MedIQ

Kihívás érkezett a legjobb fogyasztói blogról, a Tékozló Homártól, mivel úgy gondolták, hogy A mutánsok a sütőben vannak posztjuknak nálam lenne a helye. Utánajártam hát a jelenségnek: milyen gyakori az ikertojás.

Nem volt egyszerű, valahogy még nem foglalkoztam a kérdéssel és ne is várjatok tőlem megbízható referenciákat a témát illetően. (Kép a Wikimedia Commonsból.)



A macskáknál, bárányoknál nem ritkák az ikrek, a Dasypus novemcinctus (azt hiszem, armadillo) nevű tatufélének a szaporodása pedig ikerutódokat eredményez normális esetben. A tyúkok esetében viszont más a helyzet, ott korántsem ilyen gyakori a jelenség. Ezért tartja az angolszász mondás, hogy aki ikertojást lel, elveszti egy rokonát (vagy szerencsés lesz, attól függ, hol olvasunk erről).

Az ún. double-yolk tojás, azaz aminek két sárgája van valószínűleg olyan mechanizmussal jön létre, mint az ember esetében az ikrek. A tyúk petefészkéből egyszerre két embrió indul fejlődésnek.

A dolog hátulütője az, hogy a két embrió egyrészt küzd a tápanyagért, másrészt majd kikeléskor a levegőért, és mindkettejük túlélésére már nem alkalmas a tojás. Ezért szinte csak olyan esetekben figyeltek meg ikercsirkéket, amikor azokat mesterséges körülmények között hozták a világra (mármint óvatosan bontották szét a tojást egy mesterséges keltetőben).

Viszont a mesterségesen megtermékenyített tojások esetében előfordulhat ikertojás. Ezért írják le néha, hogy egy dobozban egyszerre az összes tojásnak két sárgája volt.

Kedves Lollla, egyik szempontból ritka, más szempontból nem is olyan ritka dologgal találkoztál, de a szendósütő kifejezéssel kultuszt teremtettél.

Ezennel ünnepélyesen megfogadom, hogy az állattenyésztéstan témakörét többé nem érintem. Elnézést minden hozzáértőtől az esetleges hibákért.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr7746551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bani 2007.03.14. 19:44:59

Én már találkoztam ilyennel,de nem lett szerencsém és nem is vesztettem el senkit,ez csak babona!
Viszont kétszer annyi lett a reggeli rántottám!:)

Kabát 2007.03.15. 10:48:43

Életemben kétszer találkoztam vele, ez volt az utóbbi: klub.fidelio.hu/kabat/grafik/tojas.jpg

etele · http://index.hu 2007.03.15. 11:13:30

A fel orszag szendonak hivja a szendvicset. :)

mildi 2007.03.15. 19:26:58

a szembeszomszédasszony árult kétsárgájú tojásokat, többszáz db volt neki, nem tudom honnan szedte, mi is vettünk tőle 30-at. aztán egyszer csak elfogytak :(
süti beállítások módosítása