni.

A blogokkal a hírnevedet megalapozod, ahhoz, hogy egy ismert genetikai tanácsadó legyél. De vajon szakmai hírnevet szerzel-e vele?

Szakmai hírnevet leginkább azzal lehet szerezni (szerintem), ha olyan cikkeket, összefüggéseket, megfigyeléseket írsz meg, amelyekre te jöttél rá először.

Remekül rendszerezed a híreket, amelyek a laikusok és orvosok számára is érdekesek, ezzel ismert leszel, de nem biztos, hogy elismert.

Csak gratulálni tudok a blogodhoz, wikipédiás munkásságodhoz, nagyon jó dolog amit csinálsz. Ha ilyen irányban haladsz te leszel az ország második Czeizel Endréje. :)

Nobel-díjat elérni Mo-n "manapság" roppant nehéz és ez a jövőben sem nagyon fog változni sajnos :( Nincsenek kellően felszerelt laborok, technikai eszközök és megfizetve sem eléggé a kutatók.

Mert meg egy matematikai problémához papírra és ceruzára van szükséged, addig a természettud. területén olyan eszközökre amit Mo. nem engedhet meg magának, tekintve hogy sokszor 10-15 milliós készülékekre is óriási szükség van a kórházakban, de nem jut rá.

Külföldre kijutni meg szintén roppant nehéz és szerencse is kell hozzá.

Nem hiába volt a legutóbbi három valamire való (fizika-kémia-élettan) Nobel-díjas amerikai.

Kicsit talán így a végére eltértem a kérdéstől, viszont a postra is akartam válaszolni.

zhaoman 2007.03.18. 18:08:20

Nekem az egyik elszomorító az volt a beszélgetésben, hogy a tanáraid nem ismerik a blogjaidat. Természetesen nem arra gondolok, hogy különleges elbánásban kellene részesülnöd, hanem arra, hogy ezek szerint a tanáraid nem használnak blogokat hírforrásnak. (Itt nem a blogokon, mint formán, hanem az interneten van a hangsúly!) Kizárt, hogy egy internetező orvos ne akadjon bele a nevedbe...

De az is lehet, hogy olvasnak, csak derogál egy diák blogjába kommentelni... (ez most rosszindulatú volt! Elnézést!)


A műsorvezető korrekt volt, de nekem nehéz volt elsiklanom a vége felé azon a mondaton, amelyben a munkásságodra úgy kérdezett rá, hogy "EZ ilyen internetfüggőség, ugye?". ??? A szakmádhoz szükséges információk nagyon nagy százaléka csak az interneten elérhető, ezek felkutatása, feldolgozása időt vesz igénybe, amihez mind az internetet használod. De ez nem függőség. Ezt hívják a korral való haladásnak.

Azzal, hogy bekapcsolódtál az angol blogszférába, szerintem számos szakmai lehetőség nyílt, majd nyílik meg előtted. Ez talán válasz Balázsnak is, aki a szakmaiságot hiányolja.

Szerintem az, ha NCurse a szűkebb szakmája krémjével kommunikál napi szinten, azt jelenti, hogy jó úton halad...

...

Elég vicces volt, amikor az RSS-t és az online RSS olvasót (Netvibes?) írtad körbe... a komikum számomra abban rejlett, hogy szerintem egy laikusnak ezek nagyon misztikus dolgoknak hangozhattak... :)))

Engusz 2007.03.18. 18:29:45

Nem szeretem mikor lassan beszél és gondolkozik. Te emiatt szimpaikus vagy. Gratulálok mindenhez. EEgy kérés. Tudnál néhányí neurobiológiával és általad is olvasott genetikával foglalkozó blog címeket ide leírni vagy a email címemre küldeni (enguz@freemail.hu) Előre is köszönöm!

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.03.18. 18:50:59

Kedves Balázs!

