MedIQ

Nagyszerű listák látnak napvilágot arról, hogyan segítheti a Google Glass egy orvos munkáját. Néhány példa:

  • Betegvizsgálat közben mutatja a beteg adatait és leleteit.
  • A beteg laborértékei alapján megbecsüli a betegség várható lefolyását real-time. A beteg ilyen jellegű kérdéseire egyből lehet válaszolni.
  • Sürgősségi helyzetekben a laikusokat vezetheti végig a tennivalókon.
  • A gyógyszeres szekrénybe nézve megmondja, a jelenlegi betegnek melyik a legmegfelelőbb szer.
  • Élőben kezdeményezhetünk konzultációt kollégákkal. A kolléga látja, amit én látok.
  • A műtétek közben minden mozdulat archiválva lesz. A videó visszanézhető.
  • A beteg genomikai adatai alapján javasol kezelést.

GoogleGlass.jpg

Mindezt úgy, hogy várhatóan rontja majd a szemet. Egyébként a korai tesztelők szerették viselni, nem érezték zavarónak, sőt inkább a többletinformációt dicsérték.

A kétkedőknek mondom, hogy ettől még az orvosnak a feladata betöltéséhez ugyanazon az okatási úton kell végigmennie, de ilyen technológiai fejlesztések segítik majd a munkáját. Ahogy egyre több információval kell megbirkózni a praktizálás során, elkerülhetetlen lesz egy ponton a hasonló technológiák mindennapos használata az orvoslásban. 

Habár azért remélhetőleg nem ilyenekkel kell majd dolgozni.

Az pedig a bónusz kérdés, hogy az Apple iWatch nevű okoskarórája mire lesz képes (ha egyáltalán terveznek ide is betörni) ezen a piacon. Az iPhone megjelenése után is született számtalan haszontalan orvosi alkalmazás, de így néhány év elteltével inkább a hasznosak térnyerése tűnik a fő trendnek, ami megnyugtató. 

iWatch.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr225129032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása