MedIQ

Egyre több olyan közösségi oldal van, ahol kifejezetten betegek kommunikálnak egymással, sőt ami a kutatások szempontjából jelentős, adatokat is megosztanak, feltöltenek. A Patientslikeme.com a leghíresebb ezek közül. Most a Nature Biotechnology szaklapban olyan tanulmányt közöltek az ALS nevű idegrendszeri betegség és a lítium gyógyszer összefüggéseiről, melyet a site-ra feltöltött adatokra alapoztak. Egy algoritmust dolgoztak ki, hogy kontroll csoportot is képezzenek a betegcsoport vizsgálatára.

Ugyanazt az eredményt kapták, mint a kettős vak vizsgálatok, ahol a szer hatásait vizsgálják úgy, hogy sem a beteg, sem a kezelőorvos nem tudja, hogy valójában a szert vagy placebót adagol éppen.

Felváltani sosem fogja az eredeti módszert, de sok plusz információt megtudhatunk majd a szerek hatásairól.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr43188826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Firefoxer 2011.09.05. 15:18:30

Ez valójában azt jelenti, hogy a "nagy számok alapján" egy sokkal jellemzőbb kép alakuljon ki bármilyen betegségről? Arra gondolok, hogy az egyénre jellemző esetleges eltérés szűrhető és csak a rendszeresen előforduló jellemzők "kirajzolódnak".

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2011.09.11. 15:02:23

Inkább arról szól ez, hogy a betegek maguk is töltenek fel adatokat magukról online és ezzel kezdeni lehet valamit az eredmények alapján.
süti beállítások módosítása