Ez talán a leghelyénvalóbb kérdés, amit eddig a blogomon kaptam. Még a válaszom előtt azt kalkuláld bele, hogy nem ismersz élőben, márpedig sok infót magamról a blogomra nem írok le.

1) TDK: két éve keresem a megfelelő helyet a TDK-ra, és most találtam meg egy klinikai tanszéken, másrészt azzal, amit éppen most is csinálok, új TDK témát nyitottam, ezért a jövő februári konferencián mindjárt két témával indítok. Nem akartam korán elkezdeni olyan helyen, amibe nem tudom minden erőmet belevetni. Ha rajtam múlt volna, már első évtől TDK-znék, de így utólag, nem bánom, hogy vártam.

2) Nem vagyok médiasztár és nem akarok másodiik Czeizel lenni sem. Elkezdtem egy munkát, amibe szívem-lelkem beletettem és ez vezetett bizonyos eredményekhez. Ez sem szakmai siker, sem a pályám egy állomása. Ez egy hobbi, amiből gondolkodásban és világlátásban elképesztő mennyiséget profitáltam.

3)A Nobel-díjat én nem akartam megemlíteni a műsorban sem. Azt látni kell, hogy nem a díj érdekel, hanem az oda vezető út. Sosem a célok érdekeltek, hanem az út, amin eljutok azokhoz, mivel csak azok fejlesztenek. Sosem fog érdekelni, hogy van-e esélyem megkapni a Nobelt, a lényeg, hogy mindig úgy küzdjek, hogy affelé haladok.

4) A szakmai sikereimet nem itt fogom elérni, következő évtől évekre szeretnék külföldön tanulni és majd dolgozni. Itt esélyem sincs rá, hogy elérjem, amit el szeretnék érni. A szerencse pedig nem kenyerem. Rengeteget dolgozok azért, hogy kapcoslatokat szerezzek a munkám miatt.

5) Vegyük a másik oldalt. Lehetnék olyan medikus, aki a tanulásán kívül semmivel sem foglalkozik. Nekem elsődleges célom messze az, hogy jó orvossá váljak, olyanná, mint néhány mentorom. Ez a blogolás, orvosi információ rendezgetés csak hobbi, bár mostmár azért túlnőtte azt is. Én azt az időt, amit mások alvással, vagy pihenéssel töltenek, én azt ebben az orvoslás- web 2.0 témában töltöm. Nem mellesleg egész nap angolul bezsélgetek vagy levelezek. Erre nem lett volna másképpen szükségem.

Szeretem ezt csinálni és egyelőre csak az előnyeit látom. Úgy érzem, jelentős szerepe lesz a webnek az orvoslásban. És szeretnék ennek a megalapozásában részt venni. De ha az egész kudarcba fulladna, én akkor is rengeteget tanultam belőle.

Ennél bővebb és őszintébb választ nem tudok adni...

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.03.18. 18:58:19

Zhaoman: nem akarom, hogy tanáraim tudjanak a blogjaimról, nem akarom, hogy mindez bármilyen formában befolyásolja a tanulmányaimat. Úgyhogy én ezt egyáltalán nem bánom. :)

A szakmaiságomat firtató kérdésekkel szemben szerencsére nyugodt vagyok, mivel én ezerszer leírtam, hogy holmi medikus vagyok, semmi több és még két év választ el attól, hogy "szakértő" lehessek. És még így is kapok tucatnyi tanácsot kérő levelet. Ebből én arra a következtetésre jutok, hogy az emberek nem találják azokat a platformokat, ahol orvosi információkkal kapcsolatban választ kapnának kérdéseikre. Na ezen javítani kell. És ha ezt egy medikusnak kell kimondania, hát legyen...

Balázs 2007.03.18. 19:49:17

Korrekt válasz, köszi!

dr. Keszthelyi Gyula · http://giulio.freeblog.hu 2007.03.18. 22:15:52

Gratulalok!

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.03.19. 07:05:04

Köszönöm Doktor Úr! De nekem van mihez gratulálnom! :)
süti beállítások módosítása